MedIQ

Nagyon jól tudjátok, mennyire közel áll hozzám a web 2.0 és az orvoslás kapcsolata. Olyan listát készítettem, mely mind betegek (páciensek pontosabban), mind orvosok számára értékes, használható információt nyújthat. 10 tipp, hogy használhatjuk fel a web 2.0 újításait és előnyeit az orvoslásban:

1. Van második életed?

A Second Life egy virtuális világ, ahol megteremtheted második életed. Ha páciens vagy, próbáld ki, milyen egy CT gépben feküdni, vagy tedd fel kérdéseid az Ann Myers Medical Center orvosainak.



Ha orvos vagy (vagy bármilyen egészségügyi dolgozó), csatlakozz az Ann Myers csapatához, akik a jövő orvosi oktatásának megalkotásán dolgoznak. Heteken belül lezajlik az első medikusokat képző szimuláció a központban.

2. Felhasználóbarát oldalak

Ha páciens vagy, látogass el a Sugarstats.com vagy a Traineo.com oldalaira. Az előbbi cukorbetegeknek készült, az utóbbi pedig a fogyni vágyóknak szolgál. Rengeteg eszközt nyújtanak a felhasználóknak, hogy így segítsen motivációt találni.



Ha orvos vagy, javaslom a Pimp Notes (orvosi jegyzetkészítő site), az OttoBib (irodalomjegyzék-készítő) és a Zoho (online prezentáció-készítő) használatát.



3. Orvosi wikik

Olyan adatbázisokról van szó, melyeket a felhasználó szerkeszthet, melyek naprakész információval rendelkezhetnek és melyekkel gyerekjáték követni szakterületünk változásait. Pácienseknek talán érdemes a Wikipédiával kezdeni (Medicine Portal az angol és Orvosi Portál a magyar Wikiédián).


Orvosoknak érdemes Ask Dr Wiki oldalával kezdeni, ahol csak orvosok szerkeszthetnek. Több mint 20 orvosi wikiről készítettem listát nemrég a Sciencerollon.

4. Közösségek

A web 2.0 közösségen és kollaboráción alapszik. Ha páciens vagy, találhatsz olyan közösségeket, akik haosnló egészségügyi problémákkal küzdenek, mint te. Ilyen szolgáltatást nyújt az MDjunction.com.



Vannak orvosi közösségek is. A Tiromed.com-ra fel lehet tölteni az önéletrajzunkat, egyszerűbb a segítségével külföldi kollaboránst találni egy publikációhoz vagy projekthez, sőt munkalehetőségeket is kereshetünk rajta. A Sermo.com-on a napi diagnosztikai, terápiás tapasztalatainkat cserélhetjük ki más orvosokkal.



5. Orvosi Blogok

Az orvosi blogok olyan információkat és véleményt adnak át az olvasóknak, melyeket orvosi szaklapokban nem fogunk megtalálni. Vannak páciensek által írt blogok:

Az orvosi blogok pedig egyedülállóak a blogvilágban:

6. Blog karneválok

Nem hiszem, hogy midenkinek van arra ideje, hogy napjában végigfusson ezeken (meg még sok más) blogon, ezért a bloggerek kitalálták a blog karneválok rendszerét. Időközönként egy blog összegyűjti a témájában dolgozó blogok legjobb cikkeit és azokat egy posztban tárja az olvasók elé. Néhány karnevál:



7. Orvosi keresők:

A Google, a Yahoo nem válogat a forrásai között, ezért orvosi-egészségügyi keresés szempontjából messze áll a pontosságtól és megbízhatóságtól. Ezért hoztak létre orvosi keresőket, melyek válogatott forrásokban keresnek csak. Pácienseknek a dokim.hu ajánlott,  orvosoknak az orvosoknak.hu. Angol nyelven:

8. Orvosi Podcast és Videocast

A bloggerek szeretnék még kényelmesebbé tenni az olvasók dolgát, ezért podcasteket készítenek, azaz meghallgatható formátumot. Így az olvasónak még számítógép előtt sem kell ülnie. Íme a leghíresebb angol orvosi podcastek listája:

Magyarországon egy orvosi videocastről tudok. Papp Zoltán professzor úr honlapján videó formátumban válaszol a fórumozók kérdésire.



Nem mehetünk el a webkonferenciák nyújtotta új és olcsó lehetőségek mellett sem.



9. Orvosi tartalom, tartalom, tartalom

Mit szeretek a legjobban a web 2.0-ben? A szabadon elérhető tartalmat! Böngéssz a VideoJug orvosi videói; a Flickr orvosi képgyűjteményei vagy a Clinicalcases.org orvosi esetgyűjteményi között. Példa a VideoJug minőségéről (A terhesség és a Down-kór):



10. A Ti tippetek!

Mire használjátok a web 2.0-t? Akár orvosi, akár páciens célokra? Írjátok meg nekünk!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr7796005

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: cuentos de miedo para niños audio 2018.01.23. 15:54:48

Japánkert Noszvajon - Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli (SSDB) 2007.06.11. 13:38:30

ez egy nagyon jó összefoglaló, ááá ebben aztán volt melód rendesen mire megírtad ;) Szerintem nagyon meggyőző lett. Jól leírtad még akár egy laikusnak is, hogy mennyi mindenben tud segéllni az orvosoknak is a Web 2.0 :)

Respect :)

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.06.11. 17:31:29

Köszönöm Zoli! Te vagy az első, aki ezt észrevette. :)

Több hónapnyi tapasztalat, meg két éjszakányi posztírás van benne. De már nem lepődöm meg, hogy az ilyen igazán munkás posztjaim nem hozzák vissza a befektetett energiát. Ha most írnék egy szexista posztot, tuti, hogy nagy nézettsége lenne.

Ez a showbiz! :)

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.06.12. 08:00:32

Szerintem is egy nagyon jó poszt! Szép munka!

b3ck · http://b3ck.net/ 2007.06.12. 19:07:23

Nálam nagyon lagol ez a játék, pl. a wow meg a hasonló jatekok (nyilvan ez hasonlo) pedig nem. Tök gáz.

b3ck · http://b3ck.net/ 2007.06.12. 19:08:27

Pedig tök szívesen megnézném ezeket a dolgokat, amikről beszámolsz.

zslog 2007.06.14. 18:40:27

Köszi az összefoglalót. Épp a napokban ajánlottam az oldalad néhány kollégámnak, akiknek persze fogalma sem volt a web 2.0-ről és az abban rejlő lehetőségekről. Én sajna nem tudta ilyen jól megfogalmazni a web2.0 kínálta lehetőségeket, ezért ezt inkább erre az oldalra bíztam. Részt vettem egy európai orvoskongresszuson: elfért volna ott egy ilyen prezentáció, esetleg egy poszter. Nem gondoltál még ilyesmire?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.06.15. 00:46:14

Itteni klinikákon és tanszékeken már volt szerencsém előadni, de bármilyen érdeklődést szívesen és persze ellenszolgáltatás nélkül fogadok.

Európai konferencián még nem gondolkodtam, pedig van készen angol nyelven is több prezim. Az az igazság, lövésem sincs, hogyan tudnék ilyen lehetőségek közelébe kerülni.
süti beállítások módosítása