MedIQ

A Kutatók Éjszakáján az orvosi genomikáról beszéltem és még arról, milyen lesz az orvoslás 10 év múlva. SNP-k és génexpresszió alapján meg tudjuk-e majd határozni, kinek milyen kezelés lenne a legjobb a genetikai háttere alapján. Rengeteg példa van e téren, de a nagy többségük még mindig csak spekuláció. Viszont úgy tűnik, minden várakozást felül fog múlni a személyre szabott orvoslás térnyerése.

Legújabb képviselője egy genetikai teszt, mely a familiáris lipoprotein lipáz defektusban nyújthat segítséget. E kórkép családban öröklődik, gyermekkorban jelenik meg és a hasi fájdalmak, máj- és lépmegnagyobbodás, visszatérő hasnyálmirigygyulladások és magas trigliceridszint jellemzi. A lipoprotein lipáz mutáció-elemzése fontos része a génterápiának (most van elfogadás alatt egy új szer), de nem egyszerű megoldani. Egy új teszt viszont vérből vagy nyálból 120 mutációt tud kimutatni, így a betegágy mellett valósulhat meg a személyre szabott kezelés.

Sok hasonló példára számíthatunk a közeljövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr342341720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása