MedIQ

Szeretjük a szarkasztikus tanácsokat (ugye, hogy ugye?), mert azok gyakran jobban ráveszik az embert az ellenkezőjére. Íme 10 tanács arról, hogyan lehet minél egyszerűbben megbetegedni:



  • Ne sportolj, sőt ne is végezz testmozgást! Az a napi 30 perc séta sok időt elvenne a napból. Így egyszerűbb lesz elhízni, elmeszesíteni az ereinket vagy elkapni banális fertőzéseket. Már Churchill is megmondta...
  • Hízz el! A 25 feletti testömeg index (kg/m'2) megkönnyíti a dolgodat a szívbetegségek, a cukorbetegség és néhány ráktípus felé vezető úton. Csatlakozz 1.6 milliárd embertársadhoz!
  • Igyál alkoholt! Húzzunk bele, mert Magyarország lehetne még listavezetőbb helyzetben az alkoholos májcirrhosis miatti halálozás tekintetében. Sőt a WHO szerint csak a magyar lakosság 12.4 %-a nagyivó. Az alkohol segít letörni az immunrendszered, segít a májcirrhosis, agyvérzés, koronáriabetegség, depresszió és a teljes szociális leromlás elérésében.
  • Dohányozz! Miért is ne? Hiszen egy kis füst úgysem árt, az meg, hogy szinte minden betegség kialakulásában szerepet játszik, csak jó hír lehet most nekünk. A tüdő, a nyelőcső elváltozásai; a hörgőrák, a reggeli köpet és hányinger, a fogak elsárgulásai ne érdekeljenek.
  • Napozz sokat! A túlzott napfény jelentősen elősegíti a bőrrák, a melanoma kialakulását. Az meg, mint az egyik legrémesebb rákfajta (felismeréskor már gyakran áttétekkel szórta meg a szervezetet), hamar lerondítja az állapotod.
  • Sózd meg az ételt! A napi 5 g feletti sófogyasztás megkönnyíti az erekben lévő plakkok dolgát márcsak a magas vérnyomás miatt is. Infarktust akarsz? Sózz, sózz!
  • Maradj feszült! Nyugis a munka? Pörgesd fel egy kicsit és bosszankodj a dugóban is, mert a gyomorfekély legjobb barátja a stressz. Az, hogy egy kicsit fájdogál, meg esetleg bevérzik, vagy éppen a túlzott mennyiségű sav fel-fel bukkan a nyelőcsövedben, ne zavarjon.
  • Ne mosakodj! A megfelelő higiénia gátolja az olyan problémák kialakulásást, mint a fogszuvasodás, gombafertőzések, élősködők. Férfiaknak tanácsos hanyagolni az intim mosakodást pl. a HPV fertőzés terjesztéséhez (méhnyakrák kulcstényezője). De mindkét nemben igaz, hogy az intim mosakodás hiánya számos kórokozóval tudja elárasztani a kedvelt partnereket.
  • Örökölj rossz géneket! Ezt sajnos nem befolyásolhatjuk, ezért a családfád elemzését semmiképpen se végezd el, mert még a végén megtudnád, milyen betegségekre lehetsz hajlamosabb (pl. köszvény, cukorbetegség, stb.) és így tudnál készülni ellenük ( megfelelő diétával például).
  • Légy kreatív! Utazz távoli országokba (malária, tuberkulózis); ne egyél zöldséget, gyümölcsöt (a vastagbélrák ellen hatékonyak); ne törődj a kullancsokkal (Lyme kór);  dolgozz minél szennyezettebb munkahelyen és úgy általában gondolkozz negatívan!
Miért beszéltünk erről? Mert a magyarok messzeföldön híresek siralmas életmódjukról. És ez nem kizárólag financiális kérdés. A magyar fiatalok harmada dohányzik (sztem sokkal több); 2-2.5 millió magyar iszik rendszeresen; 250 ezren drogoznak. A magyar ember tipikusan nem veti meg a szalonnát, a zsíros ételeket (sőt nálunk mindez presztízskérdés: ha nem eszel sokat, nem is vagy ember); nem törődünk magunkkal (tisztelet a kivételnek), és nagyon nagyon kevesen mozgunk rendszeresen.

Az orvostudományban számtalan tényező sajnos teljesen független tőlünk, de legalább azt vegyük kézbe, ami csak és kizárólag rajtunk múlik! Emberek, hát éljünk már egészségesebben!

UI: ha a finneknek sikerült, nekünk miért nem tud?

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr8087222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G Zoli · http://twitter.com/garamiz 2007.05.26. 01:17:24

A legjobb bejegyzés amit az utóbbi időben olvastam! Reméljük, lesz foganatja!

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.05.26. 08:02:29

Nagyon jó bejegyzés! Grat az összeállításához.

MedSmile 2007.05.26. 09:09:58

A BMI csak nagyon "specialis" (atlagos) esetekben ad jo eredmenyt. Pl: gyermekeknel es sportoloknal mar nincs ertelme hasznalni.
En is minden nap futok 3-4 km-t es 26 fele megy a BI-m, pedig nem tartom magam tulsulyosnak.

stress 2007.05.26. 10:20:32

Nagyon jó írás!!! Ez a szarkasztikus stílus nagyon bejön.

A bmi -hez annyit hogy engem kórosan elhízott kategóriába rak. (heti 5x edzek, van benne konditerem, futás, spinning) Bmi helyett inkább testzsír % -ot kéne mérni.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.05.26. 16:37:08

Örülök, ha tetszett, remélem tényleg kivált hatást legalább néhány olvasónál.

A BMI nem egészen objektív igaz, de jelenleg nincs jobb módszer (a testzsír % még nehezen mérhető)...

Dr. Stein · http://szokvany.blog.hu/ 2007.05.26. 22:51:42

Bingo! Kivéve az alkohol.

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.05.27. 12:01:40

Nagyon tetszett a szóhasználat, és most nem az ironikus, metsző stílusra gondolok (az is), hanem arra, hogy nem mondtad ki, hogy túlsúlyos vagy, pacalt eszel fűszeresen, rá a feles, rá a bor, meg még cigi, utálod a munkád és egésznap a tévé előtt ülsz, mindez egyenlő azzal, hogy 40-45 évesen szívroham. Jobb esetben, mert más esetben 50 évesen rák. Életmód és élettartam között nagyon nagy összefüggés van, de nem fatális. Csupán kockázati tényezők vannak.

A cikkre amúgy reagáltam itt:
href.hu/x/2s8s

Gergő 2007.05.28. 08:41:25

Jó a cikk, elgondolkodtató, hogy sohasem láttam még olyat, hogy egy polgármester 100 éves korában köszönt egy kövér, nagydohányos öreget.... ez is jelzi, hogy csak mértékletes táplálkozással lehet sokáig élni.

dilike 2007.05.28. 10:08:32

:DDDDDDD
alko hol? ritkán keveset
dohányzom :(
kreol börű vok
a sót nem szeretem, a család mindig sóz, ha én főzők
na tusolni viszont szeretek :D
a gének ellen nem tehetek
a kreativitásra meg nincs pénzem...
bmi? az enyém 20.8 és fogyózom, pontosabban szólva edzem (enni szeretek), átalakítjuk azt a testzsírt izommá, ami köztudottan kisebb helyet foglal el, vagyis egy ruhamérettel vékonyabb leszek kb 1hónap múlva

mir · http://mirinar.blogspot.com 2007.05.29. 06:40:22

naggyon jó :D
abban igaza van MedSmile -nak hogy BMI csak hozzávetőleges (ugye minden testépítő elhízottnak minősül a módszer szerint...), de legalább közelítő értéket kapunk :D
couch potatoes for life!;)

Miguel · http://miguel.blog.hu 2007.05.30. 00:55:49

Előre mondom, hogy nagyrészt egyetértek a pontokkal, de az ilyen írásokról mindig szerencsétlen Schirilla György jut eszembe. Ő biztos tett volna ide néhány kiegészítő pontot, aztán mégis elvitte a szívroham.
Amúgy meg azért egy hosszabb utazás nem egyenlő a test apokalipszisával, ha nem tévedek (sőt, ha megnézünk mondjuk egy májgyulladás-veszélyességi térképet, kiderül, hogy nem is kell olyan nagyon messze utaznunk)...

piszkafa 2007.06.12. 16:38:44

Bőven elég csak Magyarországon bérből-fizetésből élni, vagy kisvállalkozni. Hipp-hopp beszerzünk valami gyógyíthatatlant.
Ja, a promiszkuitás gumi nélkül se rossz módszer.

kerekes 2007.06.15. 08:37:38

jók vagytok!! Én a felsorolásból: stresszelek, mert mindig aggódós voltam, meg hülye pedagógus vagyok - ma már ritka fajtából! De lassan kifelé vehetem az irányt!!! Éljen az előnyugdíj!! A rossz gének miatt nem hibáztathatom apámat, anyámat, mert már nem élnek, meg én még élek! Sajnos amit átadtam a 3 gyerekemnek, arról nem tudtam, hogy rossz is van közte!! Én még akkor optimista voltam!! Hátha nem azok az enyémek. Azóta, mióta a gyerekeim a magas IQ mellett/ellenére besokalltak, ilyen - olyan (lelki)betegségeket szedtek össze/örököltek. Ráadásul a bajban az exem kiszállt a \"buliból\", és egy lakásból nehéz kettőt csinálni úgy 60-hoz közel.... Nekem meg újra fel kellene építenem magam, vagy végleg abbahagyni.... De azért örülök, hogy ilyen jól képzett fiatalok vannak, és majd csak segítenek(??!) a magunkfajtának (szaporodás előtt/ után)!!!???

szili 2007.08.04. 22:35:22

A finneknek sok minden sikerült, de az italról nem szoktak le. Sőt!

AP (törölt) 2007.12.16. 14:44:55

Én azt mondom, élvezd az életet amíg lehet, ahogy neked tetszik. Persze nem mértéktelenül és idiótán, ahogy ezt manapság értik az élvezeten, de legyen valami, ami feldob és kikapcsol, mert a kibaszott magyar valóság tényleg felőröl szép lassan, ha kicsit is lelkiismeretes vagy.
süti beállítások módosítása