MedIQ

Az országban nem mindenütt van olyan központ, ahol az agyér-katasztrófával (stroke) súlytott betegeket hatékonyan és gyorsan lehetne ellátni. Az ilyen réseket úgy lehet betömni, ha fejlett kommunikációval segítségül hívjuk a központok diagnosztáit. Éppen ez történik most a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában, mely teleradiológiai rendszert hozott létre a kisvárdai és mátészalkai kórházak között.

Mit is jelent ez? Kisvárdán stroke gyanújával hoztak be egy beteget, de a gyors kezeléshez gyors és biztos diagnózis kellene. Debrecenben a Neurológiai Klinikán webkamera segítségével megvizsgálják a 100 km-re lévő beteget, megnézik az időközben letöltött CT-képeket és döntenek a diagnózisról. Ezt hívják TeleStroke-nak.

Sajnos a Duna TV videóját nem lehet beilleszteni, úgyhogy íme a link.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr14678404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása