MedIQ

Hazaérkeztem a nagyszerű FutureMed kurzusról és mind a 6 napról készítek külön összefoglalót. Íme az első nap. A kaliforniai NASA központban megrendezett kurzus valóban egyedi volt, jelenleg kétség kívül a legrangosabb kurzus a jövő orvoslásáról és globális trendjeiről, sőt előadni is felkértek, de ne szaladjunk ennyire előre.

Neil Jacobstein arról beszélt, hogyan fog a mesterséges intelligencia lépésről lépésre bekerülni a mindennapi orvoslásba. Az első ilyen jellegű kísérlet még 1980-ból származik! A Prometheus film David-je jó példa lehet, mire is kell felkészülnünk.

Felmerült, hogy a nanoorvoslás korában lesznek olyan nanorészecskék, melyek oxigént bocsátanak ki szívinfarktus során így mentve meg a beteg életét.

Brad Templeton olyan autókról beszélt, melyek sofőr nélkül fogják megreformálni a közlekedést, hiszen meg fogjuk osztani autóinkat, azokat nem kell leparkolnunk (majd ha jelzünk neki, értünk jön) és így az autók száma is kevesebb lesz.

A Focusatwill olyan zenét komponál, mely a lehető legjobb módon hat az agyhullámainkra, hogy maximálisan tudjunk koncentrálni. Ez a jövő koffeinje.

Egészen más dolog arról blogolnom, hogy az IBM Watson szuperszámítógépe hogyan fog az orvosi döntéshozatalban részt venni, illetve beszélgetni vacsora közben az orvosigazgatójával, amire a kurzuson volt lehetőségem, meg is ragadtam. Azt mondta Martin Kohn, hogy nagyon nehéz elfogadtatniuk az orvosokkal Watsont és a tényt, hogy soha nem fogja lecserélni őket. 

Jack Andraka 15 éveses tudományos versenyt nyert egy általa kidolgozott hasnyálmirigyrák-teszttel, mely 26000-szer olcsóbb és 168-szor gyorsabb a piacon lévő tesztnél. Kérdeztem tőle, hogy bírja a médiafigyelmet, de azt mondta, mindent az anyukája szervez meg körülötte, ő pedig nem feltétlenül egyetemre akar menni, hanem inkább egy privát tehetségfejlesztő programba vágyik. 

20130208_194840.jpg

Így örült, amikor megnyerte a díjat:

Kipróbálhattam egy Da Vinci sebészrobotot, melynek kezelése egyébként kifejezetten egyszerű, kiváltképp ha az ember videójátékok generációin nőtt fel.

20130205_215141.jpg

Dan Barry, aki orvosként háromszor járt az űrben, a 3D nyomtatás megszállottja lett. Az alábbi készülékkel szinte bármilyen struktúrát ki lehet már nyomtatni otthon, ahogy az alatta lévő kép is mutatja. 

20130205_195659.jpg

20130205_195132.jpg

A fogászat jövője pedig az lesz, hogy a beteg állkapcsát mintegy kinyomtatva mutatja meg a fogász, hol van a baj és hogyan fog kinézni, ha vége a kezelésnek. Ez egy radiológiai felvétel alapján nyomtatott állkapocs:

20130205_193807.jpg

Zárásul pedig ki mondta, hogy egy robot nem lehet érzéki. :)

20130205_195109.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr25099881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása