MedIQ

A WolframAlpha messze a kedvenc keresőm. Ha az ember tudja, pontosan mit keres, a WA érteni fogja és egyből választ ad. Például a betegem test-tömeg indexét (BMI) szeretném kiszámolni. Beírom, hogy milyen magas, hány kiló és keresek. A Google ilyenkor kalkulátorok tucatjait fogja elém tárni, míg a WA egyből kiszámítja a BMI-t és még ábrázolja is.

Ráadásul, ahogy a WA blogja legutóbb bemutatta, laboreredmények elemzésében is kivételes segítséget jelenthet. Eleve kérhetünk információt labortesztekről (lent: koleszterin teszt). Megmondja, mi a referenciatartomány, a várható eloszlás,  a teszt kódja, stb. Ezt eddig is tudtuk. 

De ezt tovább tudjuk részletezni. Ha beírom a beteg korát, annak megfelelően kapunk elemzést. Azt is beleszámítja, hogy dohányzik-e, van-e cukorbetegsége, terhes-e, stb. Ha jól tudjuk használni, azaz logikusan megadni a paramétereket, szinte új asszisztenst kapunk magunk mellé ingyenesen.

Számtalan egyéb orvosi példa itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr321610465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aachi2 2009.12.22. 12:16:33

na végre egy életszagú példa hogy mire is jó ez a cucc. eddig nem értettem.

pacagánycsök 2009.12.22. 12:58:29

amig nem nyujt hasonloan teljeskoru szolgaltatast az ingyenporno es warez kerdesekre is, sohasem lesz a google alternativaja.

Raadasul egeszen elenyeszo az olyan keresesek szama, ahol a juzer tudja, h mit akar talalni.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.22. 12:59:49

@fene_vad: Utóbbit mondjuk teljességgel aláírom. Elég csak megnézni néhány esetben a kulcsszavakat (azok helyesírását nem is taglalva)

:)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.12.22. 13:14:04

Szoktam használni, de sajnos, annyira nem jó.
Egyelőre az adatbázis mérete komoly korlátot jelent. Például historikus adatokat keresve mindig csak egy általa elérhetőnek tartott időszakról szolgáltat. Persze ilyen téren még így is veri a googlet, mert az még kérdést sem érti :).

gsc 2009.12.22. 13:17:30

www.webcrawler.com

ugyan az engine régi de a releváns találatok sorrendje veri a googlet

WhoTheHell 2009.12.22. 13:17:56

A példa tök érdekes. Köszi. És maradjon meg és fejlődjön a Wolfram.

De egyfelől az emberek 99.9%-t nem ez érdekli másfelől meg szerencsétlen netező vajon honnan tudja mi a sz@** kell beírni, hogy ezt megkapja? Oké, hogy valaki valahol publikálja, hogy öcsém írtam egy ilyet így tudod használni de azt hogy találom meg?
Továbbá még a Wolfram Alpha is egy általa ismeretlen kifejezés esetén a Googlere(Yahoo-Bing) irányít.

WinG 2009.12.22. 13:30:30

matekhez tökéletes, pl. integrálást villámgyorsan el tud végezni, ráadásul levezetett eredményekkel.

http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+%28x^2%29%2F2x

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.12.22. 15:33:45

@fene_vad: Szerintem meg a tematikus keresők szétszedhetnék a Google piacát. Csak olyan szerkesztőkre lenne szükség akik össze tudnák rakni. Én már mióta nem találok ilyen embereket, pedig a terv és a pénz is megvan hozzá! Vajon mi kellhet még?
süti beállítások módosítása