MedIQ

Hazaérkeztem a nagyszerű FutureMed kurzusról és mind a 6 napról készítek külön összefoglalót. Íme az első, a második, a harmadik és a negyedik nap. A kaliforniai NASA központban megrendezett kurzus valóban egyedi volt, jelenleg kétség kívül a legrangosabb kurzus a jövő orvoslásáról és globális trendjeiről. Íme az ötödik nap összefoglalója.

Linda Stone megmagyarázta az e-mail apnea kifejezést, azaz a számítógép előtti munkavégzés miatti csökkent és kóros légzést (oka a feszültség és koncentráció), melynek egészségügyi következményei vannak. Szerinte külön kellene oktatni a helyes testtartást a digitális technológiák egészséges használata érdekében. 

Vannak olyan tabletek, melyek pár ezer Ft-ba kerülnek, olyan mennyiségben kerülnek szegényebb régiókban kiosztásra, mint az olcsó notebook-ok.

A Google Glass egyik főfejlesztője, a szemüveget viselve, mutatta be, mire képes a Google Glass. A hangvezérlés demonstrálása közben arra utasította a szemüveget, hogy találja meg neki a koffein képletét. Amikor meglett, azt mondta, megvan. Nem egy hatásos demonstráció, hiszen mi ebből semmit nem láttunk, de elhisszük. Nyitott platformmá fogják tenni, így a világ fejlesztői már most agyalhatnak a különböző felhasználási módokon. Biztonsági problémák ezreit fogja ez okozni az orvoslásban, de ettől még nem kell félni a használatától. Műtétek immáron archiválhatók lesznek, minden orvosi hiba fel lesz tárva.

Az MIT laborja bemutatta az EyeNetra-t, mellyel emberek millióinak szemvizsgálatát lehetne nagyon olcsón elvégezni.

eye.jpg
Van mostmár olyan kamera, mely a fény mozgását lassított felvételen képesek rögzíteni. 1 másodpercnyi felvétel 1 petabyte-nyi adatot képez.

Az e-páciens panel legnagyobb sikere a Crohnology nevű közösségi oldal volt, mely a közösségi média minden előnyét felhasználva segíti a Crohn betegeket világszerte.

Kipróbáltam az Anatomage nevű boncolóasztalt, mely egy érintőképernyős megoldáson keresztül enged virtuálisan felboncolni egy valós emberi adatokból összerakott avatart bármilyen síkban, bármilyen struktúrákra koncentrálva (látható külön a nyirokrendszer, idegrendszer, stb.). Nem fogja ez felváltani a valós boncolást, de ezt úgy lehet éjjel-nappal használni, hogy előkészítést sem igényel és formalin szag sincs.

20130208_193513.jpg

Lucien Engelen, a holland e-health guru, bejelentette, hogy az áprilisi TEDxNijmegen előadója leszek, Jack Andraka és Daniel Kraft társaságában.

560005_10151344250479219_1690569021_n.jpg

Ezután felkértek a szervezők, hogy adjak elő a közösségi médiáról és annak orvosi használatáról, amit örömmel tettem meg és azon lepődtem meg a legjobban, hogy a résztvevők és más előadók mennyire meglepődtek a közösségi média orvosi célú használatának lehetőségein, példáin. A kurzusomhoz és a Webicina-hoz külön gratuláltak.

IMG_6461-XL.jpg

Az estét a NASA múzeumában zártuk, ahol megkaptuk a bizonyítványunkat és szétnézhettünk az egyedi kiállított tárgyak között (holdkőzet, szkafander, az űrállomás belsejének mása).

img_6869-xl.jpg

20130209_165637.jpg

A záró nap maradt hátra és irány haza.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr715124716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása