MedIQ

A csontritkulás hazánkban is komoly egészségügyi probléma. A csontok szerkezeti átalakulásuk miatt törékenyebbekké is válnak, ami főleg idősebb korban járhat súlyos következményekkel (pl. combnyaktörés). Mi másra használnánk tehát a világhálót, minthogy felmérjük rizikónkat? Természetesen nem helyettesítheti ez egy orvos diagnózisát, de az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) által kidolgozott teszttel információt kaphatunk a csontritkulással kapcsolatos hajlamunkról.

Egyelőre csak néhány ország epidemiológiai adatai alapján becsülhetünk rizikót, de ahogy a leírásban is jelzik, az egyes országok osteoporosis szövetségeitől várják a kérelmeket, hogy az adott országra specifikus tesztet állíthassanak elő. Így ez a feladat nálunk a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaságra vár.



A FRAX tehát a következő tényezőket alapján dolgozik:

  • életkor, nem, súly, magasság
  • előző csonttörések
  • családban volt-e combnyaktörés
  • dohányzási szokások, szteroidok szedése
  • esetleg rheumatoid arthritis, cukorbetegség, alultápláltság, májbetegség, stb. diagnózisa
  • alkoholfogyasztás
  • csontsűrűség


Hasonló tesztet találtam a Házipatikán, illetve igazi adatbázist a csontritkulás.lap.hu oldalon.

Forrás: David Rothman

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr15397813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSaB · http://www.domain.hu 2008.03.27. 21:24:19

Nem hiszem, hogy ez jó vmire..

rothadó test csimota 2008.03.28. 17:15:05


Ez a blog csak egészségügyi bulvár.

kökény* 2008.03.29. 20:34:34

Ha egészségügyi bulvár, akkor éppen nekünk való. Elképzelhető, hogy csak bulvár módon értünk az orvostudományhoz:) Értenénk vajon, ha igazi orvosi szakzsargonnal szólnának hozzánk? Vagy ha nagyon bennfentes dolgokat írna NCurse? Én biztosan nem. Nekem így jó, ahogy van.

Syolos 2008.03.30. 03:44:38

Nekem is. Laikusként biztosan nem olvasnék olyan orvosi blogot, ami csak szaknyelven kommunikál. Ezt nagyjából megértem, és érdekesnek is tartom :) Ezzel informálódom olyan dolgokról, amelyekről máshonnan, máshogyan nem tenném.

Berci, abba ne hagyd! :)

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.03.30. 09:54:13

Eszembe sincs. Köszönöm a bíztatást! :)

07aszp 2008.03.31. 20:05:26

Elso kommentkent en is szeretnem Bercit biztatni, es orulok, hogy amellett, hogy otodeves, van ideje arra, hogy ket, nagyon magas szintu blogot fenntartson. Hasznos, erdekes postok vannak itt melyek az atlagember tajekoztatasat szolgaljak. Ha majd valaki definialja az egeszsegugyi bulvar fogalmat, na akkor majd lehet itelkezni...
Tovabbi sok sikert a bloghoz!
süti beállítások módosítása