MedIQ

Vegyünk egy egyszerű példát. Egy vidéki kórházban vagyunk, ahova agyvérzéssel hoznak be egy beteget. Gyorsan kell dönteni, kapjon-e trombolitikus terápiát (rögoldást). Az Egészségügyi Minisztérium ajánlása szerint:

A trombolízis a tünetek kezdetétől számított 3h-n belül 0.9mg/ttkg iv. adott rtPA-val szignifikánsan csökkenti a halálozást és a tartósan ellátásra szoruló betegek számát. A megfelelő technikai felkészültséggel, angiográfiás hátterrel rendelkező központokban végezhető intra-arteriás trombolízis pro-urokináze használatával, ami jelentősen javítja a kimenetelt.

 

Ezt a döntést a stroke centrumok szakemberi hozzák meg. Mit tesz az ügyeletes orvos, ha nincs a közelben centrum? Telefonál egy szakembernek, aki meghozza a döntést. Pedig lehetne ezt másként is.

Egy friss tanulmány szerint a telefonos konzultálások után az esetek 82%-ban hoztak jó döntést, míg amikor webkamerán be is mutatták a pácienst, ez a szám 98% volt.

A telemedicina tipikus esete. Egy laptop kell hozzá webkamerával, meg szélessávú internet és a páciens jobb ellátást kap.

Íme a gyakorlatban mindez:

 

(Via Wired)

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr63615410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaCabre · http://almos.blog.hu 2008.08.14. 14:03:38

a röhej, hogy amennyire kézenfekvő megoldás, annyira nem fognak ilyet bevezetni itthon, mert drága, meg macerás. Any info erről itthon?

viktorlantos 2008.08.14. 14:04:45

a szolgaltatas mar nelunk is elerheto lenne. van egy magyar hatter rendszer rendszer ami lehetove teszi: www.myshowroom.tv. termeszetesen egy ilyen temaban sokfele titkositas kellene hogy sem az adatok sem a beteg allapota ne keruljon nyilvanossagra. el tudnek kepzelni egy ilyen zart rendszert nalunk is.

viktorlantos 2008.08.14. 14:05:52

ok a link nem sikerult. megegyszer helyesen. www.myshowroom.tv

bágyipéter · http://radiologia.blog.hu 2008.08.20. 01:29:50

Az un. telestroke-rendszer hazánkban is ismert (pl. biloba.hu/ime/2002_05/28-32.pdf - a cikk mejelenése óta sokat fejlődött a technika). Mindenképpen szükséges a CT vizsgálat (vérzés kizárására), hiszen vérzés esetében a thrombolízis kontraindikált. A nem vérzéses stroke - érelzáródás - esetében a lízis bizonyos időablakon belül lehet eredményes.
Ezen rendszerekben a CT (vagy MR) képek átvitelét is meg kell oldani. A hagyományos webkamera felbontása nem elég. A mai technikai feltételek mellett az elfogadható rendszer: nagyfelbontású video és hang kapcsolat, valamint a DICOM-képek átvitele, megtekinthetősége. Jelenleg egy ilyen rendszer kiépítése zajlik (3 eü. intézet) Kelet-Magyarországon.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.08.20. 09:01:40

Ez nagyszerű kezdeményezés. Ha nem gond, írnék majd róla itt is.
süti beállítások módosítása