MedIQ

Nem arról akarok beszélni, hogy hogyan kell teljesen átformálni az orvosi lapokat. Egy orvosi lapnak arról kell szólnia, hogy az oda beküldött cikkeket kutatók/orvosok nézik át, értékelik és jelentetik meg, ha annak a minősége ezt lehetőve teszi. Így működik ez évszázadok óta, és nagyon is rendjén van ez így.

Amiról beszélni akarok az az, hogy hogyan lehet ezeket az eredményeket még egyszerűbb, még kényelmesebb formában eljuttatni lehetőleg minél több orvos számára. Fontos, hogy minél több orvost kell bevonni a folyamatba interaktív honlap vagy esetleg orvosi esetfeladványok segítségével. A legjobb példa az ilyen felfogásra a New England Journal of Medicine lapja.

Most van kialakulóban egy béta verzió, olyan tervezett lehetőségekkel, mint:

De már most elérhető és népszerű az Image Challenge is, ahol képek alapján kell más orvosokkal együtt kitalálnunk a lehetséges diagnózist:



Az orvosi újságírásban, illetve az orvosi lapok fenntartásában kulcstényező a kreativitás. Megint nem azt mondom, hogy ez a fontos és nem a cikkek minősége, orvosi/tudományos értéke, hanem azt, hogy erre is figyelni kell. Minden tiszteletem a magyar Orvosi Hetilapé (és ezt komolyan mondom, mert nem bővelkedik a világ 150 éve alapított orvosi folyóiratokban), de fejlődni kell! A lap tartalomjegyzéke számos helyen elérhető, viszont tudomásom szerint nincs saját honlapja (orvosihetilap.com). Se interaktivitás, se új ötletek, melyek rásegítenének az egyébként színvonalas orvosi cikkek elterjedésére. Én hiszem, hogy ez is fontos.



Ha ezzel vitát váltok ki, hát legyen. Van számtalan külföldi példa, amit érdemes legalább megfontolni. Messze a legfontosabb tehát a cikkek tartalma, de ma már az is tényező, hogy mennyire jut el a tartalom az orvosokhoz és mennyire érezhetik azt, ők is részesei a lap szerkesztésének.

PS: Ingyen és bérmentve, csillogó szemekkel mondanám el ötleteimet az Orvosi Hetilapnak, ha kérdeznének...

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr47147708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OutsideRB 2007.08.24. 12:58:18

Kedves NCurse!

Van persze a patinás múlt, a 150 éves folyamatos, _heti_ megjelenés (közben a világháború miatt két év szünettel); azért világos, hogy a két lap, részben eleve meghatározottan, részben a körülmények okozta kényszer miatt, nagyon eltérő pályát futott be. És teljesen igazad van, a múltból nem lehet megélni.

Én azt állítom, hogy az OH 2007 januárja óta jó úton halad afelé, hogy korszerű, érdekes lap legyen. Van honlapja (orvosihetilap.com), ahol a tartalomjegyzéken túl az előfizetők a teljes szövegú cikkeket letölthetik. A magyar nyelvű lapok közül elsőként vezette be az online cikkbenyújtási és szerkesztőségi rendszert (www.edmgr.com/hmj). Új hajtásként sarjadt belőle idén a Hungarian Medical Journal (www.akademiai.com/content/120429), mely részben az OH-ban megjelent cikkek angol változatát tartalmazza, de már az első két füzet is jelentős számú külföldi közleményt vonzott.

Ezek az első lépések és inkább csak eszközök. Az értékes tartalom kialakításához pedig nagyon jól jönnek postban felvetett ötletek is.

Különben, tudomásom szerint az OH-ban hamarosan megjelenik két fiatal szerző írása az internet orvostudományban nyújtott lehetőségeiről :). Szerintem mindenki nyitott ilyen eszmecserére; akár a lapban, akár az interneten is.

Mindenféle ötletért előre is köszönettel,
dr reffyb
a kiadóból

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.08.24. 13:29:24

Kedves Dr. Reffyb!

Nagyon örülök, hogy nem támadásnak, vagy becsmérlésnek vette cikkemet, mert messze nem annak szántam. Nekem is előnyös az, ha a legpatinásabb magyar orvosi lap a lehető legjobb minőségben működik.

Igen, tudok róla (hogy így mondjam) és én is várom azt a cikket. :)

Amúgy amikor a legutóbb meg kellett néznem, hogy milyen szerzői instrukciókkal szolgál az OH, még floppy-n kérte a cikkek beadását.

Én szívesen elmondanám ötleteimet e-mailben. Az én címem berci.mesko [at] gmail.com. Ha kapcsolatba tudnánk lépni, szerintem egy gyümölcsöző beszélgetés alakulhatna ki. Az OH talán a legnagyobb magyar orvosi réteghez tud elérni, így szerepe ezekben a változásokban kulcstényező lehet.

Előre is köszönöm és további jó munkát kívánok!

Meskó Bertalan

whito 2007.08.24. 13:43:03

A referenciaként említett és belinkelt honlap, az ott felhasznált technológiák és infrastruktúra kifejlesztése, megépítése és üzemeltetése iszonyú pénzekbe kerül (többe, mint azt sokat gondolnák). Nem lehet, hogy nem ötletek, akarat, hanem tőke hiányzik hozzá?

sarkiroka77 2007.08.24. 14:11:19

BOLDOG NÉVNAPOT BERCI!!!
Egyetértek, hogy az orvosi lapoknak is haladniuk a korral és eleget kell tenniük a 21. századi igényeknek.

Kobaljov 2007.08.24. 14:52:43

Itt is úgy működik, hogy a hagyományos újságokban publikált cikkek és az ezekre vonatkozó hivatkozások vannak csak figyelembe véve a tudományos teljesítményben, a csak a weben megjelenők pedig nem?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.08.24. 15:42:25

whito: a NEJM hatalmas tőkével dolgozik, ez tény. De az ötletek nagy része egyáltalán nem igényel nagy tőkét.

sarkiroka: Köszönöm szépen! :)

Kobaljov: nálunk még igen, de nemzetközi porondon ma már ez változik. A PLoS Journal és a Medscape például online lapok és mégis a PLoS-nak hamarosan jelentős impakt faktora lesz, mivel egyre olvasottabb és megbecsültebb a tudományos közvéleményben. De a teljesítményben jelenleg én nem hiszem, hogy nagy súllyal számítana bele a csak online megjelenő munka.

da 2007.08.24. 16:37:37

Az orvosihetilap.com-ot en sem ismertem. Pedig korrekt, van RSS, barcsak a Magyar Sebeszet nezne igy ki.

OutsideRB 2007.08.24. 16:43:51

B3,
elárulhatom, hogy néhány héten belül a Magyar Sebészet is pont így fog kinézni :)

2007.08.24. 16:58:29

Pont az OH-t tudtad kipécézni? Van olyan kiadó, aminek nincs működő honlapja se (Promenade, az egyik legnagyobb orvosi kiadó). Nagyon örülök a kiadó válaszának, meglepetés volt.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.08.24. 17:03:44

Rendben van, de az OH kétség kívül a legpatinásabb, így annak a fejlesztése a legfontosabb... :)

da 2007.08.24. 19:59:36

Akkor jo.....:) Kivancsian varom.

da 2007.08.24. 20:01:31

Es azt akkor sem lehet megkerulni, h el kell donteni: Mi a celja egy magyar nyelvu orvosi lapnak?

dr.minorka 2007.08.27. 11:36:26

Kicsit kiegészítve a cikket:
Nem a NEJM-re jellemző, de nagyon fontos jellemzője (lenne) a "modernség"-nek a nyílt hozzáférésű tartalom (open access). Lásd Plos. Persze nehéz egy hagyományos modellben működő kiadványnál áttérni.
2. Google Reader:
A megadott hivatkozáson két eszköz van: az egyikkel a saját Google kezdőoldalomhoz (iGoogle )adhatok hozzá bizonyos információkat, illetve a saját webhelyemhez - tehát ezek bár bizonyosan a cikk témáját erősítik, de egy külön pontot érdemelnek.
Ami a Google Readert magát illeti azt talán helyesebb lenne úgy megfogalmazni, hogy a modern lap (bizonyos) tartalmait/információit elérhetővé teszi a hírolvasókon keresztül is (RSS, ATOM segítségével, illetve Google Reader, meg még sok más hasonló funkciójú alkalmazás számára). Lásd: content.nejm.org/rss/
re Kobaljov (kiegészítve az "elhangzottakat"): A lényeg az impact factor és a peer-review. Nem csak az online kiadványokat nem szokás figyelembe venni, hanem a könyveket (nyomtatott!) sem. Egyedül a fontos szakmai folyóiratokban megjelent cikkeket - ez általános (közgazdaság, stb. más tudományokban is így van).

dr.minorka 2007.08.27. 11:39:09

Bocsánat, hogy ne legyen félreérthető: az "elhangzottak" csak arra utal, hogy valójában, amit már leírtak előttem.

OutsideRB 2007.08.27. 11:56:39

B3,
jó kérdés. Szerintem, szerencsés dolog, ha van fórum, ahol korszerű eredményekről _magyarul_ lehet írni és olvasni. Ahol ezen túl van "társasági rovat", és mód van a tudományos és nem annyira tudományos interaktív eszmecserére általában a magyar orvosok vagy egy-egy társaság tagjai között.
Az OH 150 éve és patinája kötelez: vigyázni kell rá, nem szabad megengedni, hogy unalmas, avítt legyen.

Másrészt valahogy úgy képzelem, mint olyan táptalajt, amiből egy-egy adott ponton egész érdekes dolgok nőhetnek ki: akár magyar alapítású, erős, nemzetközileg is érdeles, angol szaklapok...

OutsideRB 2007.08.27. 12:47:46

dr.minorka
"A lényeg az impact factor és a peer-review"
Így van. Kiegészítésképpen: a Thomson ISI nem zárkózik online lapok beemelésétől az Journal Citation Reportsba. A BioMed Central-on több ilyen impact factoros, online only lap van.
Technikailag nincs sok különbség egy "hagyományos", vagyis print+online (és Online First/Online Preview stb.-vel felturbózott) illetve egy új "online only" lap (vagy akár könyv) között.
A forma másodlagos, lényeg az impact factor (általában az idézettség) és a peer-review.

OutsideRB 2007.09.28. 18:42:06

Szia da,
Magyar Sebészet:
Magyar Sebészet

süti beállítások módosítása