MedIQ

Egy rövid hír a tengerentúlról...

Az Egyesült Államokban nagy gondokat okoz a magánbiztosító alapú egészségügy. Nemrég kiderült például, hogy Austinban 6 év alatt 9 beteg összesen 2678 alkalommal látogatta meg a helyi sürgősségi betegellátó osztályt.

A 9-ből 8 betegnek droghasználati problémái voltak, 7 mentális gondokkal is küzdött és gyakran a feszültségből adódó mellkasi fájdalom miatt jelentkeztek a kórházban. Egy ilyen látogatás 1000 dollárjába kerül az adófizetőknek, mert hogy ott is vannak kormányzati programok. Mindezt egy olyan csoport derítette ki, melynek feladata az ilyen súlyos problémák eliminálása. Ennek érdekében pszichiátriai gondozásra irányították az említett betegeket.

Egy amerikai orvosblogon azt írta az egyik orvos, hogy éppen az ilyen indokok miatt hagyta el a sürgősségi orvoslást. Nem józan dolog, hogy 9 emberre 2.7 millió dollárt költ az állam néhány év alatt anélkül, hogy az igazi egészségügyi okot megszüntették volna.

Ebből látszik, nem nagyon van jól működő egészségügy, és én már a Sicko című filmnek sem tudok hinni...

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr11054443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.04.08. 20:42:04

Nem értem, hogy ez a hír miért van ellentmondásban a Sicko mondanivalójával. A kezelőorvosuk nem vont le következtetést a 300 oldalas kartonjukból, és nem küldte őket rehabilitációra, gondolom.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2009.04.08. 20:44:23

Jogos. Úgy értettem, hogy az ún. "socialized medicine" sem az igazi (lássuk a saját és régiónk példáját), de a magánbiztosítós megoldást sem. Valahol a kettő között lenne a helyes út.

Mit gondolsz?

Neocon 2009.04.08. 20:54:21

Igaz a ket megoldast kell vegyiteni. Ami meg a Sickot illeti, hat jobb is ha nem hiszel neki, nagyjabol azon a szinvonalon mozog, mint a Zeitgeist tipusu filmek...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.04.08. 21:02:48

@Neocon: Szerinted nem logikus, hogy egy profit-maximalizálásra törekvő cég a szolgáltatásainak a minimalizálására törekszik, ha erre lehetősége van? Ezt a koncepciót egyébként elég jól alá is támasztotta Moore, nem csak az egyedi esetekkel, hanem különösen a perrel, amikor a biztosító orvosa megszólalt - ha mondjuk a biztosítós hitman sztoriját nem is hiszed el.

Ököl 2009.04.08. 21:02:57

Igen nehéz ám orvosként a "profi betegekkel".
Meg ne is orvosi feladat legyen az, hogy kimondjuk valakinek egy sbo-n: önnek ez nem jár!
Sok minden felvetődik bennem. Önrendelkezés szabadsága: ha betegként rosszul érzem magam miért ne mehetnék be az sbo-ra, akár 2000.szer is? (lásd: "nem mertem nekimenni így a hétvégének")
Laikusnak a tudatlansághoz való joga: honnan tudhatná, hogy nincs súlyos betegség a tünetei hátterében?
Orvosi defenzíva szükségessége: mellkasi szorító érzés: EKG, troponin, echo... (már sok a költség)
S csak egyszer nyúljunk mellé felkiáltva: "ez csak pánikroham!", kifelé menet meg összeesik a beteg, már oda a per miatt a minimális egzisztencia.

Belenéz az orvos a kórelőzménybe, de biztosat (vagy a biztoshoz közelítőt inkább) csak vizsgálatok után tud mondani. Ezek máris költségek.

Vagy az ilyen betegeknek pszichiátrián a helyük?
Igaz lehet, de ez a gyakorlat csak egy totlitárius diktatúrában elképzelhető.
Én szerintem a "járni jár, de nem jut" financiális tényezőt ne az orvos mondja el a betegének. Hajrá politikusok, döntéshozók, gazdasági szakemberek, tietek a feladat!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.04.08. 21:06:00

@Ököl: Hehe :) A Münchausen szindróma a legdrágább betegség ;)

Dixie.Flatline 2009.04.08. 21:19:36

Hmmm... A Sicko konkrétan egyfajta propagandafilm. Bár abban nem az állami programokról van szó, hanem a magánkézben levő eü ellátásról. Magánszférára sajnos igaz a Sicko... Állami támogatás már más tészta, amúgy sem túl gyakori.

MotherKnowsBest 2009.04.08. 21:27:16

Mondd, nem lehet, hogy az alap post április tréfa? Április 1-én jelent meg April's Fool címmel.

Sean 2009.04.08. 21:30:13

Az emberi fajnak egyértelműen ki kell pusztulnia és ez egy tökéletes lépés ezirányba. Csak így tovább!

Ököl 2009.04.08. 21:42:34

Valószínű az ezer dolcsi jelentős része bérköltség. Nálunk sokkal kissebb összegre rúgna, ugyanis itt éhbérért dolgoznak az egészségügyben. Vagy ingyen, mint eddig ebben a hónapban Egerben.
800 munkanélküieknek ajánlott ápolói állásból kicsit több mint 300-at tudtak feltölteni, akkor amikor minimum 35 ezer ember került utcára! Nem csodálkozom.

magyari 2009.04.08. 21:50:57

@Meskó Berci: Ezt! Mármint a középutat. Mert... és nem ragozom, mert szakember vagy, úgyis tudod az érveket és az ellenérveket, szintúgy.
DE. Nem kóser, hogy - hadd hozzam a magam példáját, mert azt legalább ismerem! - 10 magyar kórházban jártam (többnyire mentővel "jártam"), oszt elküldtek: "Műtéti beavatkozást nem igényel" - és hasonlók. Még azt is megkaptam, hogy, idézem: "Most mi a picsát akar tőlem?" - kérdezte az urológus (Vanik a neve, a János kórházban gyilkol, tán még most is), miközben morfiumot kaptam görcseimre, melyek jöttek és jöttek és jöttek. Valami piszkosul nem stimmel itten. A Hondvéd kórházban azt üvöltötte (kínjában) egy igazi gyógyító: "Hétmillió az optimális létszám. 3 millió magyarnak meg kell halnia - az öregeknek, betegeknek, drágák. Ezt mondta az EU."
Vagy mondta, vagy nem mondta, nem tudom. De tény, hogy a "magyar orvosok" jó része "gyilkol".
Ha nem hiszed, járjál utána. Én megtettem!

Ököl 2009.04.08. 22:18:26

@magyari: akkor talán nem kéne igénybe venni ezt a szolgáltatást.

Ököl 2009.04.08. 22:21:36

@magyari: pontosítanék. Valószínűleg nem a megfelelő bánásmódban részesültél. Ebben a részben igazad van.

Írásod vége azonban méltánytalan, és ha már tényről beszélsz, akkor nem értem miért vetted igénybe 9-szerre is azt a szolgáltatást, ahol jó eséllyel meggyilkolnak.

bertrane (törölt) 2009.04.08. 22:31:30

Epeút-elzáródás után besárgultam. Eddig ok. De hogy 2 héttel későbbre kapok időpontot (!), akkor meg kiderül hogy nem működik a gép(!)-ERCP, fáradjak át a megyeszékhelyre, ott majd elvégzik...Kösz mondhattátok volna hamarabb is.

Az orvosok és ápolók egyébként nagyon korrektek és kedvesek voltam velem. Nem őket szidom, hanem a magyar rendszert. És hogy hogy jön ez most ide? Csak azt akarom mondani, hogy ez sem normális.

guy 2009.04.09. 00:09:58

A jelenlegi magyar helyzet normális. Amíg szinte mindenki csak a jövedelme töredékét vallja be és ez után fizet tb-t addig ez a normális. Azt kapja, amit megfizetett.

Az egészségügyi ellátórendszer jelenleg majdnem ingyen van. Bebizonyítoták, hogy ami ingyen van, azt az emberek hajlamosak pocsékolni. Jelenleg ez megy. Hajléktalanokat visznek be a drága kórházi helyekre milliós technikával felszerelt mentőkön, mikor elég lenne nekik a melegedő is. Öreg nénikék üldögélnek céltalanul az orvosi rendelők előtt feltartva a sort, mert otthon magányosak (nem kellett volna Jószi bácsit idejekorán a halába szekálni, és akkor lenne kivel veszekedni), és azt hiszik, az orvos a barátjuk. Mikor bevezették a vizitdíjat, legalább ez a probléma megszűnt, és lehetett normális időben sorra kerülni, persze nem volt jó megoldás, de jobb volt, mint a mostani.

Az embereket kéne ránevelni az egészségtudatosságra, de persze sírnak, hogy dolgozni kell, és nem jut rá idő. Inkább lerokkantosítják magukat ötvenöt évesen.

Manyizga (törölt) 2009.04.09. 07:48:14

@guy: "Öreg nénikék üldögélnek céltalanul az orvosi rendelők előtt feltartva a sort, mert otthon magányosak "
Ja. Ez megoldódott volna, ha a vizitdíjat nem törli el a nyugdíjasok és más ingyenélők tömege...

Dr Kangörény 2009.04.09. 08:05:36

@guy: A mai magyar rendszer nem normális. Az az 1,7 millió ember, aki adófizető (vagyis minimálbérnél többre van bejelentve) fizeti a csalók ellátását és eígy egyáltalán nem azt kapja, amit megfizetett.

Wuff 2009.04.09. 08:21:24

@guy: "Mikor bevezették a vizitdíjat, legalább ez a probléma megszűnt, és lehetett normális időben sorra kerülni."

39.7-es lázzal két órát kellett várnom, hogy sorra kerüljek, mert a többieknek előre egyeztetett időpontja volt. És ők elmagyarázták, hogy ez a rendszer jó, és miért nem jelentkeztem be én is előző nap. B meg, mert akkor még nem voltam beteg. A sürgősségi ellátást, amivel a sorban előre lehetett volna kerülni, ez a láz még nem merítette ki. És az egész cirkuszért fizettem 600 forintot. Nagyon sokat ért a vizitdíj...

hubertusz 2009.04.09. 08:37:07

Egy nagyon jól ismert beteg jól ismert problémával mondjuk hetente egyszer jelentkezik sűrgősségi ellátásra.
Mi kerül a gyors rutinvizsgálatban 1000 dollárba?
Illetve kinek a haszna ez?

Nem lennék meglepódve, ha minden 100. jelentkezéskor a kórház meghívná egy adag heroinra... (ez csak vicc persze)

A kórház anyagilag nagyon érdekelt az ilyen beteg folyamatos ellátásban! Keveset csinál, jó sokat számol. Innen kezdve érdekes a dolog. Úgy látszik, ezt az USA-ban is meg lehet csinálni...

homér 2009.04.09. 08:41:39

"39.7-es lázzal két órát kellett várnom, hogy sorra kerüljek,"

Én a vizitdíj előtti korszakban voltam utoljára orvosnál, ott ájulásközeli állapotban több mint egy órát vártam, csak hogy a regisztrációs ablakhoz eljussak (Mexikói út, reumatológia), miközben a sorban röhögcsélős "betegek" is voltak előttem. Utána még vagy 2 órát kínlódtam, várva a folyosón, de kénytelen voltam lelépni, mert már nagyon rosszul voltam, inkább hazataxiztam és 1 hétig fájdalomcsillapítón voltam, szabadságom terhére.

Igenis, sokat ért a vizitdíj, de a komcsik ezt is megszüntették.

hubertusz 2009.04.09. 08:58:09

Ja persze... az ellátás legfontosabb eleme itthon a számla aláíratása. Nos az átlag beteg, mint tudjuk, ott és azt írja alá, ahol mutatják, és ami oda van írva!
Ezért is végtelen marhaság ez a rendszer (egyéb káros hatásairól nem szólva, mint pl. szakápolásra fordítható idő elvétele, energia, papír, nyomtató, adminisztráció) a pontokkal egyetemben, ami sokszor igen relytélyes módon lett kikalkulálva...
Mélységes szakadék van a valós ellátás és az irányítás között... Stb., stb.
Hogy az USA-ban hogy van, nem tudom.
süti beállítások módosítása