MedIQ

Dr. Flea igazi egyetemi tananyag lett, legalábbis Debrecenben, mivel orvosként, de névtelenül bloggolt, nagy hírnévre tett szert fanyar humorával, sőt díjakat is nyert. Egyébként gyerekorvosként dolgozott és történt, hogy beperelték egy beteg esete kapcsán, ő pedig tovább blogolt a perről, viccelődött a bíróval, az ügyvéddel, a beteggel, mindezt névtelenül. Az ügyvéd viszont rájött, (egész csapata dolgozott ezen konkrétan) hogy az az orvos valószínűleg az a blogger. Másnap eskü alatt megkérdezte erről és persze Dr. Flea igent mondott.

A blogot törölték, a pert pedig elveszítette, nem is azért, mert tényleg orvosi hibát követett el, hanem a blogban elhangzott, a perről szóló részletek miatt.

Egy évvel később már saját nevét, Robert Lindeman, használva interjút adott egy jogászbloggernek, amiben azt tanácsolta az új orvosi bloggereknek, hogy ne blogoljon névtelenül.

Teltek az évek, nagy nehezen rátaláltam, Facebook-on kapcsolatba kerültünk és beleegyezett, hogy egy rövid interjút készítsünk. Az interjú itt olvasható angolul.

A lényegi üzenete az, hogy a névtelen blogolás még mindig butaság és habár a történtek nem változtatták meg a praktizálási szokásait, úgy érzi, túlélt egy cápatámadást és mostmár sokkal óvatosabb.

Na azért is kell a medikusokat erről oktatni, hogy 1) ne kerüljenek ilyen helyzetbe, 2) ha már belekerültek, jobban tudják azt kezelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr102483114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Môžeš mi pomôct'? 2010.12.01. 00:34:25

Ha Robert Lindeman néven blogol, akkor persze kikerülik a cápák, és békenóbeldíjat kap, mert a perében beszámítják az emberbaráti indítékot? Ezt jól értem? Vagy csak arról van szó, hogy egy orvos általában ne írjon orvosblogot, inkább mondjuk családregényt, haiku verseskötetet, vagy doktorcsernust? Vagy hogy az ember semmi körülmények közt ne viccelődjön ügyvédekkel bírókkal, és általában senkivel, különösen ha nyoma marad? Mert ez történetesen nagyon igaz. Erre debrecenben adnak valami oklevelet? Mert asszem megtanultam, és le tudnék ugrani érte valamelyik nap, hogy erről papírom legyen. Csak ha már, akkor valami szép, merített papír, mert hát ugye benzinköltség, meg minden...

_Szom Ki-Van · http://csollima.blog.hu/ 2010.12.01. 00:59:26

Kim Ir Szen, a Nagy Vezér egyik jeles története jut erről eszembe.
1964 szeptemberében, mikor tudomást szerzett róla, hogy az országba érkezett guineai küldöttség egyik tagja halálos betegségben szenved, mindent megtett a megmentéséért. A legjobb orvosokat bocsátotta a rendelkezésére, 7 órás műtétet hajtottak végre rajta, 50 (!) vérátömlesztést kapott és a Nagy Vezér hihetetlen odaadásának hála túlélte!

HellsAngel 2010.12.01. 02:28:24

Egy mondatban:

Ez a poszt tényleg arról szól, hogy az ember azért ne írjon álnéven blogot, mert akkor előjön belőle Mr. Hyde, és olyan dolgokat is ír vagy mond, amiket álmában sem írna vagy mondana, ha alá kellene írnia a nevével?:)

Nebameg 2010.12.01. 06:40:47

@_Szom Ki-Van: Érdekes, de nekem is ez ugrott be!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.12.01. 06:58:59

@_Szom Ki-Van: A Nagy Vezér bölcsessége és nagylelkűsége mérhetetlen.

Caravallo · http://nimfoman.blog.hu 2010.12.01. 07:36:25

"a pert pedig elveszítette, nem is azért, mert tényleg orvosi hibát követett el, hanem a blogban elhangzott, a perről szóló részletek miatt."

"a történtek nem változtatták meg a praktizálási szokásait"

De jó! A nem megváltozott praktizálási szokásai miatt bekövetkező lehetséges orvosi hibákról ezután már nem ír blogot, és nem veszekszik ügyvédekkel a neten.
A postoló valóban éveken át kereste a fickót Facebookon?
Hogy embereknek mennyi idejük van ilyesmikre!

nagyon gromek 2010.12.01. 08:02:33

mi ebből a tanulság? abszolúte semmi.
vagyis ahogy Nyilas Misi mondaná: "nem akarok debreceni diák lenni!" :)

2010.12.01. 08:11:33

A tanulság az, hogy kell egy jó ügyvég. Ugyanis a perrel (orvosi műhiba) nem kapcsolatos (az, hogy ki bloggol) kérdésekre még a bíróságon sem kell válaszolni.
Lopásos tárgyaláson a vádlottat nem lehet megkérdezni arról, hogy ölt-e embert. Illetve meg lehet kérdezni de nem kötelezhető válasz adásra.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.12.01. 08:20:48

Az a tanulság, hogy le kell tagadni mindent.
Blog? - Mi az? Nincs is számítógépem!

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.12.01. 09:02:35

Hehe - blogot én is csináltam a peremről, aztán lett is érdekes következménye. Nálam a bíró fel sem fogta, hogy mi az a blog....

nagyon gromek 2010.12.01. 09:12:29

@vicsigabi: akkor két eset lehetséges: felmentettek vagy életfogytot kaptál. :)
süti beállítások módosítása