MedIQ

A gének töltik meg a fegyvert, az életmód húzza meg a ravaszt... Dr. Elliot Joslin
2017-et írunk, előrelátóként nagy elhatározásra szánom rá magam: elmegyek egy genomikai centrumba. Szeretném megtudni, milyenek az egészségügyi kilátásaim, milyen betegségekre számíthatok. Elmegyek hát a centrumba, ahol vért vesznek tőlem és egy héttel későbbre hívnak vissza konzultációra.



Leülünk és a genetikus doktor elkezdi mondani, miről mesél a DNS-em, a genetikai kódom. Ábrákon mutatja nekem, milyen betegséget okozó génekkel rendelkezem biztosan és milyen géncsoportok árulják el azt, hogy egyes betegségekre nagyobb a kockázatom a populációhoz képest. Szerinte idősebb koromban nagyobb esélyem lesz cukorbetegségre, ezért érdemes időben elkezdenem a megfelelő diétát, a testmozgást nem ártana gyakrabban erőltetnem és a vércukorszintemet is szorosan fogjuk ellenőrizni. Szerencsére komolyabb betegségre nem kell számítanom, de bevallom nem is számítottam, hiszen a családfám elemzésén már túl vagyok. 

Néhány eredmény aggaszt, mert életmódot kell változtatnom, de mégis megnyugodva távozom a doktortól, ennél többet nem tehettem volna az egészségemért.

Szépen hangzik, nem? Na nézzük, mi igaz ebből és mi a problémás pont.

  • A genetikai kódunkat, azaz a genomunkat már meg tudják szekvenálni (azaz meghatározni a kódok sorrendjét) alig több, mint egy hónap alatt, igaz közel 1 millió dollárért. Egy versenyen napjainkban azért küzdenek a biotechnológiai cégek, hogy ki lesz képes szekvenálni 1000 dollár alatti költségekből, kevesebb, mint 1 hónap alatt. Aki nyer, több millió dollárral gazdagodik. Bízom benne, hogy 10 éven belül az egy hetes szekvenálás is reális lesz.
  • Rengeteg génről tudjuk, hogy a hibája esetén betegség alakul ki (csak néhány példa: cisztás fibrózis, színtévesztés, vérzékenység...)
  • Számos géncsoporttól tudjuk, hogy együttes előfordulásukkor nagyobb esély van bizonyos betegségekre (cukorbetegség, köszvény, Alzheimer-kór...)
  • Természetes, nem minden génről szeretnénk tudni. Aki rendelkezik az ApoE4 génnel, annak fokozottabb az esélye Alzheimer-kórra, ezért nem egészen biztos, hogy szeretném tudni, rendelkezem-e ezzel a génnel. Megjegyzem mindaddig, míg nincs rá hatásos gyógymód...


A jövő orvoslása a személyre szabott genetikáról és gyógyszertanról szól. Nem a népesség gyógyszerezéséről vagy betegség-kockázatairól, hanem a Te saját egészségedről. Arra leszünk kíváncsiak, hogy a Te génjeid miről mesélnek, hiszen egyes gyógyszerek eredménye például függ a befogadó szervezet tulajdonságaitól (erről egy külön posztot tervezek). Sőt a következő részben arról fogok írni, milyen cégeket hoztak létre ilyen célokra...

Elvégeztetnél egy ilyen tesztet? Készen állnál az életmódod megváltoztatására?

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr43110335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs 2007.07.02. 23:51:08

Hát persze, hogy el! Ha lesz rá pénzem! Mert ugyebár az biztos, hogy ez a gazdagok kiváltsága lesz...

Ignis 2007.07.03. 10:48:16

Engem az erdekelne, hogy a biztositotarsasagok elvegeztetnek-e a leendo ugyfellel?
"Lassuk Kovacs Ur!: mivel maganak nagyobb az eselye a szivinfartusra igy vagy kihuzzuk a biztositasabol, vagy fizet meg havonta Xe forintot..."

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.07.03. 19:30:33

Ignis: ha láttad Moore Sicko című filmjét, akkor tudod, hogy azért tagadták meg biztosítók egyes embereknél a biztosítást, mert túlsúlyosak voltak vagy éppen túl magasak... Erre lehet számítani...

holden · http://kaizen.freeblog.hu 2007.07.04. 18:35:07

először is tényleg csak akkor jó megtudni ezeket a dolgokat, ha már van rá vmi gyógyulási esély. emiatt nem biztos, hogy vállalkoznék rá. Felnőttként tudtam meg pl. hogy édesanyámnak agyi aneurizmája volt (remélem jól mondom), tudta is, azt is, hogy nem operálható.
másrészt ignis jól mondja, modern taigetosz lesz belőle, ha nem vigyázunk.
süti beállítások módosítása