MedIQ

A jövő orvoslását valahogy úgy tudom elképzelni, hogy a páciens hozzáfér minden olyan információhoz, ami a megfelelő döntés meghozásához szükséges. Ha például cukorbeteg lesz, hozzáfér az összes hazai cukorbetegség centrumhoz és az elhelyezkedés, eredmények, kényelem alapján kiválasztja a neki legmegfelelőbbet. Azért írok erről, mert Ed Bennett létrehozott egy olyan keresőt a Google segítségével, melyen 2800 amerikai kórház adatbázisában kereshetünk.

 

diabetes hospita

A WebMD oldalán pedig beírhatunk egy diagnózist vagy orvosi procedúrát, a lakóhelyünket és kikeresi a nekünk valószínűleg legjobb orvosi központot.

 

hospital medica

Magyarországon nem tudok ilyenről, pedig fontos megjegyezni, hogy míg a magyar klinikák honlapjai katasztrofálisak, addig kis befektetéssel, a hozzáértő szakemberek bevonásával nagyszerű színvonalú honlapokat készítenek külföldön. Gondoljunk csak a Mayo Klinikára vagy a Beth Israel Deaconess Medical Center-re, ahol kvízek, podcastek, betegségleírások, blogok, hírcsatornák, online televízió, minden megtalálható, ami a beteg kötődését a kórházhoz megerősítheti.

Eközben a magyar klinikák ilyen honlapokkal állnak elő. Deoec.hu, Pote.hu, Sote.hu és Szote.u-szeged.hu.

És még egyszer, ez nem pénz kérdése, hanem a hozzáértő emberek felkutatása és megbízása. Az USA-ban ezt csinálják. Nálunk nem. Pedig ebben a korban, az orvosi ellátás elé néző páciensek hamarabb tekintenek rá a kórház honlapjára, mint valaha bármikor.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr91349933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.08.31. 18:23:24

Berci, itt már írtál erről:
mediq.blog.hu/2009/05/16/mayo_clinic_es_magyar_korhazak_a_neten#comments

Ez nem szemrehányás :), csak azt jelzi, hogy továbbra sem történik itthon semmi, miközben a világ megy el mellettünk.

2009.09.01. 10:45:47

@HTamas: A link utánival teljesen egyetértek :)

Nem, hogy a legtöbb kórház weboldala gyalázatos, maga a belső rendszer is az, volt szerencsém már tapasztalni, dolgoztam már kórházban. Elavult, hiányos, rossz felépítésű és arról ne is beszéljünk milyen mennyiségű felesleges papír használódik el. Sajnos itt minden rosszul és logikátlanul szervezett... ez egy ilyen ország. Pedig kis ráfordítással (nem úgy, hogy félúton eltűnik minden pénz) nagyon hasznos rendszereket lehetne kidolgozni. Szóval, kicsit OFF, bocs érte!

Hillary 2009.09.01. 13:29:58

Sajnos pénz kérdés. És nem azért mert egy jó honlap megfizethetetlen, hanem mert nem engedik a tényleges jóakaratú szakembereket a tűz közelébe. A kórházak jelenleg is rengeteg pénzt költenek informatikára, ami nagyon rosszul hasznosul. Egy jó kórházi honlapnak integrálódnia kellene a kórházi információs rendszerbe (HIS), onnan szerezve valid adatokat. Az ilyen rendszereket szállítók, bármely ilyen és hasonló elképzelésektől mereven elzárkóznak, vagy úgy árazzak be, hogy esély se legyen a megvalósításra. A másik, hogy sok (valid) adatot, amely egyébként publikus lehetne, a kórház nem kíván publikálni... Azért, ha valaki talál jó példát magyar eü/kórház honlapra, ossza meg!

baris 2009.09.03. 00:15:49

Egyet értek a szerkesztővel. És hozzá kell tennem azt is, hogy a "nincs rá pénz" kifogás nagyon jól elsüthető, és nem csak az egészségügy területén. De sokszor visszásan sül el a dolog: erre személyes példával tudok reagálni. Édesapámat be kellett vinnünk a hozzánk legközelebbi kórházba (vidéki kórház), romló egészsége miatt. Az osztályon, ahol feküdt az ágyneműhuzatokra a nővérek dobták össze a pénzt. Branül sem volt az osztályon. (az egyik betegtárs felesége hozott át párat egy másik osztályról...). A drágább gyógyszereket meg hozza be a beteg, mert az osztálynak megint csak nincs rá pénze. És ha az ember kilép a lerobbant, körülbelül 20 éve felújított épületből mit lát? Hát vadonás új épületeket húznak fel a kórház régi szárnyai helyére a jó munkás emberek. Persze, persze érti az ember: ez másik pénzből megy. (nyilván pályázati alapon nyerték) De valahogy mégis visszás: hát hogyan tudnak így az ott dolgozók működni? és egyáltalán az új épülettel akarják majd eltakarni az alapvető hiányosságokat? A kötszer, gyógyszer, eszköz, ápoló és orvos-hiányt? A betegeket nem akarják?...
Bocsánat, egy kicsit belelovaltam magam. Hiszen nem ez volt az eredeti téma. Félre ne értsen senki, nem akarom az eü dolgozókat lebecsülni, sőt, inkább felnézek rájuk, amiért ilyen körülmények között is képesek dolgozni. Az alapprobléma meglátásom szerint a politikai rendszerben van. Ettől kerülnek lehetetlen helyzetbe. Mondom ezt úgy, hogy közel s távol nem voltam/leszek az eü dolgozója, maximum betege.

baris 2009.09.03. 00:23:30

@Hillary: "A másik, hogy sok (valid) adatot, amely egyébként publikus lehetne, a kórház nem kíván publikálni..." Kedves Hillary! Ez pontosan mit jelent? Csak azért kérdezem, mert nem vagyok jártas az egészségügyben. De ha már kérdeztem, azt meg tudja mondani valaki, hogy a beteg, hogyan/honnan tudhajta azt meg, hogy milyen szabályok vonatkoznak rá betegként, ha bekerül mondjunk 5 napra? Mondjuk bekerül egy beteg magas cukor problémával vagy vizesedett lábbal, és a beállítás után lenne 5 nappal egy nem sürgős műtéte (pl.: szürkehályog). Ezt el lehet végezni egy azon kórházban, csak más osztályon?

2009.09.03. 12:59:37

@baris: Neked (vagy akárkinek), mint beteg vannak jogaid és kötelességeid természetesen a kórházban tartózkodás alatt.

Az egészségügyi ellátáshoz való jog
Az emberi méltósághoz való jog
A kapcsolattartás joga
A tájékoztatáshoz való jog
Az önrendelkezéshez való jog
Az orvosi titoktartáshoz való jog
(De neten nézz utána, biztos találsz sok mindent.)

Mindig azt hozzák rendbe először, ami a legfontosabb és minden betegséget az arra kialakított profilú osztályon. Cataracta műtétet természetesen a szemészeti műtőben, majd postoperativ megfigyelésre a szemészetre kerülsz, a lényeg simán átkerülhetsz egyik osztályról a másikra, még ha eredetileg mással kerültél be... nah kicsit hosszú lett
De ha nem ez volt a kérdés, akkor nem értem:)

baris 2009.09.03. 16:28:30

@Oppenheim: Kedves Oppenheim! Köszönöm a választ, pontosan ez volt az, amire kiváncsi voltam.
Akkor ezek szerint a kórház rosszul járt el az ügyben. De akkor mostmár leírom összefüggéseiben:
1. Édesapám bekerült bel-osztályra vizesedés miatt, amit (mint kiderült) nem a szíve okozott, hanem áttétes májdaganat. Bennt töltött 5 napot, rendbe is hozták a lehetőségekhez képest: a vizet kihajtották.
2. Mi megkérdeztük, hogy átvihetjük-e majd műtétre. Mire azt mondták, hogy csak akkor, ha zárójelentéssel elengedik. El is engedték pénteki napon. Másnap volt a sz.hályog műtét.
3. Másnap nagy nehezen bevittük apát reggel 6-ra. És ott szó szerint mi lettünk leszúrva, hogy hogy képzeljük mi azt, hogy elvisszük műtétre. Mert csak akkor műtik meg, ha előtte 40 napig nem volt bennfekvő kórházban. Mi mondtuk, hogy ezt nem tudtuk, mert nem mondott ilyet senki. A bel-osztályon sem figyelmeztettek, hogy nem fogják megműteni, mivel náluk feküdt.

Már akkor sem értettük az egészet. Tehát mindezek fényében is el kellett volna végezniük a szürke hályog műtétet?

Csak azért érdeklődtem/érdeklődöm, ha netán újfent hasonló cipőbe kerülnénk tudjam, merre lehet vagy érdemes lépni. A felsorolt jogoknak utánanézek. Köszönöm még1szer!:)

2009.09.03. 17:42:27

@baris: Kedves baris!
Ha nem akut a műtét akkor előfordul. Akut esetben egyértelmű azonnali műtét. Viszont ilyen esetekben, még ha gondolom ma már járóbeteg szakr. végzik is sajnos nem úgy van, hogy bemegyünk és megcsinálják. De nem vagy abszolúte szakértő, csak amit láttam, tapasztaltam és én ITO-n dolgoztam az meg más. Sajnos semmi nem úgy egy ma Mo-n ahogy annak kéne, azt viszont láttam dögivel. Ilyenről meg, hogy 40 napig nem lehet bennfekvő a műtét előtt, ezt nem is értem. Ilyen esetekben jobb ott a kórházban a megfelelő helyen érdeklődni szerintem.
süti beállítások módosítása