MedIQ

Elérkezett, amiről hónapok óta beszélek, az e-páciensek kora. Az e-páciens szeretne többet olvasni betegségéről online, összeismerkedik más páciensekkel és e-mailt küld orvosának. Ők fogják megváltoztatni az egészségügyet, meg magát az orvoslás praktizálását, nem a web 2.0 csillogó eszközei.

Rowan Santos és Madeleine Robb először akkor beszéltek online, amikor mindketten terhesek voltak és összeismerkedtek a BabyFit.com oldal fórumán. Aztán Santos felrakott az oldalra egy képett az akkor 1 éves fiáról, akinek furcsa, sárgás folt volt a bal szemén. Robbnak nem tetszett, amit látott, úgyhogy utánaolvasott a neten, és megtalálta, hogy ez retinoblastomára szokott utalni, egy, az életet is veszélyeztethető tumorra. Meg is írta rögtön ezt chatpartnerének, aki néhány órán belül konzultált orvosával és másnap megszületett a diagnózis.

Forrás: MSNBC.com

A bal szemét el fogja veszíteni a fiú, de valószínűleg anyukájának az óceán másik partján lakó beszélgetőtársa megmentette az életét.

Ezzel a történettel az ég világon semmi baj sincs, sőt! De egy dolgot mégis felvet. Mi kell ahhoz, hogy páciensek értékes és megbízható tartalmat találjanak online?

Orvosi források kellenek, orvosi keresők kellenek és közösségek, ahol beszélhetnek egymással. Ráadásul nem árt, ha orvosuk is tud segíteni nekik abban, milyen oldalakat látogassanak inkább orvosi információért, és milyet ne...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr42691571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2008.10.02. 08:31:33

És a legjobb, hogy szerencsére nem csak a mi generációnkat érinti.

Nem egy történetet hallottam már, hogy 70 éves bácsi az internetet böngészve találkozott azzal a szóval, hogy prosztatarák, felkeltette a kíváncsiságát, utánaböngészett, látta, hogy szűrhető, és már ment is az urológushoz, és milyen jól tette!:))

brown · http://magyarbeteg.info 2008.10.02. 09:18:18

Elég csúnya szeme volt a srácnak, de legalább megmenelült. E-páciensek: ezért van a MedIQ, és a magyarbeteg is.

magyarbeteg.blog.hu

Jag 2008.10.03. 12:01:55

Már csak azt nem értem hogy hol volt a Santos kislány háziorvosa ilyenkor? Nem tűnt fel neki hogy valami nagyon nincs rendben?! O_o

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.10.05. 13:57:39

Mint az korábbi írásaimból olvasható volt igen támogatom és jó fejlődésnek látom az e-páciens lényegét.

De azért ne essünk már s*ggre ettől a történettől. Ha az én gyerekemnek ilyen sárgás folt lenne a szemén, akkor nem azzal molyolnék, hogy elküldöm Mancikának Kiskunfélegyházára a fotót, hogy "Nézd, milyen aranyos! A kis sárga szeme milyen cuki."

Hanem beülök a kocsiba, vészvillogó ki, váltó D fokozat, és fullgázzal vinném a Klinikára.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.10.05. 14:43:32

Nem ilyen egyszerű a történet. Egyrészt ez nem egy akut eset, az a sárgás folt már jó ideje ott volt és meglepődnék, ha nem látta orvos is. Csak nem vette észre, vagy nem tudta, mire kellene gondolnia.

Úgyhogy szerintem van miért kiemelni ezt a sztorit. 10 éve még ilyen nem volt.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.10.06. 13:39:09

Értem én, persze. És azt is el tudom képzeli, hogy még egy lelkiismeretes szülőnek is az orvos "szava" a szent. Ha ő nem mondja, hogy baj van, akkor nincs baj.

De én egy ilyen tünetet csak megmutatnék egy másik orvosnak, vagy addig izélgetném a sajátomat, amíg nem küld el ey specialistához.

A fenti történetben serintem az a fontos, hogy egy esetlegesen az orvos által elnézett krónikus tünet ellenére, a Net segítségével és egy "civíl" hozzájárulásával lett elkerülve a nagyobb baj.

De sem a szülő, sem a gyerekorvos nem járt el helyesen.
süti beállítások módosítása