MedIQ

Azért, mert ma nem ritkán ilyen a gyógyszerelés (főleg az antidepresszánsok esetén):




Pedig valami ilyesminek kellene lennie:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr92237310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.11.21. 20:51:14

Arról sem kellene megfeledkezni, hogy igazából azért lehet ilyen (egyébként nem ilyen, mert a nagy választék ellenére általában egy szűk, jól bevált készítményeket magába foglalő körből kerülnek ki a felírt gyógyszerek többsége), szóval azért lehet ilyen, mert a gyógyszergyártók nagy üzletet látnak főleg az antidepresszánsok/nyugtatók/hangulatstabilizálók gyártásában.

És ez nem véletlen. Az individualista és hit nélküli nyugati társadalmakban, meyl nem nyújt támaszt az egyén számára kritikus időszakokban, jellemző az egyébként minor emócionális és psychés problémák medikalizálása. Az ilyen problémák nem okozzák az érintett személy munkaképességének különösebb csökkenését, tehát a gyógyszer megvásárlásához szükséges gazdasági ereje megvan. Így ezeknek a készítményeknek a felvevőpiaca jól tervezhető és jelentős profittal kecsegtet ellentétben más betegségek által érintettek populációival.

Ha összehasonlító vizsgálatokat végeznének az azonos indikációval rendelkező gyógyszerek között, nagy valószínűséggel kiderülne, hogy nincs is szükség annyifélére.

Persze egy ilyen vizsgálat nem érdeke a gyógyszeriparnak.

Az is valószínű hogy ezeknek a készítményeknek a változatossága nem esik egybe a betegek gyógyszermetabolizmusának egyéni variációival.

Az pedig nem rentábilis, hogy egyéni különbségekre alapozva történjen gyógyszerfejlesztés sőt valószínűleg egyszerűen felesleges. Egyszerűen legtöbb esetben csupán olyan apró különbségek léteznek, melyek nem befolyásolják minőségi értelembe a gyógyszer lebontását.

Annyi értelme lenne, hogy a jelentősebb fenotípusbeli különbségeket okozó genetikai variációkat megállapítani bizonyos speciális (drága, ritkán de hosszabb távon alkalmazott) hatóanyagcsoportok vonatkozásában (pl. cytostaticumok) és az olyan terápiára szorulókat szűrni.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.11.21. 22:14:21

Továbbá a legtöbb placebóval kiegészített vizsgálatban a placebós csoport is nagyon jól gyógyulgatott, mert ebben a típusú betegségben az is nagy érték, ha foglalkoznak az emberrel, márpedig egy gyógyszerkísérlet résztvevőjeként teszteket töltesz ki, visszahívnak, felhívnak, stb. Tehát ezért is nehéz meghatározni a pontos hatásukat.

A videó csak egy illusztráció arra, hogy bizony tényleg így választjuk ki gyógyszereink egy részét.

És az általad annyira nem szeretett személyre szabott genetika, számos hibája mellett, éppen ezt hivatott kiküszöbölni. :)

hátezgáz 2007.11.21. 22:32:11

A nyolcvanas években alig 1600 regisztrált gyógyszer volt Magyarországon. Ma kb 8000. Gondoljátok, hogy az egész csak hókusz-pókusz volt? Csak profit hajhászat, sehol a szakmai etika? Csak tablettázott persely?
Ugyanakkor elgondolkoztató, hogy az AIDS kutatásra 100x annyit költ a fejlett világ, mint malária kutatásra, miközben az utóbbi miatt évente sokkal többen halnak meg, persze a kevésbé fizetőképes 3. világban. Az egészség fenntartása nem ingyenes, igen drága és sok munkát, tudást igénylő feladat. Az igényeink meg egyre magasabbak. Moralizálni innen könnyű. De olvassatok népegészségügyi statisztikákat az elmúlt mondjuk ötven évről, érdekes olvasmány és tanulságos.

Profit, persze. És hol lennénk e nélkül?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.11.21. 22:36:05

Jogos kritika!

De hol van ilyenkor a Farma Blog, amikor szükség lenne rájuk?

hátezgáz 2007.11.21. 22:44:02

Mire vagy kiváncsi? Tégy fel egy kérdést.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.11.21. 22:59:34

fat:

Szerintem legdrágább benne a gyógyszergyárak részvényesei minél nagyobb osztalékának.

A gyógyszeripar egyike a világ három legjövedelmezőbb legális iparágának.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.11.21. 23:00:14


jav:
osztalékának biztosítása.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.11.21. 23:06:36


Egyébként pedig elsőkézből származó információ, hogy a 3. ill 4. fázis gyógyszerhatásvizsgálatok adatait addig kozmetikáztatják a gyógyszergyárak ezen statisztikák előállításával foglalkozó cégekkel, amíg az nem jön ki hogy a megbízó gyógyszere milyen jó, hogy jobb, mint a piacon elterjedt legtöbb hasonló indikációban alkalmazott szer stb.

És persze ezeknek a statisztikavarázslásoknak is bizony van költsége.

Nem az egészség a drága. Még a kutatás sem olyan borzasztóan az ha a PR és marketingtevékenység költségrészarányát is tekintetbe vesszük.

Hiszen jó marketinggel a sz*rt is el lehet adni.

hátezgáz 2007.11.21. 23:09:45

Amikor először találkoztam egy gyógyszermulti üzleti tervével (ne kérdezz vissza, hogy ő találkozott-e velem:)), meglepődtem, hogy 20-25 évre terveznek. A megtérülési kockázat óriási. Azóta láttam bukni nagy termékeket, mert beelőzte egy párhuzamos fejlesztés és az jobbnak bizonyult. Bukta, vagy bekalkulált veszteség?

Demagógia lenne csak pénzhajhászatra leegyszerűsíteni az egyik legszabályozottabb és legösszetettebb iparág tevékenységét.

Kérdezd meg NCurse-től, ha végez, hol fog elhelyezkedni? Ha nem ott, akkor kinek az ösztöndíjával fog kutatni egy szerinte non-profit kutatóíntézetben?

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.11.21. 23:19:19


Épp erről beszélek.

A gyógyszergyáraknak - hacsak nem az jön ki egy vizsgálatból, hogy a szer veszélyes - a fejlesztésbe már befektett pénz miatt nem éri meg visszavoni egy kevéssé hatékony szert, hanem előnyösebb inkább kicsit kozmetikázott statisztikákkal megtámogatva piacra dobni.

A kutatók pedig a gyógyszergyárak pénzétől függnek, tehát nem nagyon fognak olyan vizsgálatok napvilágra kerülni, melyek kedvezőtlen színben tüntetnének fel olyan szereket melyek bár nem veszélyesek, de valójában nem is annyira hatékonyak.


Azért ne tegyünk már úgy, mintha a gyógyszergyárak altruisták, humanisták, vagy a tudomány előrelendítésnek elkötelezet társulások lennének.

Elsődleges céljuk a profit.

hátezgáz 2007.11.21. 23:22:48

Óvatosan az elsőkézből származó klinikai vizsgálatok hamisításáról! Súlyos büntetőjogi következményeket okozhat pro, és polgári pereket kontra.
Egyébként tudatlanságra vall az állítás, a klinikai vizsgálatokat nem csak egy centrumban végzik. Értelmetlen lenne hamisítani, mivel a várhatótól és az átlagtól jelentős eltéréseket amúgyis kizárják a viszgálatból.Többnyire egymástól független szakmai csoportok végzik, más gyűjti és értékeli az adatokat, stb. De ezeket az alapelveket nálam okosabbak sokkal részletesebben megfogalmazták. Csak az olyan kis gagyi bandák például, mint az FDA, az Eu.Ph., WHO, stb, keress rá a neten.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.11.21. 23:28:05


Az első kéz olyan ismerettség, aki gyógyszermarketinngel foglalkozó cégnél PhD-s alkalmazott.

És nem Magyarországon, hanem a reklámipar szülőhazájában.

hátezgáz 2007.11.21. 23:29:23

Olyasmit állítasz, mintha az autógyárakban dolgozó mérnököknek mindegy lenne, hogy kinyílik-e előtted a légzsák, vagy sem. Ott is csak a profit számit, nem? Toljuk ki a verdát a gyárudvarról, kaszírozzuk a lóvét, a luzer user meg tekeredjen fel a fára.

Szerintem is drágák a kocsik, mocskos nagy margin van rajtuk, az állam is levesz, mégsem gondolom, hogy minden fejlesztő dr.Kotász tanítványa (ha emlékszel a Tanú-ra).

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.11.21. 23:31:04


Egyébként ah tájékozott vagy egy kicsit is a témában, tudhatod, hogy nem egy tanulmány szól arról, hogy a gyógyszergyárak által végzett/közvetlenül finanszírozott vizsgálatokban ugyanarról a szerről nagyobb százalékban születik kedvező eredmény, mint független kutatóintézetekben végzett vizsgálatok alkalmával.

hátezgáz 2007.11.21. 23:32:24

A kutatások nem gyógyszermarketinggel foglalkozó cégeknél zajlanak. Semmilyen szülőhazában. Ettől még szervezhetnek marketing trialt-t, de ez nem azonos a 3. és 4. fázissal.

hátezgáz 2007.11.21. 23:35:17

Gyógyszerész vagyok, 25 éve. Ebből 16 multinational company és nem csak marketingben. Itt most nem taglalnám. Kicsit ismerem a történetet.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.11.21. 23:35:31


Erre rákérdezek, hogy pontosan milyen vizsgálatról van szó.

Az biztos, hogy lényegében ez az egyik feladat a cégnél, hogy szépre kell kihozni a vizsgálat eredményét.

hátezgáz 2007.11.21. 23:38:43

Megyek aludni, jó volt disputálni. Holnap benézek. Jó éjt dendrimer!

hátezgáz 2007.11.21. 23:42:20

PS: Ne zaklasd a barátodat infóért, ezek nem publikus adatok, nehogy az állásába kerüljön. Ezen nem múlik a beszélgetésünk. Kevesek vagyunk, mint a mackósajtban a brummogás :)

hátezgáz 2007.11.21. 23:43:05

PS: Ne zaklasd a barátodat infóért, ezek nem publikus adatok, nehogy az állásába kerüljön. Ezen nem múlik a beszélgetésünk. Kevesek vagyunk, mint a mackósajtban a brummogás :)

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.11.21. 23:44:39


Esetleg a dendrimer mint molekula is mond valamit számodra? (Azon túl, amit a neten meg lehet róla tudni.)
süti beállítások módosítása