MedIQ

Nem árt tudni, hogy az a kórház, ahová mondjuk kezelésre érkezünk, milyen mutatókkal rendelkezik. Az Egészségbiztosítási Felügyelet ezt a problémát igyekszik feloldani az Indikátorrendszer 2009 nevű online szolgáltatással, ahol hozzáférhetünk az egészségügyi adatokhoz régió, betegség és minőségjegyek (betegjogok, várakozás, dolgozók helyzete, stb.) alapján.

Az itt elérhető adatbázis célja, hogy a látogatók hasznos információkat kaphassanak az állam által finanszírozott kórházak, rendelők működéséről.

Az oldal lehetőséget biztosít az érdeklődők számára, hogy megismerjék a környezetükben működő intézményeket, amelyeket akár össze is hasonlíthatnak más szolgáltatókkal, de különböző rangsorokat is készíthetnek. Az adatbázis abban is segít, hogy a biztosított megtalálja a számára legkedvezőbb egészségügyi intézményt, így vélhetően jobban tud majd dönteni arról, hogy melyik kórházban vagy rendelőben kérje kezelését.

Az adatbázis összeállításában nagy segítséget nyújtottak a kórházak és szakrendelők, amelyek többsége kitöltötte kérdőívünket, így az oldal 675 kérdésre több mint 100 ezer választ nyújt. Hisszük, hogy a jól informált biztosított tudatosabb döntésekre képes saját egészségét illetően, ami jobban működő és magasabb minőségű egészségügyi ellátáshoz vezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr451744302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hillary 2010.02.10. 09:57:07

Én úgy tudom, hogy nem minden kórház küld adatokat, mivel nem kötelező az adatküldés (vagy nincs retorzió, ha az adatküldés elmarad?). Arról sincs infóm, h a kórházak által megadott adatok mennyire hitelesek, illetve ellenőrzi-e vki ezen adatok hitelességét...

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2010.02.10. 09:58:17

Nem kötelező a válaszadás és igen, bemondás alapján működik a rendszer. De ennél pontosabb, hozzáférhetőbb adatbázis jelenleg nincs.

Hillary 2010.02.10. 10:18:31

@Meskó Berci:
"Nem kötelező a válaszadás és igen, bemondás alapján működik a rendszer. De ennél pontosabb, hozzáférhetőbb adatbázis jelenleg nincs."
Sajnos... Pedig minden kórházban üzemel vmilyen integrált információs rendszer, melyből az adatok egy jelentős része legyűjthető lenne.

2010.02.10. 17:03:20

Ez jó, még ha nem is a teljes igazság.
Jó lenne egy hiteles és elérhető "minőség mutató".

De amíg, mind az eü dolgozók, mind az egészségügyet így vagy úgy igénybevevők így állnak hozzá a dolgokhoz, ahogy azt 20 éve láthatjuk, nem változik semmi. Tisztelet a kivételnek! Persze a mai magyar eü rendszer állapotáról természetes az elmúlt 20 év kormányzása is tehet, mindenki egytől-egyig. De hangsúlyozom, csak részben.

Amerikában, hogy működik mindez, gyanítom jobban. Arról tudsz valamit?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2010.02.10. 20:00:43

Az USA-ban kollektív rendszerről nem, de egy konkrét, az átláthatóságot segítő példáról tudok: scienceroll.com/2009/09/01/transparent-healthcare-comparing-costs/

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2010.02.11. 10:11:42

@Oppenheim:
Egyetértek, bár hozzátenném, hogy nem 20 éve kezdődtek a problémák. A magyar egészségügy annyira torzan működik, hogy szerintem nem lehet rendesen mérni a minőségi mutatókat. És még egy jó darabig ilyen is marad a helyzet.
A jó hír az, hogy ahhoz képest, hogy mennyire torz, még egész hatékonyan működik, akárki akármit mond.

Lacibetyár 2010.02.21. 09:16:19

@HTamas: az eü.-ben jelenleg látszó problémák régi keletűek. most olvasom moldava vasutas könyét, és a máv kórházas fejezetben érdekes azt látni, hogy 1975-ben mi is volt a "szkma" véleménye pl. az ápoló nőkről. egyszerű cselédeknek tartották őket, akik alapvetően meghatározzák az eü. működését, hiszen ők vanna közvetlen kapcsolatban a betegekkel. ez a mentalitás csak nagyon sokára fog megváltozni, csakis kényyszerítő hatásokra. sok mostani fiatal, középkorú orvos pályaválasztásában a régi orvosokat övező dicsfény is szerepet játszott. ők nagyon nehezen fognak beletörődni, hogy ez a glória megkopott, esetleg eltünt. sokan most is a betegek kérdés nélküli alázatát várják el, nem veszik észre, hogy az az idő elmúlt. a mai világban egy beteg is orvosi szintre tudja képezni magát az őt, vagy családtagját érintő betegséggel kapcsolatosan, ezt pedig egyr nehezebben viselik el az orvosok. nm véletlen, hogy mennyire tiltakoznak az orvosk, a kórházak egy tőlük független szervezet általi felügyelettől, minősítési rendszertől.
süti beállítások módosítása