MedIQ

David Rothman orvosi könyvtáros blogján találkoztam a Human Brain Atlas oldalával. Igazán hasznos forrás lehet orvosok és medikusok számára is. Vannak olyan mágneses rezonancia felvételek, melyeket egészséges emberről készítettek és vannak, melyeken megfestették az idegsejteket és az egyéb struktúrákat. Mivel az utóbbi esetben eltávolították az agyat a koponyából, ezért az alak és méret is változó.



Le lehet tölteni a képeket, sőt a videókat is. Ha pedig nem tudunk szabadulni a csodálatos felvételektől, képernyőkímélőként vihetjük magunkkal őket.

További olvasmány:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr19351856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tzatziki 2008.02.24. 09:48:37

Na _ez_ egyszeruen zsenialis! Koszonjuk a linket. :)

kovacsferenc123123 2008.02.24. 10:45:06

az Allen Brain Atlast ismered? kb ezer génről van in situ az agy összes elképzelhető szeletében...

kovacsferenc123123 2008.02.24. 10:51:38

bár az nem emberi, hanem egér

rothadó test csimota 2008.02.24. 14:02:21



Hát figyi, nem attól lesz más az alakja/mérete
mert kivették a koponyából.

De hát volt már neurobioszod nem?

rothadó test csimota 2008.02.24. 14:20:57


No meg illene megemlíteni a magyar oldalt is.

Ugye ha már egyszer olyan is van.

Persze aki wikipédia-szerkesztő a magyar wikinél annál ilyesmi feledéknységen nem lehet csodaálkozni, a "kozmopolita" szemlélet ugye.

tzatziki 2008.02.24. 15:16:50

Jaj de okos dolog szorszalat hasogatni itt, a tizmillio gondolkodo orszagaban.

"the brain was removed from the skull, dehydrated, embedded in celloidin, cut with a sliding microtome, passed through several staining and differentiating solutions, and mounted on glass slides. Each step of these procedures changed the shaped of the brain and of the sections"

- igy mar biztos sokkal jobban erzed magad. Egyebkent aki erteni akarja, megerti NCurse leirasa alapjan is.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.02.24. 15:50:18

1: 1 éve nem szerkesztem a magyar wikit.

2: Ha kiveszed az agyat a koponyából, az alakja azonnal megváltozik. Ha otthagyod, a mérete is, garantálom. Ettől függetlenül Tzatziki idézetéből minden részlet kiderül.

3. Akkor oktass ki másokat, ha névvel vállalod. Az internet már nem arról szól, mint régen.

4: Ha tudsz magyar oldalt, örömmel mutatnám be. Nem azért nem linkeltem, mert nem akartam, hanem mert nem tudok ilyenről.

5: Azért alakul ki a kozmopolita szemlélet az embernél, mert nevet természetesen nem vállaló valakik ilyen kommentekkel jönnek teljesen semleges posztok után.

Szép vasárnapot!

Meskó Berci

rothadó test csimota 2008.02.24. 16:00:36


Talán illene ismerned a

neuropat.dote.hu.

Khm.


Elvileg volt már patológia gyakod, ott láthattál kopoyamegnyitást.

Ha nem épp valami agyi történés kapcsán halt meg, akkor nem változik a mérete, alakja attól, hogy kiveszd a koponyánól.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2008.02.24. 18:27:04

Berci,nem éri meg ilyesmin felhúzni magad.
Mindig lesznek olyanok,akiknek savanyú a szőlő!És olyanok is,akik itt akarják fitogtatni a tudásukat!

rothadó test csimota:
a neuropat honlapján linkgyűjtemény,és oktatási anyag található medikusoknak,és orvosoknak,olyanok,amiket egy laikus ,pusztán érdeklődésből böngészgető,úgysem értene...

tzatziki 2008.02.25. 00:20:55

Rothado test csimota, "elvileg volt mar patologia gyakod, ott lathattal koponyamegnyitast". Mondd csak, ha kiveszel egy agyat, kirakod a boncasztalra, annak az alakja ugyanolyan marad, mint amilyen a koponyaban volt? Ezt ugye te sem gondolod komolyan. :) Ismersz olyat, hogy fizika? Gravitacio, taroloedenyek, tehetetlenseg, stb? Lattal te mar olyat, hogy egy olyan kvalitasu anyag, mint az agy, sziklat megszegyenito szilardsaggal megalljon egy vizszintes asztalon? Gyanitom, ez az, amit NCurse a kettes szamu pontban fejteget, csak ugy tunik, kicsit nehezen veszed a logikai csavarokat. Sebaj, segitunk.

Ha anonym modon kotekedni jossz, legalabb tedd ugy, hogy igazad is legyen. ;)

O jaj, es hogy bunko ne legyek, eleget teszek NCurse harmas szamu pontjanak, es bemutatkoznek, becsuletes nevem Mate-Horvath Nora. Ah.

öregkutya 2008.02.26. 14:48:51

Tiszteletem.

Én már időben elég távol vagyok a koponyák megnyitásától (sajnos Debrecentől is), és nőgyógyászként szerencsére épp a szervezet másik részével foglalkozom, de annyit azért hadd mondjak, hogy ez a vita felesleges. Bertalan pongyolán fogalmazott, de fent is írták már: aki érteni akarta, értette, aki meg a kákán csomót keres, talál. Minek ilyen sértőnek lenni?
Az én véleményem szerint egyébként az alak is szépen megváltozik, ha lerakjátok az asztalra, mert nem érintkezik minden irányból egy csontos üreg falával, csak az alapja ér hozzá a fémasztalhoz. Persze büdöske is igazat mond azzal, hogy a féltekék helyzete is más lesz. Nem köttök inkább kompromisszumot? ;-)

Baráti tisztelettel:
egy öreg kutya Belgiumból

fotóska 2008.02.26. 14:56:33


öregkutya :)

Egy igazi belga, igazi belga megoldással ;)

tzatziki 2008.02.26. 19:09:26

@ Oreg kutya:
"alak is szépen megváltozik, ha lerakjátok az asztalra [...] csak az alapja ér hozzá a fémasztalhoz" --- pontosan ezt probaltam en is kifejteni, erre celoztam a szorszalhasogatassal. :))

"Nem köttök inkább kompromisszumot? ;-)" --- siman. :)

@ budoske:
Joindulatod szinte udito. Ha ezen, es a mar-mar undorito bunkosagodon tulteszek, valamint elfogadom azt, hogy nem vetted azt a valoban iszonyat gyenge "poent" (de abszolut igazsagot), amit kronologiai sorrendben Bertalan, en es Oregkutya is probaltunk kifejteni; _tokeletesen_ igazad van azzal, hogy a feltekek helyzete az, ami szamottevoen valtozik. Azt hiszem, Te sem gondolod komolyan, mi tobb, szerintem a kommentelok egyike se gondolta igazan komolyan, hogy a tobbi ezzel nincs tisztaban. ;)

Btw a szemelyes sertegetesed labdajat engedelmeddel fent hagynam a levegoben, nem ereszkedem le arra a szintre, hogy maro gunnyal visszapasszoljam. Fenti hozzaszolasod bizonyos reszei, valamint a jogasz vs orvos posthoz fuzott hozzaszolasod alapjan valoszinuleg meglehetosen ertelmes ember vagy, igy bizom benne, hogy elhiszed, szandekomban sem allt Teged megbantani - cserebe viszont azt nem ertem, Te miert van ennyire offenziv velem szemben. Persze, ha ettol erzed jobban Magad, valjek egeszsegedre. Tovabbi szep estet Neked. :)

öregkutya 2008.02.27. 08:34:55

Büdöske, köszönöm az elismerésed. :-) Nem vagyok belga azonban, csak ha épp nem rokonlátogatáson vagyok, mint most, akkor Belgiumban élek. Magyarnak kell maradni minden körülmény között.

Tzatziki, én megértettem, amit először írtál, és tudom, hogy ugyanazt írtad le, amit én. :-) Azért éreztem szükségét, hogy újra leírjam, mert úgy tűnt, Büdöske elbeszél melletted, és azért is, mert szerintem mindaketten jót mondtatok, csak idegtépően sértő hangnemben, egymást sértegetvén. Köszönöm, hogy kompromisszumképes vagy. Kár, hogy ilyen okos diákok (mert gondolom mind azok vagytok még) így civakodnak interneten keresztül.
További jó böngészést! :-)

öreg kutya

fotóska 2008.02.27. 10:05:58


Öregkutya, annyira már nem vagyok fiatal, hogy ne némi "áthallással" beszéljek. ;)

Gondoltam, hogy nem vagy belga, hiszen ott falamndok meg vallonok vannak együtt "kompromisszumban" és talán azok lehetnek a legigazibb belgák, akik idegen földről odakerültek. Szóval így értettem az igazi belgát.

Jó pihenést itthon. :)

süti beállítások módosítása