MedIQ

A hét cikke díjat most a New York Times viheti el, mely bemutatta, a japánok hogyan tartják kordában nemzetük derékbőségét. Egy friss rendelkezés értelmében az önkormányzatok és cégek kötelesek évente ellenőrizni a 40 és 74 év közöttiek derékbőségét. Ha pedig az meghalad egy bizonyos értéket, jöhet a büntetés.


Photo: Ko Sasaki for The New York Times

Nem kell egyből bírságra gondolni, de 3 hónap múlva újra kell méretniük magukat, és ha nincs változás 6 hónap múlva sem, akkor jöhet a helyes táplálkozást bemutató tanfolyam.

Egyébként ez a rendelkezés 56 millió japánt érint. Az elvárandó értékek pedig 90 cm a nőknél, és 85 cm a férfiaknál. Az értéket a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation) határozta meg és azért a nagy szigorúság, mert a derékbőség az elhízás közvetlen mérésére ad lehetőséget és szoros kapcsolatba hozható a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel.


Photo: Ko Sasaki for The New York Times

Japánra gondolva valószínűleg nem az elhízás jut eszünkbe, néhány éve mégis még igen nagy volt a metabolikus X szindrómában szenvedők száma. Ez egy összetett kórkép, melyet az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vércukor- és inzulinszint, illetve a magas trigliceridszint jellemez.

Vajon be lehetne-e egy ilyen rendelkezést vezetni nálunk is?

További olvasmány:


A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr9525751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirko 2008.06.17. 17:56:13

"Vajon be lehetne-e egy ilyen rendelkezést vezetni nálunk is?"

Költői kérdés-e? De jó lenne.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2008.06.17. 18:57:57

Érdekes,hogy pont a japánok foglalkoznak ilyesmivel,a sok sushi -minden tiszteletem, hogy megtudják enni- nem éppen a magas kalóriatartalmáról híres. Az USA-ban kéne bevezetni ezt, egy egész iparágot lehetne ráépíteni, munka lenne bőven.

AP (törölt) 2008.06.17. 19:20:01

A kövérek korán halnak, nálunk ezért nem erőltetik az ilyen intézkedéseket..
süti beállítások módosítása