MedIQ

Steven Murphy klinikai genetikus a Yale Egyetemen és egyben blogger is Gén Serpa néven. Gyakran ír arról, milyen hatással vannak/lehetnek génjeink egészségünkre. Ebben a hónapban indítja be személyre szabott genetikai praxisát, melynek kapcsán hamarosan válaszol néhány kérdésemre, amit itt is be fogok mutatni.



Most a megelőzést vette górcső alá, mivel ha a következő ajánlásokat sem tudjuk követni, hogyan leszünk képesek a személyre szabott genetikát felhasználni egészségünk javítása érdekében. A prevent.org tehát ilyen adatokkal állt elő:

  • 45,000 életet menthetnénk meg, ha a felnőtt népesség 90%-a szedne aszpirint minden nap. (A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe.)
  • 42,000 életet menthetnénk meg, ha a dohányosok 90%-a kapna orvosi segítséget a leszokásban, például a leszokást elősegítő gyógyszerek formájában.
  • 14,000 életet menthetnénk meg, ha az 50 év felettiek 90%-a járna vastagbélrák-szűrésre.
És így tovább... A lényeg az, hogy a személyre szabott genetika célja kapcsolatot találni génjeink és egészségünk jövője között. Célja az eddigi kutatások és tanulmányok alapján megmondani, hogy az adott páciens milyen valószínűséggel számíthat bizonyos betegségekre a jövőben. Így korán megelőzhetővé válnak egyes kórképek, vagy legalábbis jelentősen csökkenthető a kockázati tényező.

Ezek komoly változásokat jelenthetnek majd egy-egy egyén életmódjában.

A jelszó:

A gének töltik meg a fegyvert, az életmód húzza meg a ravaszt... Dr. Elliot Joslin
További olvasmány:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr57138484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megszűnt felhasználó. 2007.08.13. 10:04:47

Erre vajon, mármint a személyre szabott genetikára, fognak írni programot? Vagy ilyen bazári automatát készíteni? Bedugod az ujjad, vért vesz és kinyomtatja mire hány % az esélyed. Ezt ki tudja számolni egy program is a megfelelő adatok, statisztikák birtokában, nem? Plussz még egy életmód-varázsló, ahol előtte beállítja dohányzik-e, mióta, volt-e ilyen-olyan betegség a családban stb.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.08.13. 10:16:20

Ez ennél sokkal bonyolultabb lesz. A tanulmányi/kutatói hátteret biztosan adatbázisok biztosítják majd, de az adatok interpretálását emberek fogják végezni. És ez nem két perc lesz. :)

Fogok erről még bővebben írni később.
süti beállítások módosítása