MedIQ

Egy informatikai biztonsági szakértő, Dan Kaminsky, szabadidejében olyan projekten dolgozott, aminek publikálásakor mindenki felkapta a fejét. Olyan "augmented reality" alkalmazást fejlesztett iPhone-ra és Androidra (3 dollárba kerül), amely a színtévesztőknek nyújthat nagy segítséget. Az Ishihara színteszttel szokták lemérni, hogy színtévesztő-e valaki. Ha a lenti képen el tudod olvasni a két körben lévő nagy számokat, akkor nem vagy az. Ha nem látsz számot a nagy körben, akkor nézd meg az alatta lévő színtesztet, mely Dan alkalmazásával van feljavítva.

Azaz az alkalmazást megnyitva a mobilunk kameráján szemlélhetjük a világot, mely automatikusan úgy javítja a színpalettákat, hogy színtévesztőként is megfeleően érzékeljük a különbségeket.

Habár a részletek itt olvashatók, a lényeg az, hogy a színtévesztők többségének mindhárom színérzékelő receptora megvan, de a zöld érzékelése kissé el van tolódva a vörös irányába. A kérdés tehát az, hogy át lehet-e alakítani minden vörös árnyalatot vörössé, és zöld árnyalatot zöld színné. Ehhez megfelelő színpaletta kell, amit Dan alkalmazása is magában foglal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr302527837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nik a sok közül 2010.12.21. 12:19:21

"Azaz az alkalmazást megnyitva a mobilunk kameráján szemlélhetjük a világot"

És ennek MI HASZNA?

MI ÉRTELME annak, hogy LILÁRA cseréli zöld-piros átmenet közötti bizonyos árnyalatokat?

egy nik a sok közül 2010.12.21. 12:31:49

"Azaz az alkalmazást megnyitva a mobilunk kameráján szemlélhetjük a világot, mely automatikusan úgy javítja a színpalettákat"

Annak mi értelme, hogy a zöld-piros színátmenet bizonyos árnyalatait lecseréli LILÁRA?

Nagyszerű ha a látómezőben a sárga bizonyos árnyalata mind lila lesz - különösen nagy értelme van, ha az adott sárgaárnyalat LILA mellett van.

:DDD

pK · http://www.munkavedelem.biz 2010.12.22. 09:11:48

nyilván jó színlátásúaknak értelmetlen, viszont a színtévesztőknek néha hasznos lehet, ha azt látják, amit az ép színlátásúak.
süti beállítások módosítása