MedIQ

Egy friss tanulmány megpróbálta rangsorba szedni az ismert toxikus szereket, köztük az alkoholt vagy a drogokat. Arra a következtetésre jutottak, hogy az alkohol közel olyan káros, mint a heroin, míg az ecstasy például a lista végére került.

Mi alapján osztályoztak?

  • a drog fizikai hatása a szervezetre
  • a függőség kialakulásához szükséges mennyiség
  • a drog szociális hatásai


Érdekes eredmények születtek azért, hiszen az LSD is a lista vége felé kapott helyet, a kannabisz valahol középen. 2.7 ponttal végzett az élen a heroin, majd 2.3-mal a kokain, és az ötödik helyet kapta az alkohol. Úgyhogy csak óvatosan!

Azt persze nem fejti ki a tanulmány, hogy metanolról vagy etanolról van szó. Hiszen a metanol, mivel a máj formaldehiddé bontja, nagyon toxikus és vakságot, sőt halált is okozhat. Az etanol pedig lefoglalja a májnak azt az enzimrendszerét, mely a toxikus anyagok (akár gyógyszerek) lebontásában vesz részt. Ezért tiltják az alkohol fogyasztását gyógyszer szedése mellett, mivel az etanol igénybe veszi ezt az enzimrendszert és így a gyógyszer nem valószínű, hogy megfelelően bomlik le, így nem várt mérgező anyagok keletkezhetnek, amik súlyosan károsíthatják a szervezetet. A két alkohol fajtából pedig messze nem azonos mennyiség kell a toxikus hatáshoz. Mindenesetre sikerült felhívniuk még jobban a figyelmet az alkohol veszélyire.
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr8852014

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ccna course london weekend price 2019.05.25. 23:39:28

5th grade book report template - xaibawz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

8ender 2007.03.28. 20:09:47

Köszi az infót az etanol lebontásáról. Még nem hallottam. (Tudom, ez az én szegénységi bizonyítványom...)

OftF 2007.04.03. 20:54:03

És az igaz, hogy metanolmérgezés esetén etanolt vagy azt tartalmazó megfelelő minőségi töményet kell inni (természetesen megfelelő orvosi ellátás hiányában), vagy ez csak egy urban legend? Valamikor évekkel ezelőtt hallottam, de elég nehézen képzelem el...

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.04.03. 20:59:26

Igaz, a toxikológián is így hallottam. A sors humorérzéke, hogy metanolmérgezésben etanolt kell inni...

OftF 2007.04.04. 09:31:38

De miért? Hogy működik? Nem lehet infúzióval beadni, hogy gyorsabban hasson, mintha a gyomorból szívódna fel?
Nem értem, bár biztos egyszerű.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.04.04. 09:35:20

Természetesen nem szájon át adják és nem vodkát. :) Intravénás infúzióban adják megfelelően higítva... És tiszta etanolt.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2007.04.04. 13:19:45

Azért kell etanolt adni,mert ugyanahoz a receptorhoz kötödik,mint a metanol.Nagy mennyiségben beadva,pedig elfoglalja a kötőhelyeket,leszorítja a metanol-molekulákat,így gátolja a felszívódását.A metanol nem tudja kifejteni az erős idegkárosító hatását,egyszerűen kiürül.Ez a legegyszerűbb módja,hogy a mérgezett ne vakuljon,és ne haljon meg.
süti beállítások módosítása