MedIQ

Napjaink egyik legfontosabb genetikai kérdését feszegetik cikkek és bloggerek egyaránt. Genomunk, azaz teljes genetikai kódunk feltárásáról van szó. A XXI. sz. eleje a humán genom projekt sikerével, azaz az ember kódrendszerének megfejtésével kezdődött, de most az egyes személyek genomjáról van szó, ami furcsamód nagyobb falatnak tűnik.



Esther Dyson váltott ki újabb vitákat azzal, hogy bejelentette, nyilvánosságra fogja hozni teljes genetikai kódját, ezzel is bizonyítva annak veszélytelenségét. Vele együtt 10-en teszik majd nyilvánossá genetikai kódjukat a következő okokért:

  • bizonyítani akarják, nem jár majd ez számukra hátrányokkal a biztosítást, a munkát tekintve
  • bizonyítani akarják, a genomunk nem egy voodoo baba, amit mások ellenünk használhatnának fel
  • meg akarják érteni a genetikai alapját annak, hogyan jönnek létre a különböző személyiségek
  • és részesei akarnak lenni ennek a korszakalkotó folyamatnak...
Miért lett ezen írás címe Genetikalag meztelenül? Mert ez, véleményem szerint, egyenértékű azzal, mintha meztelenül merészkednénk ki az utcára. Miért mondom ezt? Az ApoE4 génünket kapcsolatba hozták már az Alzheimer-kórral. Ha valaki rendelkezik ezzel a génnel, akkor nagy valószínűséggel az Alzheimer-kórral is találkozni fog.

Nem akarom tudni, van-e ilyen génem, de azt pláne nem akarom, hogy más tudjon róla. Félreértés ne essék, az elsők között szeretnék lenni Magyarországon, akiknek a teljes genomját megszekvenálják, de annak eredményéről csak én szeretnék tudni. A génjeim az intimásom körébe tartoznak.

A te sejtedben lévő génekről van szó. Megmutatnád másoknak azt a kódot, mely lényed alapját jelenti? Elárulnád munkáltatódnak, főnöködnek, hogy milyen egészségi állapot vár rád a jövőben? A téma számtalan kérdést vet fel, de ezek a legfontosabbak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr14131030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigTom 2007.08.02. 20:35:10

Elárulnám, és tudni szeretném. A kétkedők attól félnek, hogy a génekben hordozott információ kódolja, hogy mi fog történni az egyénnel. Jövendőt mond, ami bekorlátozza a lehetőségeket. Szerintem viszont ez az információ éppen arra használható fel, hogy megtudjam, mit kell tennem, hogy a génekben kódoltak ne történjenek meg velem. Megtudhatom, hogy mi ellen kell védekeznem, és hogyan kell élnem. Éppen, hogy elháríthatóvá teszi a korlátokat.

Gattaca 2007.08.03. 00:20:39

Hogy te tudni szeretnéd, azzal egyetértek. De amikor azért nem vesznek fel, mert az adott feladatra valaki mást genetikailag előnyösebbnek találnak, az ciki. Az pedig még nagyobb ciki, amikor az egészségbiztosító a genetikai rizikófaktoraid alapján szabja meg a járulékodat. Elvégre aki esélyes egy hosszan tartó, drága betegségre (pl. dialízis), azt a pénzt valahogy be kell szedni.

Mediocre 2007.08.03. 01:17:24

Én már azt is utálom, hogy látszik rajtam, hogy kövér vagyok. Na és még ha a génjeim is kiderülnének...tuti emelnék a kockázati életbiztosításom díját. Én biztos nem mutogatnám.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.08.03. 01:22:46

3 komment, a 3 lehetséges vélemény.

BigTom: aki nyíltan és nyugodtan elárulná. (Én nem merném)

Gattaca: aki egyetért a jelentőségével, de csínján bánna azért vele.

Mediocre: aki teljesen ellenzi.

De jó ezt így látni. :) Lefedtétek a teljes skálát...

Maddness69 2007.08.03. 07:27:42

Egy picit más irányból szeretném megközelíteni:

A fenti 10 ember és Esther Dyson a bankszámláját is nyilvánossát teszi, meg a magánéletét is? Kivel, mikor, mennyiért, hogyan? Folytathatnám.

Legyen minden információ nyilvános. Szép új világ.

Tudjuk mi történik, ha a piac veszi kézbe az irányítást. Ha férfi vagyok és majdnem tökéletes a genetikai állományom, máris nem kell dolgoznom. Elmegyek tenyészállatnak.:) Persze, ha valakinek nem tökéletes a genetikai állománya (BigTom) az hiába küzd. Hiába tudod, hogy mitől tarts, ha a munkaadód látja, hogy várhatóan ez lesz a bajod és nem fog felvenni. Bizonyítsd be, hogy Te mindent megteszel, hogy ne úgy legyen. Tényleg, az jó lenne, ha a cégem végeztetne ilyen genetikai vizsgálatot és a főnököm egyik reggel azzal fogadna, hogy 10 óra helyett 12 kell dolgoznom, mert genetikailag lassabb vagyok, mint az átlag. Vagy azzal, hogy ezentúl 3 kolléga helyett végzem a munkát, mert fürge vagyok és terhelhető.:) Remélem érthető BigTom, hogy miért nem lehet nyilvános a genom-om.

Egyébként is Gattaca. Ismerve az a társadalom felépítését, a közeli jövő látható. S erről a Gattaca című film szól.

Ja, hogy mi lesz? Akit érdekel a genetikai kódom és vagy elég pénze, az tudni fogja. Persze, mikor nem vesznek fel egy munkára, majd azt mondják, hogy... Aki volt már állásinterjún, amin nem felelt meg, annak vannak fogalmai.:)

2007.08.03. 09:10:36

Nekem a magas vérnyomásom miatt megemelték az életbiztosításom díját, és még orvosi igazolás is kellett, hogy gyógyszer szedése mellett normális az értéke, egyébként nem kötöttek volna szerződést.

Innen tessék elindulni!

kata 2007.08.03. 09:45:11

koreai cégnél dolgozom, ahol már azon felháborodik a ferdeszemű vezetőség, hogy én, hr-esként hogyhogy nem tudom rávenni a kezelő szakorvost, hogy írásbeli jelentést küldjön a munkáltatónak a munkavállaló betegségéről és kezeléséről... mert hogy koreában így szokás. én meg mondom, hogy de nálunk meg nem. és ezzel adatvédelmi törvényt sértek, ha mégis ráveszem valahogy az orvost. arról nem is beszélve, ha azért akarnak valakit kirúgni, mert sokat beteg. most képzeljétek el ezt a szituációt a felvételi beszélgetésnél: hoztál géntérképet? ja, hogy te alzheimeres leszel? az nem jó, feledékeny vagy, hibázni fogsz, nem veszünk fel. úristen, borzalmas. még elképzelni is szörnyű. egyáltalán nem támogatom az ilyesmit, nagyon jó a mi adatvédelmi törvényünk, sőt még szigorítani kellene rajta, mert rengeteg a visszaélésre váró munkáltató.

kata 2007.08.03. 09:49:28

ja, biztosítással kapcsolatban meg tapasztalat: nekik privát biztijük van, a gyerekeknek 81-89 €, apukának 105 €, anyukának meg 200 €!!! nagyon furcsálltam, megkérdeztem a bizticéget, hogy ugyan már miért? hát azért, mert egy nőnek genetikailag szinte biztosan lesz méhnyakrákja, emlőrákja, teljes kipakolása, cisztája, küretje, stb-je. hát mit ne mondjak, az agyam eldurrant. egy pasinak meg szinte biztos lesz szívinfarktusa, ha alkoholista májrákja, ha cigizik, tüdő vagy torokrákja, vagy prosztatabaja.

lynx 2007.08.03. 09:51:48

Egyelőre nem sok mindenre lehet felhasználni egy személy genetikai információját, minden további spekuláció meg csak sci-fi.
Azok a dolgokra, amelyeket egyértelműen megjósolnak a gének (enzimhiány, rákra hajlam, stb.) érdemes minél előbb megtudni, és hülye, aki nem akarja.
A legtöbb dologhoz viszont nem elegendő a genetikai háttér, csak az esélyét növeli meg a betegségnek, azokra nem érdemes annyi figyelmet szentelni.
A munkáltató meg nem hiszem, hogy az állásinterjú során valaha is az álláskereső géntérképét fogja vizslatni. Ezernyi fontosabb szempont van, ami jobban érdekli.

BigTom · http://sma-bug.freeblog.hu 2007.08.03. 10:25:44

Továbbra is azt gondolom, hogy a gének nem határozzák meg fixen a jövőt, csak a lehetőségek közül mutatnak valószínűbbeket, és kevésbé várhatóakat. Ha valakinek hajlama van a tüdőrákra, az nem jelenti, hogy tüdőrákos is lesz, hanem csak annyit, hogy a tüdejét illetően jobban kell vigyáznia, tehát például nem szabad dohányozni, stb. A gének nem garantálnak semmit, a hajlammal valaki elélhet száz évig is. Annál is inkább, mert mindenkinek van valami genetikai problémája. Kevesen tudják, de egy embernek átlagosan három hibás génje van - szerencsére ezeket a hibátlan gén párok jellemzően ellensúlyozzák, ha nem, abból lesznek a genetikai betegségek.
Az már egy másik kérdés, hogy mi van, ha valakinek van hajlama valamilyen betegségre, de mégsem tesz az elkerülése érdekében. Ezt már valóban lehet szankcionálni, ahogy azt is, ha valaki nem vigyáz a testsúlyára, vagy dohányzik, stb. Azokat az eseteket azonban, amikor két ember között kizárólag genetikai okból különbség van, a társadalombiztosításnak kell kiegyenlítenie, a génekről ugyanis senki nem tehet.
Még valami a genetikai információk munkahelyi használhatóságáról: IQ alapján is válogathatnának a munkáltatók, mégsem teszik és ez nem véletlen - az, hogy valakinek magas az IQ-ja, egyáltalán nem biztos, hogy sikeres lesz az adott feladatban. Konkrétan, például a legmagasabb beosztású vezetők esetén sokkal kevésbé számít az IQ, mint más tulajdonságok és képességek, amelyek viszont tanulhatók és csiszolhatók. Ezért nem félek én a genetikai információk nyilvánosságától.

BigTom · http://sma-bug.freeblog.hu 2007.08.03. 10:32:07

Még valami eszembe jutott. harminc-negyven év kell még megközelítőleg ahhoz, hogy a géneket képesek legyünk megváltoztatni. Konkrétan arra gondolok, hogy, ha minden jól megy, én például jó eséllyel százötven évig is el tudhatok majd élni, mert mire megöregszem, megjelennek az első "datafixek" amik lehetővé teszik a genetikai problémák és hajlamok javítását, új, jobb tulajdonságok beépítését, és az élet meghosszabbítását is. Kevesen tudják, hogy az élet korlátossága genetikailag kódolt, a természet számára ugyanis nincs értelme egy egyednek tovább élnie, ha a gyermekeit már felnevelte. Ha a genetikai akadályokat sikerül elhárítani, akkor az élet korlátlanul meghosszabbítható.

zsóka · http://dopaminer.wordpress.com 2007.08.03. 10:33:37

pontosítottál a bemutatkozásodon :) :
\"Meskó Bertalan vagyok, alias NCurse, negyedéves debreceni orvostanhallgató; a személyre szabott genetikának szeretném szentelni az életem.\"
Berci goes to Geneticsland!

Maddness69 2007.08.03. 13:14:23

Értem én.
Azonban azt is látom, hogy "az információ hatalom". Lehet élni vele és visszaélni.
Ebben a pár hozzászólásban is láttunk szép példákat.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.08.04. 09:32:38

Zsóka: de jó szemed van! :)

Nagyon érdekes kis beszélgetés alakult ki, ami engem arra enged következtetni, hogy feszegetni kell még ezt a témát később is. Köszönet az értékes kommentekért!

lynx 2007.08.04. 11:32:00

A géntérképek miatti hiszti egyébként jellemző más tudományos eredényekre is, amik megmozgatták az emberek fantáziáját. Persze, mert ki lehet találni mindenféle bajlós sci-fit.
Ugyan ez volt akkor, amikor a szervátültetések megszokott műveletekké váltak, hogy elterjedtek a fantáziálások a szervkereskedelemről. Manapság mégsincs lehetőség erre a legalitás keretei közt, nem árulják szegények tömegesen a szerveiket gazdag betegeknek a megélhetésért. Ugyanúgy az IQ-ra sem szűrnek a munkáltatók.

Maddness69 2007.08.09. 13:06:18

Lynx: Nincs szervekereskedelem, drog, IQ-ra sem szűrnek a munkáltatók, nincs csempészés, illegális határátlépők sincsenek...
Amiről nem tudsz, az nincs.
Nem vagy egy kicsit naív? He?

KenSentMe 2009.10.18. 12:06:46

Szerintem ez intim információ, bizalmasan kezelendő.. ráadásul ez szvsz egyértelmű is.. bár biztos mások számára is tök érdekes volna, hogy mivel fognak telni idős napjaim, de igazából senkinek semmi köze hozzá.. egyébként én ezért utálom, amikor megjelenik a médiában, hogy "XYZ orvosa szerint ez és ez a baja".. miért nem lehet ezeket bizalmasan kezelniM
süti beállítások módosítása