MedIQ

A BiteSizeBio manapság az egyik legjobb olyan tudományos blog, mely nem csak kutatóknak szól. Legutóbbi bejegyzésükben arról írtak, milyen laboratóriumi eszközöknek vehetnénk hasznát egy konyhában. Íme a példák:

1) Parafilm, amivel nagyon könnyű bármilyen tubust, üveget biztosan és szivárgásmentesen lezárni.

2) Folyékony nitrogén, amivel sokkal gyorsabban és biztosabban lehetne lefagyasztani élelmiszereket.

3) Speciális ragasztható címkék, melyek a hűtőben sem esnek le, vagy mennek tönkre.

4) Vortexer vagy rázató, mely koktélok készítésekor lehet hasznos.

5) Labor stopper: ezek nagyon egyszerűen használható stopperek, mágnessel a hátoldalukon. Olyanoknak, akik nem érzésből főznek, hanem olvasott és pontos instrukciók alapján (mint én is), ez bizony elengedhetetlen kellék.

6) 30 Celsius fokos inkubátor kenyér kelesztéséhez, vagy bármilyen folyamathoz, ahol adott hőmérsékletet kell biztosítani.

Ha bárkinek vannak más ötletei, ne habozzon megírni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr362006821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.19. 09:05:49

Keverőmágnes - nem kell ott állni kevergetni. Limonádéban is feloldható vele gyorsan a cukor.

KissMáté 2010.05.19. 09:11:46

igen a keverőmágnesre már én is gondoltam. :)

szépjuhászné 2010.05.19. 11:59:38

Főzőpohár kávézni, mérőhenger adagolni, ráesőtetős üvegdoboz só-, cukor-, akármitartónak.

páter Bundagh 2010.05.19. 12:00:03

Desztilláló a gyömölcsaromákhoz.

páter Bundagh 2010.05.19. 12:01:08

Mérőkanál merőkanál helyett diétázóknak.

páter Bundagh 2010.05.19. 12:02:50

Autokláv szintén a gyümölcspárlatokhoz.

páter Bundagh 2010.05.19. 12:03:49

Porcelánmozsár a zöldfűszerekhez.

OkoskaTo:rp 2010.05.19. 12:28:39

A magyar ember magától is leleményes, hogy a munkahelyről lopott cuccokat mire tudja otthon használni. "A munkahelyről lopni nem bűn, az benne van a fizetésben."

Szelid sunmalac 2010.05.19. 12:30:30

Feherkopenyes nagymellu laborasszisztensnok!

halaloszto 2010.05.19. 12:32:30

nagy lombikban tok jol lehet teat csinalni azzal az uveg meruloforraloval.

vajk

Szelid sunmalac 2010.05.19. 12:38:42

Es en kerek meg laboratoriumi majmokat is, mert cukik.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.05.19. 12:40:41

Hát akinek óra kell a konyhában a főzéshez, az szerintem ne főzzön, hanem rendeljen kaját a neten.

Nem akarom bántani a blogírót, de ha így akar orvosként is dolgozni, akkor forduljon vissza, mert a főzésben sincs ugyan olyan "eset" soha. Kicsit inasabb a hús, kicsit más a só, kicsit kevesebb a gáz = nem hevíti annyira a lábast, etc. Aztán csodálkozás van, hogy szar lett a kaja = meghalt a beteg.

Na ne...

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2010.05.19. 12:42:40

Már szinte hiányoztak a személyeskedő, a posztot, illetve blogot rendesen el sem olvasó kommentek. :)

Szelid sunmalac 2010.05.19. 12:43:04

@Tomi from Space: Egyetertek! Mar modositom is a kivansagom:

Olyna feherkopenyes, szoke, nagymellu laborasszistensnot kerek, aki jol tud fozni!

páter Bundagh 2010.05.19. 12:46:10

@magyar bucó: félig le kell nyelni, majd visszahúzni, és ha bezöldült akkor tendál a reflux, és irány a megelőzés

páter Bundagh 2010.05.19. 12:47:05

Laborlámpa az éjjel settenkedő zugevőknek.

páter Bundagh 2010.05.19. 12:47:36

Spatula a fagyikhoz jégkrémekhez.

páter Bundagh 2010.05.19. 12:48:13

Olló a zöldfűszer aprításához.

páter Bundagh 2010.05.19. 12:48:54

Üvegbot lekvárfőzéshez.

chick 2010.05.19. 12:48:55

autokláv a befőttesüvegek fertőtlenítéséhez

chick 2010.05.19. 12:49:35

autokláv befőttesüvegek fertőtlenítéséhez

Winkie 2010.05.19. 12:50:16

A 4-es pontot mixerként (és biológusként) visszautasítanám. Legfeljebb longdrinkekhez lenne jó...

páter Bundagh 2010.05.19. 12:53:02

Szűrőpapír a török kávéhoz.

páter Bundagh 2010.05.19. 12:54:09

Vizeletespohár a habzó italoknak.

chick 2010.05.19. 12:55:28

bunsen-égő, egyéb égők...flambírozni például...

chick 2010.05.19. 12:58:56

büdös dolgokhoz (olajbansütés, stb) vertikális laminárbox
húú, mennyi lehetőség...

chick 2010.05.19. 13:00:54

vastag tűvel - fecsivel szoktak húsba páclevet beszurkálni :)
meg a meggyszörpöt is szokás mull-lapon keresztülszűrni...

Szelid sunmalac 2010.05.19. 13:01:18

Nitroglicerin a szomszedok ijesztgetesehez!

páter Bundagh 2010.05.19. 13:03:08

Agaragar gyümölcstortára.

chick 2010.05.19. 13:04:45

a drazsírozó üstben lehet olyan színes kis csokibogyókat csinálni, ami nem olvad el a kezünkben :D

Szelid sunmalac 2010.05.19. 13:05:09

Kensav a lefolyotisztitashoz!

Gukker 2010.05.19. 13:06:46

"Parafilm, amivel nagyon könnyű bármilyen tubust, üveget biztosan és szivárgásmentesen lezárni."
Hát nem. Próbáltam, de otthon a parafilm béna. Csak kis átmérőjű üvegek félig-meddig lezárására jó, másra nemigen. Tubust?? Azthogy?

chick 2010.05.19. 13:07:32

a lenyúlt maszkokat pedig kiválóan lehet hasznosítani az éppen aktuális h1n1 járvány esetén...

páter Bundagh 2010.05.19. 13:07:39

HŰTŐ a készételeknek.

chick 2010.05.19. 13:08:58

a parafilm különböző méretekben van, ha jó méretet választasz, és jól meghúzkodod a szélét, és letapizod az oldalánál, teljesen jó, akár befőttesüvegre is. fém tubusra szerintem nem ragad rá...

chick 2010.05.19. 13:10:03

az oldószerek háztartási felhasználása felsorolhatatlan :)

páter Bundagh 2010.05.19. 13:13:21

Borszeszégő fondühöz.

magyar bucó 2010.05.19. 13:14:35

@páter Bundagh:
Te sem láttál még lakmuszt.
Savasan vörös, lúgosan kék. Zöld soha...

szépjuhászné 2010.05.19. 13:17:45

Dörzsmozsár fűszertrutymózáshoz!

chick 2010.05.19. 13:18:00

@magyar bucó: nem baj, majd univerzál ph papírt használ...

szépjuhászné 2010.05.19. 13:18:55

@páter Bundagh: Bocsánat, ezt nem vettem észre!

magyar bucó 2010.05.19. 13:19:36

@chick: Savas közegben az is vörös.

chick 2010.05.19. 13:20:17

boncfelszerelést manikűrhöz/pedikűrhöz - csak erős idegzetűeknek...

chick 2010.05.19. 13:20:51

@magyar bucó: de az valahol zöld is, nem? na nem mintha le akarnám nyelni :)

páter Bundagh 2010.05.19. 13:22:16

@magyar bucó: és chik, jelzem ez a blog nem rólam szól, bár úgy fest egyesek szomjazzák a személyeskedést, és ezért járnak a blogra

és akkor most jól figyeljetek: www.mereganyagok.hu/sav_bazis_egyensuly.php

"""Vizsgáld meg nyáladat lakmuszpapírral. Színéből következtethetsz egészségi állapotodra, mert megmutatja, mennyi sav halmozódott fel szervezetedben, és milyen erősek a lúgtartalékaid. Az abszolút ideális állapotot a kék szín jelöli (a képen látható lakmuszpapír segítségével). Minél több zöld árnyalat jelenik meg a papíron, annál jobban elsavasodott a szervezeted, és annál inkább előfordulhatnak az öregedésre, jellemző degeneratív folyamatok. """

Átment? Na csinájjátok tovább, szevasztok.

Gukker 2010.05.19. 13:22:45

@chick: Olyan széles fajtát próbáltam, mint ami a képen is van, de nekem nem jött be. Különben is minek parafilmezni a befőttes üveget, mikor van annak rendes teteje is?

chick 2010.05.19. 13:23:15

különben is, akinek refluxa van, nyelje le az elektródát, akkor nem kell papírozgatni...

Szelid sunmalac 2010.05.19. 13:24:37

@magyar bucó: Sebaj! Majd a szoke, bogyos asszisztensem kisegit...

chick 2010.05.19. 13:25:49

@Gukker: hát és minek a mágneses keverő a limonádéhoz, ha van kanál is? :)
egyébként ha kifogy a citromlé, akkor átmenetileg egy kis citromsav megoldja a problémát...

magyar bucó 2010.05.19. 13:29:35

@chick: Semlegesen zöld, de azzal pont nem tud refluxot kimutatni.

chick 2010.05.19. 13:30:26

vízfürdőn lehet csokit olvasztani!!!

chick 2010.05.19. 13:30:58

@magyar bucó: dehogynem. akkor kimutattam, hogy nincs. az is diagnózis :D

magyar bucó 2010.05.19. 13:36:44

@páter Bundagh:
Szervusz. Attól még, hogy találtál mlég egy hülyét, a lakmusz nem lesz zöld soha.
És én eddig nem személyeskedtem, konkrét hülyeségre írtam meg, hogy nem úgy van.

magyar bucó 2010.05.19. 13:38:47

@chick: Vagy csak visszanyeréskor változott vissza. Ugyanis az indikátor nem csak egyszer működik, ha áthúzod egy másik közegen, az utolsónak a pH-ját mutatja.
Szóval, reflux gyanú esetén menj orvoshoz.

Doryyka 2010.05.19. 13:43:52

@magyar bucó: ha kicsit figyelsz, ő is ezt mondta.

De ezt nézzétek meg, a végén az aláírás a legjobb (bocs, kicsit hosszú):
OLVASSÁTOK EL FIGYELMESEN! UGYAN AZ A GYÓGYSZERGYÁRTÓ CÉG TALÁLTA KI NEKÜNK, AZ ASZPARTAM TARTALMÚ ÉDESÍTŐSZEREKET, MINT AKIK, MÁR A VÍRUS KIROBBANÁSA ELŐTT, ÁRULTÁK A VILÁGNAK, A H1N1 OLTÓANYAGÁT!!!

Az aszpartam-(édes )mérgezés

Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok! Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltőanyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná,hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerű.

Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és többszáz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.

Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok, a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezteaz aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is.
Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.
Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának.
Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni?

Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni.

A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő.
További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek. Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát.... És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.
És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékáttette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogyha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat".

Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnakszámít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, "ők megjelennek és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente ...â01D Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban.
Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos" alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.

Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:

- szénsavas és rostos üdítőital,

- joghurt,

- fagylalt,

- reggeli készítmények,

- pezsgőtabletta(!),

- sportital,

- gyerekvitamin(!),

- lekvár,

- szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,

- kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta, kristályos és por alakban .

Az aszpartam néhány mellékhatása :

látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság , bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.

Megkérek mindenkit a dolgok súlya miatt, hogy minden közvetlen ismerősének ezt küldje el körlevélként, hadd tudódjon ez ki.

Leskó Ferenc
ügyvezető
vegyészmérnök
SC HOME Kft.
70/606-30-66
info@szilikon.eu
www.szilikon.eu

páter Bundagh 2010.05.19. 14:24:02

@magyar bucó: Nem nyugszol ugye? Muszáj szétbarmolni ugye? Ha ezerszer toppantasz mérgesen a lábaddal, vagy a fejeden pörögsz az Ocean Milk ph teszt papír akkor is ZÖLD színskálán mér még ha belezöldülsz is.

coralcayhealth.trustpass.alibaba.com/viewimg/photo/108966645/Ocean_Milk_pH_paper.jpg.html

Ezt írtad: ""Attól még, hogy találtál mlég egy hülyét, a lakmusz nem lesz zöld soha.
És én eddig nem személyeskedtem,""

Tehát ki az a két hülye te nem személyeskedő, nem offoló? És te nem hülye, mutatsz egyetlen egy "laboreszközt a konyhában"! amit te írtál ide a kötekedésen és a hülyézésen kívül?

Doryyka 2010.05.19. 14:30:31

@Tomi from Space: Amiért belinkeltem: egy vegyészmérnök állítja, hogy a fenilalanin és az aszparaginsav méreg.Elvileg tanulta, hogy ő is ezekből, és még másik 18-ból áll (aminosavak...). Ha ezeket mind elhinnénk, tényleg nem ehetnénk semmit.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.05.19. 14:32:18

@Doryyka: Szerencsére én még táplálékkiegészítőt is eszek (igen, ilyen gyúrós cucc, protein, szénhidrát, meg vitaminok mixe), úgyhogy nem csak hulla, de még impotens is leszek, jeeee :D

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.19. 16:22:59

@páter Bundagh: A lakmusz papír vagy kék, vagy piros. Nem minden pH tesztpapír lakmuszpapír, amit te mondasz, az sem az. Van többféle pH tesztpapír, mindegyik más pH tartományt tud kimutatni különböző színskálával.

A sav-bázis egyensúlyról szóló linken olvasottakat meg felejtsd el. Úgy ahogy van baromság. Az egész fogyasztók megtévesztése, hogy minél több pénzt kiszedjenek belőlük.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.19. 16:27:55

@Doryyka: Ez is hülyeség. Akik nem jártasak a témában, azoknak üzenem: az ilyen módon, stílusban megfogalmazott szövegek valóságtartalma igencsak kétes. Attól még, hogy valaki egy ilyen 3 oldalas írást kapar össze állítólagos szaktekintélyekre való hivatkozással, és felpakolja az internetre, attól még nem lesz igaz.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.19. 16:30:02

@Doryyka: Ja elnézést, csak most vettem észre, hogy nem gondoltad komolyan.

páter Bundagh 2010.05.19. 17:38:22

@Cheradenine Zakalwe: Korrekt válaszod nem vehetem figyelmen kívül, szóval ez most a konyha és konyhanyelvi szójáték, (ahogy a laboreszköz is csak gondolati kísérlet útján kerül a konyhába) nem a katedra. Értem hogy mit mondasz, de mondd hogy jött volna ki "lakmusz a reflux ellen" helyett a - a savtolulás, savas felböfögés elégséges empirikus észlelése melett pH tesztpapírral történő pontos mérés a megelőzés további útjának mikéntjére vonatkozóan-?
süti beállítások módosítása