MedIQ

Az orvosi robotok nemcsak sci-fikben szerepelnek, hanem hamarosan az egészségügy szerves részét képezhetik. Amennyiben az egészségügy szakemberei sikerrel akarják ezeket alkalmazni anélkül, hogy közben munkájuk elvesztésén aggódjanak, ideje többet megtudni róluk. Az alábbiakban olvasható tehát a kilenc legizgalmasabb tény az orvosi robotokról.

Emlékszel, amikor Anakin Skywalker súlyosan megégett és elvesztette a lábait a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszújában? És arra, ahogy a robotsebészek minden tudásukat latba vetve próbálták megmenteni? A közeli jövőben hasonlóan lenyűgöző robotok jelenhetnek meg az egészségügyben, és talán egy nap majd a mi életünket is ők menthetik meg.

Az orvosi robotok nemcsak a távoli jövő és a sci-fik lakói, hanem hamarosan már az egészségügy részét képezhetik. Éppen mindenkinek fel kellene készülnie arra, amikor ez bekövetkezik. A robotok támogathatják és kiegészíthetik az egészségügyi szakdolgozók által nyújtott szolgáltatásokat. A repetitív és monoton jellegű munkák terén egyszer képesek lehetnek akár teljesen leváltani az embereket.

Éppen ezért lenne tanácsos az egészségügyi dolgozóknak többet tudniuk az orvosi robotokról – mire képesek, hogyan lehet velük dolgozni és hogyan illeszthetők bele a mindennapi munkájukba. Ellenkező esetben a hús-vér egészségügyi alkalmazottakat esetleg lecserélhetik, vagy komoly frusztrációt jelenthet számukra, hogy robotok is képesek elvégezni a teendőiket, és már nem végeznek pótolhatatlan munkát.

1_11.jpg

A kilenc legizgalmasabb tény az orvosi robotokról:

1) 70%-os csökkenés a nozokomiális (egészségügyi ellátás következtében fellépő) fertőzések terén a Xenex segítségével

Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ statisztikái szerint az Egyesült Államokban minden 25. beteg élete során nozokomiális fertőzés (például methicillin-rezisztens Staphilococcus aureus, azaz MRSA vagy Clostridium difficile) áldozata lesz. Ezekből a fertőzésekből minden kilencedik halálos kimenetelű.

A kórházi higiénia területén a Xenex robot lehet a következő előrelépés. A rendszer az egészségügyi intézmények bármely felületének gyors és szisztematikus fertőtlenítését teszi lehetővé. Ez a segítőkész automata eszköz speciális UV fertőtlenítő eljárással pusztítja el a nozokomiális fertőzéseket okozó halálos mikroorganizmusokat. A Xenex robot minden más hasonló fertőtlenítő szerkezetnél több sejtkárosodást okoz a mikroorganizmusokban, és hatékonyan vethető be a nozokomiális fertőzések elleni harcban. A Westchesteri Egészségügyi Központ a Xenex robotok bevezetése után 70%-os visszaesést jelentett az intenzív osztályon jelentkező Clostridium difficile fertőzések terén.

2) Két belga kórház Pepper robotokat „alkalmaz” recepciósként

Pepper, a 120 centiméteres humanoid „szociális robot” recepciósként fog „dolgozni” két belga kórházban. Lenyűgöző ötlet, hiszen legyünk őszinték: mindenkivel előfordult már, hogy goromba recepciós fogadta kórházi látogatás során, vagy sokan tévedtünk már el kórházban a kedves, de a műszakjuk végén már fáradt nővérektől sebtében kapott útbaigazítások alapján.

Pepper 20 nyelvet is felismer, és el tudja dönteni, hogy nővel, férfival vagy gyerekkel beszél. A képességei lehetővé teszik Pepper számára, hogy hatalmas kórházakban működjön recepciósként, az eltévedéseket pedig kiküszöböli azzal, hogy a látogatókat igény szerint a megfelelő osztályra kíséri. A „szociális robotok”, mint a Pepper és a kisebb Nao a gyógytornát is támogathatják, valamint gyerekeknek is segíthetnek a műtétekkel kapcsolatos szorongásaik leküzdésében.

Így a recepciósok monoton és unalmas munkája kiváltható lenne a Pepperrel, a rendszer minden látogatót ugyanolyan előre lekódolt mosollyal fogadna, míg a recepcióst kreatívabb feladatkörbe lehetne beosztani.

3) 2020-ra a sebészeti robotok piaca várhatóan közel megduplázódik (6,4 milliárd dollárra)

Mit kívánnál egy jótündértől a műtéted előtt? Valószínűleg egy sikeres műtétet és a lehető legkipihentebb orvost, nem igaz? A da Vinci sebészeti rendszer pontosan ebben segít: használatával a sebész feljavított látással, precízióval és kontrollal operálhat, mindezzel hozzájárulva a sikeres kimenetelhez.

A rendszer nagyításra képes, 3D-s, nagy felbontású kamerarendszert és kis, munkacsatornákon bevezetett eszközöket alkalmaz, amelyek az emberi kéznél sokkal nagyobb mértékben képesek hajlani és forogni. A da Vinci sebészeti rendszerrel a sebészeknek csak pár kis metszésre van szükségük, hogy elérjék a kérdéses képleteket. A sebész végig 100%-ban felügyeli a rendszert, és mindeközben precízebben dolgozhat, mint azt eddig lehetségesnek gondoltuk. Egy nemrég közzétett jelentés alapján pedig az ágazat fellendülése várható.

4) 750 000 távoli orvos-beteg érintkezés az Intouch Health segítségével

Képzeld el, hogy otthon vagy az apukáddal, aki hirtelen erős fejfájásra és szédülésre panaszkodik eddig nem tapasztalt beszédzavarral kísérve. Természetesen azonnal hívnád a mentőket. De mi történik akkor, ha egy elszigetelt helyen vagy távoli településen laktok, ahová csak nagyon sok idő alatt ér ki a mentő?

Az Intouch Health és annak távegészségügyi hálózata segíthet az ilyen helyzetekben. A WASTE hálózat segítségével a nehezen megközelíthető helyeken élő betegek is jó minőségű sürgősségi tájékoztatást kaphatnak sztrók, szív- és érrendszeri katasztrófák és égési sérülések jelentkezése esetén pontosan akkor, amikor arra szükségük van. Továbbá a távegészségügyi szolgáltatásokkal az elhagyatott területeken praktizáló egészségügyi dolgozóknak is hozzáférésük van a szakellátásokhoz, és így a betegeket a saját közösségükben láthatják el.

Ezzel a hálózattal egy „távegészségügyi robot” már több mint 750 000 orvos-beteg érintkezést tett lehetővé olyan területeken, ahol ez eddig elképzelhetetlen volt.

5) A TUG robot több mint 400 kilogramm gyógyszert képes mozgatni

A TUG robot a Pepper izmos és masszív bátyja, és különböző tálcákat, kosarakat és kocsikat képes szállítani 453 kilogramm össztömegig: legyen az gyógyszer, kísérleti minta vagy érzékeny anyag. A TUG egy érintőképernyős interfészen keresztül küldhető vagy kérhető fel a feladatok elvégzésére, amelyek után a szerkezet a „küldetése” teljesítését követően visszatér a töltőállomásra egy korty energiáért, miközben rápakolják a következő rakományt.

És a rendszer előnyei? Ezek a robotok éjjel-nappal dolgoznak, tehát kevesebb munkaerő szükséges a fárasztó éjszakai műszakokhoz. A személyzet pedig több időt tud a betegeknek vagy a nővéreknek szentelni a különböző dolgok hurcolása helyett. Sőt, a nővéreknek nem kellene többé nehéz dolgokat mozgatniuk, így kiesne az ezzel járó potenciális sérülések lehetősége is.

6) Egy medvealakú robot akár napi 40-szer képes betegeket kiemelni az ágyból

Riba, vagyis az interaktív testsegítő robot (Robot for Interactive Body Assistance) nagy vonalakban hasonlít a TUG robothoz, de azzal ellentétben inkább otthoni ápolásra szoruló betegeknél alkalmazzák. A japán verzió, Robear egy óriási, rajzfilmfigura-szerű fejjel ellátott medvére hasonlít. Mindkét verzió képes betegeket ágyból kivenni és visszafektetni, segít nekik állva maradni, és igény szerint forgatni őket a felfekvések elkerülése végett.

Ezek a robotok nemcsak a megfelelő számú segítő hiányát enyhíthetik, hanem az emberi gondozókat is megkímélik a betegek fáradtságos mozgatásától, például a gondozottak ágyból kivételével – akár naponta negyvenszer.

7) Egy milliméternél is kisebb mikrorobot, amely a véráramon keresztül képes gyógyszert adagolni

Emlékszel a klasszikus hatvanas évekbeli sci-fire, a Fantasztikus Utazásra, ahol egy tengeralattjárót a legénységével együtt mikroszkopikus méretűre zsugorítanak, és egy ember véráramába injekcióznak? Egy lépéssel közelebb kerültünk az ötlet megvalósításához.

A Max Planck Intézet kutatói mikrométeres (tehát egy milliméternél kisebb) robotokkal végeztek kísérleteket, amelyek a szó szoros értelmében a testfolyadékokban úsznak. Ezzel a technológiával rendkívül célzottan lehetne gyógyszereket vagy más gyógyászati eszközöket célba juttatni. Ezeket a kagylószerű mikrorobotokat a nemnewtoni folyadékokban (például a véráramban, a nyirokrendszerben vagy akár a szemgolyót takaró könnyrétegen) történő mozgásra tervezték.

8) A Veebot kevesebb mint egy perc alatt képes vért venni

Szinte nincs is olyan felnőtt a fejlett országokban, akitől ne vettek volna már vért élete során. Sokan rettegnek a beavatkozástól – nem nehéz ezt átérezni, ha belegondolunk abba, hogy tűt használnak hozzá. Előfordul, hogy sok idő, és több próbálkozás szükséges a nővér részéről, mire a megfelelő véna kiválasztásra kerül, és sikerül a vérvétel. A Veebot vérvételi robot az utóbbiban tud segíteni, felgyorsítva ezzel ezt a kellemetlen beavatkozást.

A Veebottal az egész procedúra nagyjából egy percig tart, és a vizsgálatok alapján 83%-os pontossággal választja ki a beavatkozáshoz a legjobb vénát, amely hasonló a nővérek teljesítményéhez.

9) Az ölelnivaló PARO robot csökkenti a betegek által elszenvedett stresszt

A házi- és egyéb aranyos állatok közismerten segíthetnek a stressz leküzdésében, valamint elterelhetik a betegek figyelmét a fájdalomról és a magányról. Sajnos nem minden kórház és ápolóintézet engedélyezi az élő állatok benntartózkodását. Az AIST, egy vezető japán ipari automatizálást végző cég megoldást nyújthat erre a problémára.

A PARO egy fejlett interaktív robot, melyet az AIST hozott létre. Segítségével a betegek állatok részvétele nélkül is élvezhetik az állatterápia dokumentáltan jótékony hatásait egészségügyi környezetben. A műszőrrel borított, bébifóka alakú robot érintése olyan, mintha egy valódi állatot simogatna az ember. Ez a terápiás robot a vizsgálatok alapján csökkenti mind a betegek, mind a gondozóik által megélt stresszt.

Olvass tovább a jövő egészségügyi technológiáiról, és fedezd fel, hogyan láthatsz neki a saját egészséged fejlesztésének Az orvoslás jövője című új könyvemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr1511737335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása