MedIQ

Tudom, mennyi kritika éri az orvosi közösségi site-okat (és meglepően az orvosok oldaláról), de néha megmutatják ezek a szolgáltatások valós erejüket is. Az orvoslás úgy zajlik, ahogy. Ezen semmilyen web humbuk nem fog változtatni (szerencsére). Viszont az, ahogyan az orvosi jellegű információ áramlik, az teljesen átalakult és még csak az út elején járunk. Részlet a Wall Street Journal egyik cikkéből:

Amikor Michael Tomblyn onkológus egy 21 éves pácienssel találkozott, akinek a szeme teljesen előre volt esve, segítséget kért kollégáitól. Kapott is tucatnyi javaslatot, tippet a gombás fetőzéstől, a HIV-hez társuló lymphoma-n át a kokain által okozott szívproblémáig, míg végül rátalált a helyes diagnózisra: egy gyorsan növekvő izom eredetű ráktípusra, a rhabdomyosarcomara.

A diagnózist viszont nem közvetlen kollégái hozták tudtára, hanem a Sermo.com orvosi közösségi site-on sikerült végül a megfelelő doktorral konzultálnia.


A Sermo.com-ról már többször is írtam. Olyan közösségi oldal, ahol az orvosok megvitathatják napi rutinproblémáikat (diagnózisról, terápiáról, stb.), így nem kell várniuk egy esetleges konferenciára vagy újabb publikációra. Percek alatt kaphatnak hasznos/értékes információt kollégáiktól.



Az orvosi információ áramlása tehát átalakulóban van. Aki hajlandó az új eszközöket, szolgáltatásokat (melyek nagy többsége ingyenes és semmilyen informatikai tudást nem igényel) eltanulni, annak könnyebb lesz. Aki ezeket nem veszi figyelembe, annak - úgy vélem- nehezebb dolga lesz a naprakészségért folytatott küzdelemben.

Akit meggyőztem, annak ajánlom figyelmébe ezt az oldalt. Akit nem, annak ezt a kettőt:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr84156032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keepdalaw 2007.09.03. 18:18:42

Ez a sermo.com nagyon faja, kár, hogy csak US doctorok reggelhetnek :(((

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.09.03. 19:13:23

Ugye, hogy ugye? Meg kellene majd csinálni magyarul is, de ahhoz előbb be kell vezetni a magyar orvostársadalmat is a web 2.0 világába (leglább részben).

keepdalaw 2007.09.03. 20:02:09

Létezik olyan oldal, ami ehhez hasonló, de mondjuk lehet HUN dokinak is reggelni? Mert mondjuk volt nálunk utóbbi pár évben 1-2 eset, amiről senkinek gőze sem volt, hogy mi baja a betegnek, és érdekes lenne ilyen nemzetközi konzíliumba "kitenni".

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.09.03. 21:23:20

Az egyetlen igazán működő közösség, amit ismerek, az az orvosoknak.hu, ahova csak pecsétszámmal lehet regisztrálni. De kifejezetten ilyen Sermo-szerű oldal még nincs tudomásom szerint.

keepdalaw 2007.09.03. 22:07:15

Sajnos, az orvosoknak.hu az nem más mint egy metakereső. Kellene ilyen Sermo-HUN :)

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.09.03. 22:16:44

Kellene bizony. :)

De gondold el, ki vállalná, hogy csinál egy ilyet Magyarországon? Azért ebben sok pénz van és számtalan fejlesztés megy a Sermo hátterében is. És még így is lehetne nagyobb a Sermo kihasználtsága. Nos ezt 12 embernek megcsinálni sztem felesleges...
süti beállítások módosítása