MedIQ

A Sky News mai szenzációja egy felfedezésről szól, mely szerint 8 órányi alvást lehetne 2-3 órába sűríteni. Az American journal Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent kutatás arra utal, hogy kutatók olyan mágneses berendezést fejlesztettek ki, mely az agyat ún. lassú hullámok képzésére serkenti, márpedig ilyen hullámok jelennek meg a mély alvásnál is.


A transcraniális mágneses stimulációnak nevezett eljárás két szempontból is fontos lehet a jövőben:

  • álmatlanságban szenvedőknek lehet igazán áldásos
  • rengeteg időt spórolhat az embereknek

Node! Jól tudjuk, hogy a nappal érzékelt, látott adatokat, emlékeket az agy éjjel, alvás közben doglozza fel. Így ezen folyamat megszakítása az agy túlterheléséhez vezethet, ezért inkább fogadjuk a dolgot szkeptikusan. Mindenesetre érdekes eredmény.

A MedIQ a témában:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr9472276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zslog 2007.05.07. 17:49:22

Az alvás nemcsak az agy működése szempontjából fontos. A szervezett többi részének is szüksége van erre az "állapotra".

Inspector Callahan 2007.05.07. 19:39:19

Üdv, tetszik a blogod!

Múltkor egy alvásról szóló dokumentumfilmben láttam, hogy ha az ember a nap folyamán többször fél órát alszik, akkor összesítve kb. 3,5-4 óra felér "egyszeri" napi 8 órával. Ez igaz lehet? Ha igen, mi lehet a magyarázata?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.05.07. 23:51:43

Szia! Köszönöm! :)

Pár napig biztosan lehet így bírni, de hosszútávon nem.

A Földet megkerülő egyszemélyes vitorlásversenyeken végeztek ilyen jellegű kísérleteket. A delikvensek napojában sokszor, de 5 perceket aludtak. A versenyt végigbírták, mivel állandóan ébernek kellett maradniuk, de idegileg igencsak kimerültek.

Medicus Varietas Quinqueecclesiensis 2007.05.08. 20:24:47

Hát...azért én örülnék, ha rendelkezésemre állna egy ilyen berendezés! Mennyit tudnék tanulni! Nem kellene a hétvégéimet meg a délutánjaimat a functionalis anatomia, az embryologia, meg a molekuláris sejtbiosz könyvek fölött töltenem, hanem éjszaka végeznék, aztán minden jó lenne, és biztos lenne a summa cum laude is!:D

mildi 2007.05.08. 20:56:05

zslog, igen, a testnek is kell egy-egy húzosabb nap után, az izmainknak nem elég 2-3óra
bár most jól jönne:vasárnap 4kor keltem, hétfőn 4kor, ma 5kor, holnap 4kor, csüt 4kor, péntek 5kor, szombat 6kor, vasárnap 4kor fekvés 11körül (inkább utána) lopnék 10percet a munkaidőből, és olyan lenne, mintha szunyáltam volna egy órácskát ebéd után (helyett) :DDDDDDDDD

Bigyó Felügyelő 2007.05.08. 21:02:01

Inspector Callahan: néhány éve sok szó esett a módszerről (Uberman sleep), néhányan ki is próbálták és leírták élményiket.
tinyurl.com/22qc3f
(bocs a tinyurl-ért, de hosszú volt)
süti beállítások módosítása