MedIQ

A telemedicina vagy távorvoslás igazi felhasználhatóságát, hatását még nem is tudjuk felmérni. Jelenleg olyan országokban, ahol nehéz szakembert találni, különösen jelentős lehet az, hogy egy beteg hazájából férhet hozzá megfelelő orvosi ellátáshoz. Később ez más területeken is hasznos lehet. A betegnek az adatait lehívja egy virtuális recepciós, majd hív hozzá megfelelő doktort, akivel webkamerán keresztül beszélhet. Jelen van egy segítő is, aki az EKG-t, illetve egyéb vizsgálatokat végrehajtja, de azokat a távolban elemzik, gyógyszert távolról ír fel. 

Nem ez irányban fejlődik az orvoslás, nem ilyen lesz a jövő orvoslása, de ott, ahol nincs elegendő szakember, életeket menthet.

További olvasmány:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr371294055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meronem 2009.08.07. 23:38:52

És itt mi lesz az orvos szerepe? Leolvassa a képernyőről, hogy mit talált a full scan, majd a teljes web4.3 orvosi tudásbázisra támaszkodó döntéshozó algoritmusok eredményét interpretálja, azaz felolvassa a betegnek, hogy milyen kezelés javasolt. Berci, te csak hitegeted... nem is tudom kit, hogy nem erre fejlődik az "orvos"tudomány. A személyre szabott genetikus pláne nem lesz "orvos", csak a csilivili monitor mögött üldögélő eredményközlő. Orvosnak max. a baleseti sebész lesz nevezhető, de térjünk itt is vissza a szanitéc vagy felcser kifejezéshez :)
Ez persze nem baj a betegnek, talán még jobb is, nem akarom védeni az orvosokat. A koreai beteget néhol már nem hónaljszagú ápolónők etetik, hanem robotok, ez is Haladás.

A hab a tortán a video vége: a csajomat 3D-ben láthatom ha elmegy egy hétre a nagyihoz (természetesen az önvezető autóval index.hu/tech/hardver/2009/08/07/knight_rider_mar_a_kanyarban_van/ ), na az tényleg m-i-n-d-e-n-t megváltoztat.

HoldenCaulfield · http://kaizen.freeblog.hu 2009.08.08. 11:33:24

Hm. Szerintem erre fejlődik az orvostudomány, illetve erre is. A technológia ebbe az irányba megy, ezt a Cisco (IT-cégként) jól látja és érdeke is ebbe az irányba "tolni a szekeret".

Ami igazán kérdéses, az meronem hozzászólásában is benne van: az orvosok szerepe. Én megkockáztatom, hogy például a baleseti sebész is komoly változáson megy keresztül a következő 50 évben.

Érdemes átfutni egy egészségügyi lexikont és megnézni, mi történt az elmúlt 50 évben.

meronem 2009.08.08. 15:41:18

Sokminden történt, a tudás nőtt, a technika fejlődött, de egyelőre még az orvos gondolkodik és dönt, jól-rosszul. A videóból nekem az jön le, hogy az utóbbi, azaz az orvoslás "művészete" fok elsikkadni, ami persze - mint mondtam - akár a beteg javára szolgálhat.
süti beállítások módosítása