MedIQ

Nemrég írtam egy DNS-re épülő társkereső szolgáltatásról, mellyel genetikailag "egyező" partnereket lehet találni. A napokban látott napvilágot a GenePartner, egy hasonló célú üzlet. Aki követi a MedIQ-et vagy a Sciencerollt, az tudja, habár sok hibát látni bennük, de mégis támogatom a genetikai cégek céljait, ha nem is mindegyikkel értek egyet. A Genepartner viszont nem fogja megváltoztatni a tudományt, pláne nem a társkeresést.

Miről van szó? Nyálminta adása és 199$ befizetése után a humán leukocita antigéneket (HLA) kódoló génjeinket elemzik, melyek fontos szerepet játszanak többek között egy egyén immunitásának és immunválaszának kialakításában. Állításuk szerint ezek alapján hatékonyan meg lehet határozni, hogy két személy mennyire illik össze egy hosszú távú kapcsolatot tekintve. Valahogy így néz ki a kezelőfelület, lehet látni, kivel egyezünk és kivel nem.

Számos egyén (romantikus kapcsolatban élők és függetlenek) elemzése alapján hozták létre formulájukat, mely alapján ilyen becslést végeznek.

Ahogy mondani szokás, bajt nem csinálnak vele, attól eltekintve, hogy a Gattaca-félelmet növelik feleslegesen az emberekben. Nem kell ugyanis aggódni, nem ilyen lesz a társkeresés a jövőben sem. Nemhogy a HLA elemzés, de még egy teljes genomi vizsgálat is kevés ahhoz, hogy egy emberi kapcsolatról nyilatkozzunk. Persze nem meglepő, hogy erre üzlet épül. Merthogy van, aki megveszi. Hiszen nem mondja senki el neki, hogy ez igazából semmire nem jó, de legfőképp nem arra, hogy partnert találjon.

További olvasmány:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr71582960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2008.07.27. 09:01:14

Azért lehet jelentősége a párválasztásban a genetikának. Ha jól tudom, amerikai zsidók hoztak létre genetikai alapú passzol-nem passzol vizsgálatot, kimondottan egy az askenázi zsidók körében a belterjesség miatt halmozottan öröklődő néhány betegségre vizsgál. Ha a pár nem passzol, mert mondjuk mindkettő hordozza egy adott kór hajlamosító génjét, nem javasolják a házasságot. A cisztás fibrózist e módszerrel igencsak alacsony szintre szorították vissza mára. Matt Ridley egyik könyvében olvastam róla.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.07.27. 09:19:48

Az askenázi zsidók esete más, mert ott a családon belüli házasság nem ritka, így vezethet könnyen meglévő, de rejtett genetikai hibák kifejeződéséhez.

Viszont egy teljes populációt tektinve, egy ilyen vizsgálat nem sokat segít.

Szerintem.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2008.07.28. 17:31:45

Persze, ebben igazad van. Ám lehetnek esetek, amikor hasznát lehet venni, erre akartam rávilágítani.
süti beállítások módosítása