MedIQ

Az elmúlt 6 évben megszámlálhatatlan orvos-beteg találkozót láttam vagy vizsgáltam meg én is beteget. Nem egyszer fordult elő, hogy nem igazán volt felkészülve a beteg, ami nagyban nehezítette a pontos kivizsgálást, tanácsadást. Egy amerikai ortopédus most közölt egy listát, mely abban igyekszik segíteni, hogyan készüljünk fel, mire számítsunk, mikor orvoshoz megyünk. Az ő listáját egészítettem ki azzal, mi történik, ha valaki még az interneten olvasott dolgokat is meg akarja említeni.

Mit vigyünk magunkkal?

  • Toll és papír, mivel sokan elfelejtik az orvos utasításait, érdemes azokat lejegyezni
  • Tudom, furán hangzik, de személyi igazolvány, TAJ-kártya, stb.
  • Az előző betegségek, gyógyszerek, műtétek, vizsgálatok listáját (ez durván hangzik, de elmondhatatlanul hasznos lehet). Nem említem most az elektronikus orvosi papírok esetét, elérhetőségét. Tudtommal Svédországban minden klinika össze van kötve elektronikusan, ez viszont hazánkra már nem mondható el.
  • A családban előforduló fontosabb kórképek (tumorok, szervrendszeri betegségek, stb.), műtétek listája
  • Öltözzünk úgy, hogy ha a vizsgálat miatt le kell vetkőznünk, a kérdéses terület könnyen hozzáférhető legyen.

 

Gondoljuk át a problémát, valószínűleg ezeknek megfelelő kérdéseket fogunk kapni (szakterületenként és betegségenként nagyban változik a kérdések köre):

  • Mikor kezdődött a tünet?
  • Mit csinált közben?
  • Mire szűnt meg? Mire erősödött?
  • Vett-e be gyógyszert?
  • Változott-e az életmódja? Széklete? Vizelete? Étvágya? Súlya?
  • Mikor jelentkezik a fájdalom?

 

A vizsgálat után milyen kérdések merülhetnek fel?

  • Van-e alternatív diagnózis? Nem sebészi/sebészi eljárás?
  • Szükség van-e további vizsgálatokra?
  • Mik a kezelésnek a lehetséges mellékhatásai?
  • Ha az interneten találtunk információt, és ezzel kapcsolatban szeretnénk kérdezni, fontos, hol találtuk az információt és mikor lett az feltöltve.

 

Az nem megoldás, hogy interneten olvasott dolgok alapján diagnosztizáljuk magunkat, bizonyos gyógyszert, kezelést követelünk, stb. Az orvos okkal orvos. De az sem helyes, ha az orvos egy ilyen felvetésre negatívan reagál. A kurzusomon azt például külön előadásban vesszük végig, hogyan kell hasznosítható tanácsokkal ellátni egy olyan beteget, aki az internetről nyomtatott lapok százaival jön vizsgálatra. Mert számtalan online orvosi információs oldal tartalmaz kiváló minőségű anyagokat, de nem feltétlenül ismeri azokat mindenki. Ilyen estekben a kezelőorvos igazi útmutatóvá válhat, aki lehetővé teszi, hogy betege a betegségről otthon olvasson, míg orvosához már speciális, a saját egészségét érintő kérdésekkel menjen.

Szívesen bővítem a listát. Kinek mi a tapasztalata? Elfelejtett-e valamit vagy van-e valami speciális tapasztalata? Legyen ez a "Mire készüljünk, mielőtt orvoshoz megyünk" deluxe lista.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr901732536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rebca 2010.02.05. 21:23:09

Elírás: "Mikor jelentkezik-e a fájdalom?" :)

Tuvalu 2010.02.05. 21:27:37

Mennyibe fog kerülni...

roadrunner 2010.02.05. 21:39:05

Mennyi hálapénzt var el hogy embernek nézzen????

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2010.02.05. 21:40:39

Rebca: köszönöm, javítottam!

Tuvalu, roadrunner: jogos kérdések, de felkerüljenek ezek a listára?

páva vagyok hagyjatok repülni 2010.02.05. 21:42:19

Van olyan diéta, ami segitheti a gyógyulást? Ez a véletlen kérdésem pl. hihetetlen gyógyulást (remissziót) hozott egy autoimmun kórképben. Mint kiderült, elég köztudott volt ez az orvosok körében (húselhagyás->valószinű javulás) mégsem mondta egyik orvosom sem. (nem egynél jártam).

Tuvalu 2010.02.05. 21:46:01

Igen, felkerüljenek, mert nagyon sokszor félreértésre ad okot, hogy van egy módszer, ami fáj, de rövid ideig lábadozol, meg van egy ami nem fáj, de hosszan. És ott agyalsz mondjuk, mire kiderül, hogy az egyik tízszer annyiba kerül. Eldől a kérdés.

A másik eset, amikor úgy döntesz, hogy MINDEN pénzt megér mondjuk hogy a lehető legjobban helyrejöjjön a térded. És az orvos nyilván nem fogja alaphelyzetben felajánlani az extra-hiper-csontbeültetéses megoldást (most ezt így hasból), mert tudja, hogy drága, és úgyse választják. De te rákérdezel, és mondod, hogy rászánnál pár milliót is akár.

De van egy olyan anyagi helyzetben levő réteg is, akinek az a kérdés, hogy hazamegy és borogat, vagy vajon megengedheti-e a legolcsóbb kezelést. Amit mondjuk csak részben fizet a TB.

Ár-érték arány. Sajnos, de az egészségügyben is létezik.

theveryguest 2010.02.05. 22:26:43

Papír, toll helyett inkább diktafon. Azt később másra is fel lehet használni. :-)

moccmacckó 2010.02.06. 05:25:46

A múlt héten végre döntöttem, már nem viszek magammal se tollat, se papírt, előző vizsgálatokról sem. Elegem lett, így én sem megyek.A svédországi modellről meg csak annyit, hogy ott rövidre zárják a betegek problémáit,ha lázas vagy, pihenj otthon,csak akkor gyere vissza, ha három napig így van, akkor megnéz az orvos.Ha tényleg probléma van azonnal rövid úton igyekeznek orvosolni a gondot.Jól is keresnek, de csak egy hiba, és nem egy másik városban praktizálnak tovább ,hanem az utcán.Itthon mindez csak nyúlik-nyúlik mint a rétes tészta.

thehandsomest (törölt) 2010.02.06. 07:41:26

Az nem megoldás, hogy interneten olvasott dolgok alapján diagnosztizáljuk magunkat, bizonyos gyógyszert, kezelést követelünk, stb

Aki önmaga betege egy bolond betege...

vike74 2010.02.06. 08:40:12

Szerintem a probléma ott kezdődik, amikor az orvos meg se hallgat. Nem hogy kérdéseket tehetnék föl, még a saját kérdésére se várja meg a választ! Több évig hallgattam a "fogyjon le!" frázist, míg végre 10 év után kiderítették, hogy van az agyalapi mirigyben egy daganat. Talán ha figyeltek volna rám, nem a 6. vagy 7. orvosnak jut eszébe, hogy hormonális problémám is lehet.

viccboncmester 2010.02.07. 11:07:41

Hogyan menjünk orvoshoz?!.. Lehetőleg *ne* betegen!.. :)

szilvin 2010.02.07. 21:30:01

Nem akarnék nagyon panaszkodni, de elég tudatos beteg vagyok - a férjem is orvos, van honnan felkészülnöm, ha szakorvoshoz kell mennem. A legutóbb amikor megkérdezték, hogy milyen betegségeim vannak/voltak megemlítettem az aplasztikus anaemiát, mire az orvos annyit mondott, hogy "akkor nincs más csak egy kis vérszegénység". :) Egy picit azért több annál... :)

Eloise 2010.02.09. 13:11:16

Jó ötlet a papír, ceruza jegyzeteléshez. Létezik lista orvosoknak is, hogy ne nézzenek agyalágyultnak jegyzeteléskor? Hogy még ezt a pár perces előadást, valamint vény nélkül vásárlandó 4 féle gyógyszert szedési utasítással együtt sem vagyok képes megjegyezni?

Bíró lászló 2010.02.18. 11:25:05

A probléma csak az,hogy az orvosoknak arra sincs idejük,hogy mgekérdezzék hogy vagyok első kérdés milyen gyógyszer kell de amit már 20-éve szedek az nem másik kell mert érdekeltek a gyógyszer gyártóknál és sorolhatnám reggelig
süti beállítások módosítása