MedIQ

Felettébb érdekes képet találtam a Radiology Picture of the Day oldalán. 56 éves hölgy jelentkezett orvosánál derékfájdalommal, akinél labor vagy klinikailag jelentős eltérés nem volt. Viszont a CT felvétel érdekes eredményt mutatott. A képen a kismedencei tájék látható, a keresztbe átívelő fehéres csík a medencecsont. Ami felette van, az messze nem odavaló. 

Lithopedionnak hívják és akkor jön létre, ha méhen kívüli terhesség következik be és elhal a magzat, de nem elég nagy ahhoz, hogy felszívódjon. Ilyenkor idegen testként ismeri fel az anyai szervezet és védekezik ellene, többek között kalcifikáció is végbemegy (ezért tűnik olyan szerkezetűnek, mint a mellette lévő csont). Kissé morbid módon stonebaby-nek, azaz kőbabának is nevezik. Akár évtizedekig észrevétlen maradhat, mígnem fel nem fedezik például valami egészen más indokból, mint ahogy ez jelen esetben is történt.



Ha valakit érdekelnek az érdekes, oktatásra is alkalmas képek és szeretne többet tudni a radiológiai képalkotásról, diagnózisról, látogasson el a Tomography nevű angol/magyar blogra, melyet két évfolyamtársam, Székely András és Kissik Imre ír. Megjegyzem ilyen egy web kettes orvosi évfolyamot még nem látott a világ, mint amilyen nekünk van itt Debrecenben. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr40172590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

da 2007.09.21. 21:30:38

Szeretnem kiemelni a 2000es SOTE evfolyamot. Meg mindig 3:2 ide ;)

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.09.21. 21:40:45

Tévedés... Fejből mondok 6 debreceni orvosis bloggert. :)
süti beállítások módosítása