MedIQ

Minden évben előállok egy listával, hogy miket várok attól az évtől az egészségügyi innovációk és technológia területén. Íme 15 jóslat 2013-ra:

Hajlékony mobiltelefonok: A hajlékony üvegek technológiája teszi lehetővé az ilyen telefonok piacra kerülését, amiket az orvosok imádni fognak, mert nem lehet eltörni. A PC korszaknak, bármennyire is fáj, tényleg vége.

a617f02eb60f983b25c26d7a5397f108

Kevesebb egészségügyi mobilapp letöltés: Már tavaly látszódott egy erőteljes csökkenés az alkalmazások letöltésének számában, ami viszont nagyon jó trend. Immáron ahelyett, hogy az orvosok mutogatnák egymásnak a több tucatnyi csillogó app-et, ésszerűen elkezdik végre használni azokat és csak azt töltik le, ami valóban fontos. Túl vagyunk a hype-on. 

Google szemüveg: A fejlesztőknek már kiküldték a prototípusokat, az év végére hátha lesz már pár szerencsés laikus kipróbáló is, márpedig fényes jövő előtt áll a szemüveg, mely augmented reality révén több információt tesz szemünk elé akár a műtőben, akár egy egyszerű kivizsgálásnál.

133944-this-is-how-google-glass-will-look-like

Google+ közösségek szárnyalnak: Az elmúlt hetekben megjelent Google+ közösségek több hasznos hírt hoztak a könyvjelzőmbe, mint Facebook csoportjaim évek alatt. Specifikusabb, szakmaibb közösségek születnek a Google oldalán.

Robotikus külső vázak terjednek el: Azaz exoszkeletonok, amik lehetővé teszik, hogy olyan is járni tudjon, aki egyébként nem tud. Itt az idő, hogy a rengeteg katonai fejlesztés végre az orvostudomány kezébe kerüljön.

1440_20_japan-beats-the-us-to-it-cyberdy~botic-exoskeleton-to-help-paralyzed

Megszületnek az első humanoid robotok: Még nem fognak fontos szerepet játszani az orvoslásban, de hamarosan igen. Idős betegek társaságaként, bármennyire is csúnyán hangzik, ápolói feladatok ellátására hamarosan alkalmasak lesznek.

roboy.png

Nem lesz közösségi média szabályzás a gyógyszeriparban: Az FDA évek óta nem ad ki szabályzást e téren, ezért crowdsourcingultuk a sajátunkat, de mégiscsak hivatalos ajánlás kellene a gyógyszercégek online kommunikációjáról.

Windows tabletek felemelkedése: Androidos tabletem van, ismerőseim iPad és iPad mini használók, így ismerem ezeket a rendszereket, de a Microsoft Surface elkápráztatott. 

3da2a__windows-8-tablet-flat

A teljes genom szekvenálás ára 1000 dollár alá megy, hamarosan pedig ingyenes lesz. 

Lesznek olyan okostelefonos alkalmazások, melyek tudományos bizonyítékot kapnak, így az orvos felírhat majd alkalmazást is a betegnek a gyógyszer mellé a receptre.

A robot telemedicina valósággá válik ott, ahol nagy távolságok nehezítik az ellátást. Gépek szaladgálnak mellettünk a klinikán, de úgy, hogy egy másik városban/országban ülő orvos arca van a képernyőn és élőben beszél.

a_telepresence

A LinkedIn közelebb kerül a Facebookhoz és Google+-hoz. Szakmailag nagyon hasznos közösségi oldal és az egyetlen megbízható életrajzi site.

Nem lesz amerikai kórház/magánklinika közösségi média fiók nélkül. Évek óta így szerzik meg új betegeiket vagy tartják meg a régieket, de ezentúl nem lesz kivétel.

Az IBM Watson nevű szuperszámítógépe bekerül a klinikai gyakorlatba. Már november óta tesztelik amerikai onkológiai központokban, hogy az orvosi döntéshozatalt segítse. Azaz nem diagnózist fog adni, hanem minden elérhető és releváns információt az orvos elé fog tárni, hogy assisztáljon a nehéz döntéseknél.

Az egészségügyi online szolgáltatók a Twitter felé fordulnak a Facebook-tól, mivel gyorsabb, személyesebb kommunikációs csatornává válhat, feltéve, ha a Twitter is nyit a promóció felé.

Meglátjuk, mik válnak ezekből valósággá egy év múlva.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr714997895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2013.01.04. 15:43:34

A Google+ ilyen szempontból akkor inkább Twitter versenytárs lesz, nem? Mert ott jellemzőbb a szakmai tartalom.
süti beállítások módosítása