MedIQ

Health 2.0 címmel jelent meg egy összefoglaló cikk az Economist nevű neves lapban. Ez azért érdekes, mert ezt a témát ennyire nem egészségüggyel foglalkozó lapok még nem igazán boncolgatták. A health 2.0 elnevezéssel azokat a szolgáltatásokat, web alapú újításokat illetjük, melyek nemcsak, hogy hatással vannak, de egyenesen átformálják az egészségügyet. Mi, bloggerek a medicine 2.0 elnevezést szoktuk használni, mivel nagyobb hangsúlyt fektetünk az oktatási lehetőségekre, hasznos, orvosokat segítő eszközökre. Tehát lényegében nincs nagy különbség a két kifejezés között, de más réteg használja ezeket (orvos jogászok - health 2.0; medikusok - medicine 2.0).



Az Economist cikkében felmerülték érdekes adatok:

  • A világháló felhasználóinak 20 %-a hozott már létre egészségügyi tartalmat.
  • A weben megjelenő orvosi tartalom igan magas minőségű: a British Medical Journal felmérése szerint egy ideggyógyászati site teljes tartalmának csak 6%-a tartalmazott fals információt.
  • 100 millió internet felhasználóból kb. 33 millió talált már értékes orvosi információt a világhálon. És kb. 3%-uknak okozott valamilyen károsodást a hamis információ.
  • A BrainTalk tanulmány megkérdezettjeinek 40%-a folyamodott már online orvosi információkhoz azért, mert orvosuk nem válaszolt minden kérdésükre.

Valójában a cikk egy bő összefoglalója annak, ami ma web 2.0 és orvoslás címen a világhálón folyik. De még mindig kuriózumként, bóhocmutatványként szól az olyan szolgáltatásokról, mint a Sermo.com vagy az Organized Wisdom. Mikor jutunk már el oda, hogy a neves lapok érdemben, funkcionális szempontból beszélnek erről a területről és nem csak mint érdekességet tárnak az olvasói elé?

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr75162186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.09.14. 19:44:58


Ez a vebkettőzés a eü-viszonylatban inkább csak a laikusok számára lesz érdekes/hasznos.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.09.14. 20:38:33

Eü-i viszonylatban igen, de orvostudományi viszonylatban éppen nekik lesz teljesen közömbös a dolog. Utóbbi inkább az orvosi oktatásról, információkról szól.
süti beállítások módosítása