MedIQ

Az érdeklődő több ezer szenzor közül válogathat a viselhető egészségügyi eszközök piacáról egy egészségesebb és jobb élet reményében. A választás azonban nem könnyű. Hadd mutassam be a személyes kedvenceimet a különböző szenzorok és mérőeszközök terén.

1997-ben kezdtem el naplózni az életem különböző részleteit, és ezt máig folytatom anélkül, hogy kihagytam volna akár egy napot is az elmúlt hétezerből. Rögzítem az alvási szokásaimat, a különböző projektekre fordított munkám, valamint a mentális, fizikai és érzelmi állapotomat is értékelem egy 1-től 10-ig terjedő skálán. Mára már több, mint 40 egészségügyi paramétereket vagy életjeleket mérő eszközt teszteltem és használtam.

Tudom, mekkora kihívás megtalálni a megfelelő egészségügyi eszközt. Néha még a technológia sem segít – például az Amazon viselhető eszközök piacán olyan sok eszköz van fent, hogy még nehezebb a választás. Ezenkívül rengeteg technikai gond merülhet fel – a készülék folyamatos felügyeletet és/vagy gyakori töltést igényel, a Bluetooth kapcsolat esetenként magától megszakad, és a szinkronizálás is egy valóságos rémálom lehet. És miután „megtanulod” kezelni a technológiát, egy IT-guru és egy gyakorlott orvos ötvözetére van szükség, hogy értelmezd a méréseket. Egyes gyártók ezen a piacon is jobbak, mint mások abban a tekintetben, hogy nem csak egy értelmezhetetlen adathalmazt pottyantanak a felhasználó ölébe.

Kezdésként hadd segítsek kiválasztani a legjobb egészségügyi appokat és viselhető eszközöket. Orvosi jövőkutatóként objektív vagyok, de mint gyakorlott önmonitorozó (Quantified Selfer), megvannak a saját preferált módszereim, amelyek neked is segíthetnek egészségesebben élni.

1) A legjobb alvás érdekében

Csipkerózsika történetéből ismerős lehet, hogy néha birodalmak sorsa múlik egy kiadós alváson. A kutatások szerint az alvás nagyon fontos a koncentrálóképesség, egészség, szépség és megfelelő közérzet szempontjából. Az alváskövetők mérik, hogy mikor alszol el, mikor kelsz fel, és mennyi időt töltesz mély alvással. Számomra a legutolsó a legfontosabb. Vannak emberek, akik akkor érzik magukat kipihentnek, ha eleget aludtak. Másoknak viszont csak a mély alvásban töltött idő számít. Mivel nagy az egyéni variancia, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mi a számára megfelelő. Innen letöltheted a jobb alváshoz írt kisokosomat.

A kedvenceim:

  • Pebble Time: Az alvásmonitorozás csak az egyik a Pebble Time okosóracsalád nyújtotta funkciók közül. A Pebble és a Stanford Egyetem kutatói által közösen kifejlesztett Pebble Health automatikusan követi, mikor mész aludni, kijelzi az alvással és mély alvással töltött időt, valamint az elalvás és ébredések időpontját.
  • Android Sleep App: Ez a hasznos alkalmazás felismeri az alvásfigyelő eszközödet, és a lehető legalkalmasabb pillanatban kelt fel, hogy ne érezd magad álmosnak utána. A program természetben előforduló hangokkal, zenével, CAPTCHA-val vagy fejtörőkkel ébreszthet. Segít továbbá követni az alvási szokásaid, a mély alvással eltöltött időt, és figyelmeztet, ha alváshiányt halmoztál fel. Ezenfelül még a hangokat is figyeli alvás közben – a horkolást és az alvás alatti beszédet –, illetve segít az alvászavarok diagnosztizálásában.

1_1.png

2) Hogy fitt és energikus maradj

A legnépszerűbb és legismertebb hordható egészségügyi szerkezetek a fitnesz- és egyéb sportmonitorok, illetve aktivitásmérők. A legtöbb okostelefonnak már van beépített alkalmazása, amely a megtett lépéseidet számolja – még akkor is, ha mindezt futással (akár csak a buszig) vagy biciklizéssel teszed. Az aktivitásmérők mérhetik továbbá a szívfrekvenciádat, valamint színes grafikonokat és táblázatokat készíthetnek, hogy megtalálhasd a leghatékonyabb utat a fittséghez és az egészséghez.

A kedvencem:

  • Fitbit Surge: A fitneszmérők piacán szereplő márkák közül a Fitbit jó okkal a legismertebb. Ez az érintőképernyős karóra nemcsak a lépéseidet és az alvásodat követi nyomon, hanem a bejövő hívásaidra és SMS-eidre is odafigyel, követi a pulzusfrekvenciádat egy beépített optikai monitor segítségével, és GPS-szel követi a mozgásod. A GPS különösen hasznos, mivel így nem kell feltétlenül magaddal hurcold a telefonod futáshoz vagy biciklizéshez. A szerkezet megbízható, felhasználóbarát, és egy nagyszerű közösséghez csatlakozhatsz a segítségével, amelynek tagjaival megoszthatod az edzéseidet, vagy akár versenyezhetsz is velük a legfittebbnek járó első helyért.

2_6.jpg

3) Hogy legyőzd a stresszt

A stressz az egyik legnagyobb egészségügyi rizikó a 21. század forgatagában, amely telítve van zavaró tényezőkkel. Mint az közismert, a stressz szívbetegséget, elhízást, gyomor-bélrendszeri problémákat, fejfájást, szorongást és akár asztmát is okozhat. Csökkenti a koncentrálóképességet, továbbá rossz minőségű alváshoz és a lelki egyensúly felbomlásához vezethet. Mindenkit érint – én sem vagyok kivétel. Szerencsére a technológia segítségével a stressz is legyőzhető.

A kedvencem:

  • PIP: Egy kis szerkezet, amely azonnali visszajelzést ad a stressz-szintedről. A szerkezethez rendelt alkalmazás segít csökkenteni a stresszt: a felhasználónak egy nyomasztó képet kell szebbé varázsolnia aktív relaxáció segítségével. A feladatot tanácsokkal és tippekkel könnyíti. Csak pár percre, a hüvelyk- és mutatóujjakkal össze kell csípni a szerkezetet, hogy az mérhesse a bőrimpedanciát. Minél tovább tartod alacsony szinten a stresszt, annál gyorsabban változik a kép.

3_7.jpg

4) Hogy optimális legyen a vérnyomásod

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb krónikus betegség a világon. Az Amerikai Egyesült Államokban közel 80 millióan szenvednek a kórtól. Sok klinikus és beteg használ automata vérnyomásmérőt a kórállapot monitorozására, segítve ezzel a gyógyszeradagok beállítását és az életmód-változtatás bevezetését.

A kedvencem:

  • Withings Blood Pressure: Az elsők között elérhető mobiltartozék a piacon. A rendszer egy alkalmazásból és vérnyomásmérőből áll, amelyek Bluetooth-on keresztül kommunikálnak egymással. Az alkalmazás segítségével nyomon követhető a pulzusfrekvencia, a vérnyomás és a heti megtett lépések száma. A Withings számos előnyös tulajdonsága közül az egyik a háromszori mérés lehetősége. A mérések átlagát közli a program, és ez a módszer jól tükrözi az érvényben lévő szakmai ajánlásokat is. Az alkalmazással emellett több emlékeztetőt is beállíthatsz a vérnyomásméréstől kezdve a gyógyszerbevételig.

4_6.jpg

5) Hogy nyomon követhesd a testtömeged       

Sok embernek kellemetlen napi feladat lehet a testtömegmérés, mivel sokaknak a legnagyobb kihívások közé tartozik elérni és megtartani az ideális testsúlyt egy olyan korban, amikor a „tökéletes test” sokaknak a sikert és az egészséget szimbolizálja. Ez persze nem így van, de a testtömeg ettől függetlenül fontos az egészségünk szempontjából. Mint az közismert, az elhízás szívbetegséghez, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és akár sztrókhoz vagy rákhoz is vezethet. Az alultápláltság is magában rejt különböző veszélyeket, például vérszegénységet, immunproblémákat vagy termékenységi zavarokat idézhet elő. Éppen ezért nagyon fontos az optimális testtömeg és testtömegindex (BMI) megtalálása és rendszeres ellenőrzése.

A kedvencem:

  • Fitbit Aria: A legújabb eszköz a Fitbit családból. Az okosmérleg naplózza a tömeget és a testzsírszázalékot – lehetőleg naponta –, a méréseket pedig egy felhőalapú rendszeren fenntartott felhasználói fiókra tölti fel az illető otthoni Wi-Fi hálózatán keresztül. A Fitbit Aria akár nyolc különböző embert is nyomon tud követni, és az aktuális felhasználót a már meglévő mérések alapján azonosítja be. Számomra a legjobb az egészben, hogy a mérések integrálódnak a Fitbit fiókomba, és így nyomon követhetem a testtömegem alakulását a fizikai aktivitásom tükrében.

5_6.jpg

6) Hogy egészséges maradjon a szíved

A szíved körülbelül 100 000-et ver naponta. Ha az okosszerkezeteknek betekintést engedsz a szíved rejtelmeibe – vagyis engedélyezed, hogy naplózzák és analizálják a szívfrekvenciád, előre tudnál jelezni és akár meg is tudnál akadályozni egy csomó problémát, köztük súlyosakat is, mint például a szívinfarktust.

A kedvencem:

  • AliveCor Heart Monitor: Mobiltelefon-alapú EKG-készülék. A kis méretű, kecses és egyszerű szerkezetet a mobiltokra kell rögzíteni. A hozzá járó alkalmazás három részre tagolódik: EKG felvétel, korábbi mérések és egy kitűnő oktató rész. A készülék jól jöhet például, ha a kezelőorvosoddal már megbeszélt tüneteket tapasztalsz magadon. Az adott epizód alatt nyert mérések hasznosak lehetnek az orvosoknak.

6_4.jpg

7) Hogy hatékonyan mérhessük a testhőmérsékletet

Az optimális testhőmérséklet nagyon fontos. Mindenki élénken emlékszik még a gyermekkorából, hogy az első dolog, amelyet egy anya tesz a beteg gyermekével az, hogy megméri a lázát – ez több perc nyugalmat igényel a lurkó részéről egy lázmérővel a nyelve alatt vagy a hónaljában. Szerencsére, a közelmúltban végbement fejlesztéseknek köszönhetően a testhőmérséklet már gyorsan és frusztrációmentesen mérhető.

A kedvencem:

7_3.jpg

8) Hogy hatékonyan meditálj

Ahogyan azt már említettem, a stresszkezelés rendkívül fontos az egészséged szempontjából. A stressz sokféleképp csökkenthető hatékonyan, és feltétlenül célszerű időt szakítani rá, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbbet. A meditálás egy népszerű módszer, amely tudományosan igazoltan csökkenti a stresszhez, depresszióhoz és szorongáshoz köthető tüneteket. Jóllehet talán nem szeretnéd, hogy egy technológia belepiszkáljon az agyadba, de ez esetleg segíthet könnyebben elérni egy nyugodt és kiegyensúlyozott állapotot.

A kedvencem:

  • Muse fejpánt: Az agytevékenységet mérő fejpánt segít a maximumot kihozni a meditációidból valós idejű biofeedback segítségével. Segít megmutatni, mi is van a fejedben. A Muse nem egy disztópikus fejpánt, amely meg akarja változtatni az agyadat – fejlesztői az InteraXonnál meg akarnak tanítani arra, hogy te magad befolyásold azt. A folyamat egyszerű: felteszed a Muse fejpántot, és a koncentrációs szintedet, illetve a hangulatodat tükröző hangokkal párhuzamosan elvégzed a légzési gyakorlatokat. Semleges állapotban hullámok hallhatsz, ha jól megy a gyakorlat, akkor az eszköz madárcsiripeléssel jutalmaz meg, ha pedig elkalandozol, viharos hangokkal jelez. Ha túl sokat gondolkodsz, a Muse jelez, hogy segítsen letisztítani a gondolataidat.

8_1.jpg

9) A leghatékonyabb edzés érdekében

Ha a minden létező médiumon és a magazinokban feléd áradó információk tömkelege, valamint a józan ész nem tud meggyőzni arról, hogy testmozgást végezni egészséges, akkor nekem sem fog sikerülni. Bár jó, ha tudod, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete (US National Cancer Institute) szerint a szabadidős fizikai aktivitás hosszabb várható élettartammal korrelál. És nem számít, hogy a futószalagot preferálod, crossfitezel vagy aerobikozol, a viselhető eszközök segíthetnek a legtöbbet kihozni a testmozgásból.

A kedvencem:

  • Gymwatch Fitness Tracker: A GymWatch egy olyan fitneszeszköz, amely nem a lépéseket számolja. Ehelyett a személyi edződ vagy a sportfiziológusod szeretne lenni. Ezt az eszközt konditeremi használatra tervezték, főleg azoknak, akik a súlyemelést részesítik előnyben. A karon vagy lábon hordva segít hatékonyan építeni az izmokat, és gondoskodik arról, hogy rendesen csináld a gyakorlataidat. Az eszköz kép- és hangalapú azonnali visszajelzést ad, és segítségével hozzád hasonló fitneszrajongókkal is kapcsolatot alakíthatsz ki.

9.png

10) Hogy jobb legyen a közérzeted

Sok, technológiát alkalmazni kívánó ember követi el azt a hibát, hogy azonnal vesz egy eszközt a jobb élet reményében. Rajtad áll, hogyan szeretnél kiegyensúlyozott életet élni. Egy viselhető eszköz csak adatokat mutathat, mely nem értékelhető, ha nem tudod, hogy min lenne célszerű változtatni. Tanácsként hadd ajánljam a figyelmedbe a saját mentális, fizikai és érzelmi életed naplózását egy Excel vagy Google táblázatban. A miriádnyi eszköz dacára én még ma is ezt teszem. Nekem ez segített részben megérteni a testem működését, a probléma felismerése pedig az első lépés a megoldás felé.

A jobb, egészségesebb élet az egészségünkre való odafigyeléssel kezdődik, nem pedig a technológia használatával.

Olvass tovább a jövő egészségügyi technológiáiról, és fedezd fel, hogyan láthatsz neki a saját egészséged fejlesztésének Az orvoslás jövője című új könyvemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr1811769847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szoja122 2016.11.17. 16:04:40

AliveCor Heart Monitor nekem is kedvencem! Volna, ha Magyarországon beszerezhető lenne....
süti beállítások módosítása