MedIQ

Számtalanszor írtam már a személyre szabott genetika vívmányairól és veszélyeiről. Amerikai cégek köpetből vagy nyálkahártya-kaparékból ki tudják nyerni örökítőanyagunkat, azaz DNS-ünket és annak elemzése után orvosi tanácsokat adnak, illetve többet mesélnek nekünk saját egészségünk jövőjéről (szerény véleményem szerint csak szeretnének).



Persze megvan a dolognak az ára. A 23andMe 1000$-ért már a szállítást is átvállalja, de a Knome például 350,000$-t kér, ami nagyjából 60 millió Forintot tesz ki. Ezt nemhogy nehéz kifizetni, de nem is igazán éri meg, mivel a technika jelenleg nem tud megfelelő bizonyossággal orvosi tanácsokat adni genetikai állományunkra alapozva.

Mi ilyenkor a teendő? Eltesszük a DNS-ünket későbbre...

A DNA Direct cég hozakodott elő egy olyan kittel, melynek segítségével akár szobahőmérsékleten is tárolhatjuk családtagjaink DNS-ét 175 $-ért.



Szájnyálkahártyánkból óvatosan mintát veszünk és elküldjük a labornak, ahol azt feldolgozzák és a kinyert DNS-ünket beszárítják. Azt három példányban kapjuk vissza UV-védett dobozokban, laboratóriumi csövekben.

De miért tároljuk DNS-ünket?

  • A genetikai cégek, genetikai tesztek segítségével többet tudhatunk majd meg egészségünkről.
  • Családfaelemzéssel közelebb juthatunk őseinkhez, eredetünkhöz.

Persze megjegyzendő, hogy mi értelme most tárolnom DNS-em a jövőbeli technológiák kedvéért, miért nem elég majd a megfelelő szolgáltatás eljövetelekor foglalkoznom a dologgal? Ebből is látszik, mennyi területen lehet megülni a személyre szabott genetika nevű lovat.

Azonban nem szabad elfeledni a terület végső célját, hogy genetikai állományunk és orvosi történetünk alapján tudjunk meg többet saját egészségünkről. Akit érdekel a téma, itt utánaolvashat:





 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr82256213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2007.12.08. 00:00:05

Hát, nemtom. Én mindenestre egy kihúzott bölcsességfogamat sokáig szeszben áztattam, majd elraktam nehezebb időkre.

Abban viszont látok fantáziát, hogy a szülők az épp megszületett ivadékuk őssejtjét konzerválják, későbbi felhasználásra.

amúgy, igen, mégiscsak tévedtek a pogányok, amikor hamvasztottak.

az egyiptomiak már sejtettek valamit.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2007.12.08. 00:01:49

Jut eszembe, ma hallgattalak valamelyik rádión, de ismerős vagy a Wikiről is.
(ott mazarin vagyok)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2007.12.08. 00:02:26

ja, és nem értettünk egyet, általában

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.12.08. 09:00:08

Az megesik, de az viszont meglepne, ha engem hallgattál volna rádión tegnap...
süti beállítások módosítása