MedIQ

immersive2_1411735954.png_532x428

Írtam egy cikket azokról a technológiákról és trendekről, amik nemhogy elszemélytelenítik majd az orvoslást, ahogyan azt sokan gondolják, de éppen azt teszik lehetővé, hogy az orvos végre a beteggel törődhessen, a páciens pedig az egészségével.

Íme a cikk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr966734257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unpopular.puffin 2014.10.02. 07:15:55

Az angol cikkben valami gond van a www.choosemuse.com/ linkkel. Kattintás után rövid időn belül átdob egy 404-es oldalra.

2014.10.12. 18:43:11

Ezek tök érdekes dolgok, de mikor fog az orvostudomány az alapvető betegségek kutatására többet fordítani? A látványos fejlődés olyan területeken van, mint a diagnosztika, képalkotás, sebészet, meg általában minden, ami informatikával javítható. Ugyanakkor olyan dolgokról szinte fogalma sincs a tudománynak, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, idegrendszeri degeneratív betegségek, az öregedés általában, az ezerféle daganatos betegségről nem is beszélve. Tehát ami nem sérülés vagy fertőzés eredménye, hanem nagyrészt gének által meghatározott.

Nekem laikusként az a benyomásom, mire ezekben áttörést érnek el, még legalább 100-200 év, de az is lehet, hogy a beláthatatlanul távoli jövőben lesz csak ilyen.

2014.10.13. 23:54:30

@Meskó Berci: Ez csak egy és ez is mai hír. Amire ezt a háziorvos felírja, az nem mostanában lesz. Izgalmas kísérletekről mindig vannak hírek, és ez a blog is jó ilyen téren.

Egyébként arra gondoltam, hogy a tudománynak csak kevés fogalma van ezekről az alapvető folyamatokról: tudják ugyan, hogy mik a rizikófaktorai mondjuk a diabétesznek és mi történik a cukorbetegség során, de hogy hogyan és miért alakul ki valakinél, másoknál meg miért nem (vagy pl. az esszenciális magas vérnyomás), az örök rejtély. Ezeken kívül még nyilván rengeteg példát lehetne hozni.

Vagy mondok mást: a humán genom projekttől rengeteget vártak, és szinte semmit sem kaptak a genetikusok, ezt a czeizel mondta egy riport során pár éve. Mire valódi, génalapú gyógyítás lesz, sejtszinten, az sajnos beláthatatlan távolságban van most.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2014.10.15. 11:14:30

Multifaktoriális kórképekben valóban nem sokat adott a Humán Genom Projekt, de például tumorok célzott terápiáiban igenis sokat.

Az orvostudomány nem oldott meg minden egészséggel kapcsolatos kihívást, de a tudásunk köre brutálisan tágul. Viszont hiába tágul, ha a modern orvoslás páciensei az egészségükkel a legritkább esetben foglalkoznak csak.

2014.10.15. 21:46:29

@Meskó Berci: sajnos nem szivárog le a mindennapi gyógyításba ez a tudás olyan ütemben, ahogy a biztató hírek érkeznek. Szerintem ezek nagyrésze sci-fi.

Rengeteg példa van arra, hogy egyébként magukkal törődő, egészségesen táplálkozó fiatal emberek is kapnak infarktust, rákot, trombózist, idegrendszeri betegségeket stb. Valószínűleg az életmódnak és a környezeti hatásoknak a szerepe elhanyagolható az öröklött hajlamokhoz képest — de tudom, hogy ez hitvita és a tudomány is megosztott ebben a kérdésben. Lényeg, hogy a tudomány látványos fejlődése ellenére a kilátásaink alig javulnak.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2014.10.16. 11:33:39

A genetika tölti meg a fegyvert, az életmód húzza meg a ravaszt. Van, akinek nagyon meg lett tölve a fegyver és elég csak a ravaszhoz nyúlni.

Viszont az újítások eddig is lassan kerültek a mindennapi gyakorlatba, hiszen meg kell bizonyosodni afelől, hogy valóban biztonságosak és hasznosak.

Az elmúlt években viszont naponta több ilyen újítás kezdett "lefolyni" a mindennapi egészségügybe, míg régen évenként voltak ilyenek. Optimistán lehet igenis szemlélni az orvoslás fejlődését.

unpopular.puffin 2014.10.24. 19:55:59

@retrovírus: Az orvostudomány technológiai fejlődés védelmében én még hozzátenném, hogy ne a magyar egészségügyet vedd alapul. Amilyen pénzügyi állapotban van, nem igazán engedheti meg magának, hogy csúcstechnológiával gyógyítson. Gazdagabb országokból azért hallani aktuálisan alkalmazott orvosi bravúrokat.
süti beállítások módosítása