MedIQ

Nem egy új sorozatról van szó, hanem egy jelenségről, amelyről beszélni kell. A 33 Charts bloggere számolt be arról, hogy egy betege felvette őt Facebook-on és orvosi tanácsot kért. Természetesen egy hatalmas nemmel válaszolt, mivel

  • nem tudhatja, hogy hozzáfér-e az összes, a döntéshez szükséges információhoz
  • nem lehet kellően dokumentálni a párbeszédet
  • bármikor beperelhetik
  • és még tucatnyi más indok

Évek óta írok arról, az orvostársadalomnak miért és hogyan kellene reagálnia a web 2.0 változásaira. De ideje arról is szót ejteni, a pácienseknek hogyan kell változniuk.

Például úgy nem lehet orvoshoz menni, úgy nem várhatunk érdemi választ, ha azt mondjuk orvosunknak, ezt és ezt találtuk online és márpedig nekünk ez a betegségünk van és ezt a gyógyszert kérjük. Az egészségügy nem önkiszolgáló.

Az interneten fellelhető orvosi információkat nekünk is tudni kell elemezni. Orvos és betege csak együtt, egyenrangú félként vehet részt sikeres terápiában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr841140009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.05.24. 14:39:57

Elképesztően ostobák bírnak lenni az emberek. Nekem sokan tesznek föl kérdéseket nyavalyákkal kapcsolatosan, aztán megsértődnek, amikor megmondom, hogy nem értek az orvosi asztrológiához, mert lövésem sincs a dolog orvosi részéhez. És legközelebb megint bepróbálkoznak. Hátha másik lábammal keltem föl. Az ilyenek tényleg megérdemlik, ha átvágják őket, mint a palánkon. Ja, persze, megjelent valami Gyógyítás szelencéje című modern asztrológiai könyv, azóta Kis Juliska azt hiszi, el kell csak olvasni és mehet a menet. (mondjuk annak a szerzője meg a dolog asztrológiai feléhez nem ért - hogy az orvosláshoz ért-e, arra csak tippem van :))

fittego 2009.05.30. 21:29:15

@Skar / kergezerge:
Ez a gyogyulas vagy a gyogyitas szelenceje lenne?
süti beállítások módosítása