MedIQ

Hazaérkeztem a nagyszerű FutureMed kurzusról és mind a 6 napról készítek külön összefoglalót. Íme az első nap és második nap. A kaliforniai NASA központban megrendezett kurzus valóban egyedi volt, jelenleg kétség kívül a legrangosabb kurzus a jövő orvoslásáról és globális trendjeiről, sőt előadni is felkértek, de ne szaladjunk ennyire előre.

David Ewing Duncan minden egészségügyi paraméterét méri és jegyzi évek óta. 22 500 genetikai variánsát ismeri, 22 órányi MR felvétele van a saját agyáról, és több mint 1000 tesztje volt a széklet mikrobiológiai elemzésétől a vérképig. Ezek alapján jött maga rá arra, hogy Crohn betegsége van. Volt olyan kísérlete, hogy agyi MR vizsgálat közben nézett filmeket azt keresve, melyik film váltja ki a legpozitívabb érzéseket (nem volt büszke rá, de az Amerikai Pite nyert). 

2014-re egy ember genomjának megszekvenálása annyiba fog kerülni, mint egy Röntgen felvétel.

Ma már van olyan biotechnológiai eljárás, melynek során olyan sört készítenek, mely koffeint tartalmaz, illetve olyan mikróbákat, melyek chipeket képesek gyártani.

Andrew Hessel szerint a pekingi genomközpont több genomot szekvenál, mint a világ összes többi központja együtt véve. A genetika és biotech ésszerű felhasználásáról beszélt.

A biotechnológia lesz a következő IT ipar. 

Volt biotech barkács workshop, amin egy iPhone-ról játszott zenével tudtunk táncoltatni egy csótány lábát.

20130207_012804.jpg

Atul Butte (az ő tanítványa, Joel Dudley volt a PhD védésemen az opponens) stanfordi professzor arról beszélt, hogy ma már bárki hozzáférhet olyan és akkora orvosi/tudományos adatbázisokhoz, melyek évekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Sőt akár kiütött génnel rendelkező egeret is rendelhet otthonába kísérletekhez, ha meg tudja fizetni.

Ajay Verma bemutatott olyan játékokat, amik már most megvásárolhatók az Amazonon, és gondolatokkal irányíthatók. Egy példa a Csillagok Háborúja franchise-ból. Gondolatokkal lehet mozgatni a csőben a labdát.

71CcecrdDiL._AA1500_.jpg

Gyakorolhattuk a sebészi varratok készítését kézzel (utoljára harmadéves medikusként csináltam ilyet) és orvosi robottal is.

20130207_012139.jpg

Felvázolták a hosszú élet titkát:

  • Ami jó: vitaminok, omega-3 zsírsav, testedzés, alvás, észszerű életvitel, életcél
  • Ami rossz: dohányzás, elhízás, kitettség és érzékenység a stresszre.

Az is kiderült, hogy a mellettünk lévő épületben, egy elhagyott régi McDonald's épületben tárolják az Apollo program archivált tekercseit.

2878302406_218461cb10_b.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr105104887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodr · http://google.com/+ibodr 2013.02.25. 19:01:28

Tökre szeretem ezeket a turmix beszámolóidat. Utazz sokat, láss bele a kinti világba, és mutasd meg nekünk továbbra is! ;)

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2013.02.25. 19:02:08

Köszönöm, rajta vagyok! Még 3 napi beszámoló van hátra. :)
süti beállítások módosítása