MedIQ

Pénteken (szeptember 28.) újra megrendezésre kerül a Kutatók Éjszakája, mely alapelveiben hasonlít a Múzeumok Éjszakájához, csak más a célközönség:

A programok igyekeznek rávilágítani arra, hogy a kutatók nem elefántcsonttoronyban élő, zárkózott emberek, hanem a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek. A magyarországi rendezvényeken közel hatszáz kutató mutathatja meg a "másik" arcát, és bizonyíthatja be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes, és tanulni sohasem késő!


Debrecenben, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetben is készülünk érdekes programokkal. A programunk mottója: Mutasd a genomod, megmondom, ki lehetsz!

Előadások (kb 16:15 – 17:20) Helyszín: Élettudományi Épület, előadó, a kihelyezett útmutatók alapján
  • Bevezetés a molekuláris biológiába és a genomikába (Dr. Nagy László)
  • A génkifejeződés szabályozása (Széles Lajos)
  • Személyre szabott genetika (Meskó Bertalan)
  • A Debreceni Klinikai Genomika Központ bemutatása (Dr. Scholtz Beáta)
  • A gyakorlati bemutatások bevezetése (Brázda Péter)

Gyakorlati bemutatók a laborokban, csoportokban (kb 17:30 – 19:20) Helyszín: Élettudományi Épület, Magreceptor Kutató Laboratórium, 3-209

 


  • in vivo” szakasz 
  • mikroszkópia: Sejttenyésztő flaskákban növő sejt- és szövetkultúrák vizsgálata fénymikroszkóppal. Humán és állati eredetű sejtvonalak bemutatásán keresztül mutatjuk be a hallgatóknak az alapvető sejttenyésztési eljárásokat és eszközöket. (HeLa sejtvonal, szívizomsejtek, tápoldatok, differenciáltatott humán makrofágok)
  • Fluoreszcencia mikroszkópia: Különböző –fluoreszcencia alapú- jelölési eljárásokkal láthatóvá tesszük az élő sejtek egyes kiválasztott molekuláit, sejtalkotóit (fúziós fehérjék, magfestés, mitokondrium festés).

  • in vitro” szakasz
  •  DNS tisztítás: Bemutatjuk a legelterjedtebb DNS-izolálási technikákat baktérium tenyészetet és vérmintát felhasználva. A kinyert DNS ‘szabad szemmel’ is megfigyelhető, de a gélelektroforézis bemutatásával még meggyőzőbben kimutatható. (baktérium kultúra, vérminta feldolgozása, DNS-preparálás, gélektroforézis)
  • PCR reakció összeállítása: Az önkéntesek vérmintáiból kinyert DNS-t SNP-analízisnek vetjük alá. Ennek első lépéseként egy ‘pipettázó robot’ összeállítja a vizsgálati anyagot, majd következhet a minták mérése. (robot bemutatása, polimeráz láncreakció, PCR-mix összetétele, SNP-analízis, DNS szekvenálás)


Ezzel párhuzamosan a nem regisztrált érdeklődők az előadóteremben tekinthetnek meg animációkat, illetve a gyakorlati bemutatók egy részét. Itt lesz egy rövid előadásom a Second Life és az blogok világának orvosi/tudományos felhasználásáról.


Összegző előadás a kávézóban (kb 19:20 - 19:40)


Az SNP-analízis értékelése a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) példáján keresztül (Dr. Nagy László, Póliska Szilárd)



Asztalbeszélgetés


Mindekit szeretettel várunk!

Ha valakit érdekel, milyen egyéb programok lesznek még Debrecenben, kattintson ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr14178309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.09.27. 13:14:00

Ki nem hagynám, végre valami Debrecenben;) Sok sikert az előadáshoz!

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.09.27. 17:14:17

Köszönöm! Hátha találkozunk. :)

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.09.27. 18:32:55

Ez hogy regisztrácio köteles azt jelenti, hogy én "földönfutó" nem tudok részt venni? Gondolom már nem lehet regisztrálni és kéne valami doktori cím is...

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.09.27. 18:53:32

Sajnos ezt a félreértést nem sikerült eloszlatnunk. Az összes előadás és a kávéházi beszélgetés is mindenki számára nyílt.

Regisztráció gimnazistáknak kellett, akik részt vesznek a fenti laborbemutatón is. Viszont számos dolgot, amit ott ők kipróbálhatnak, azt megmutatjuk lent is a nagyelőadóban. Szóval szeretettel várunk mindenkit!

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.09.28. 21:28:25

Gratulálok, nagyon jó volt az előadásod, te voltál a legjobb!

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.09.28. 22:01:52

Köszönöm szépen! :) Én nagyon élveztem...
süti beállítások módosítása