MedIQ

Az angol orvosi blogvilág az elmúlt napokban nagy károkat szenvedett el. Elvesztettük Flea-t, az anonim, kivételes stílusban író gyerekorvost; Fat Doctort és  Neonatal Docot is. Mind kiváló tagjai voltak a blogoszférának.

Flea ellen per indult és valószínűleg az ügyészek felfedték a blogger kilétét. Fat Doctor is bajba került, ezért már csak meghívóval lehet olvasni a blogját. Neonatal Docot pedig megfenyegették.

Az anonim orvosi bloggolás veszélyes, hiszen mennyire alapozhat a blogger szavaira az olvasó. Én mindig vállaltam nevem, mégis most a HONcode-ért folyamodtam, hogy biztosítsam angol olvasóimat blogom szavahihetősége és személyem hitelessége felől is.

Mi a helyzet kis hazánkban? Keszthelyi Gyula mindig is vállalta a nevét, Dubecz Attila is felfedte kilétét. De a lata.blog.hu vagy a Cogito ergo sum szerzői már nem vállalkoznak rá. Vagy nem érdekli őket, vagy félnek, problémájuk akadhat a blogolásból.

Aki nem akar perbe keveredni posztjai miatt (például ha eseteket ír le), akkor azoknak a HIPAA, egy 96-os amerikai törvény 18 pontját kell betartaniuk. Így egy esetleges perben, fogást nemigen lehet találni rajtuk. A 18 pont közé olyanok kerültek be, minthogy nem említheti a blogger a páciens telefonszámát, nevét, TAj számát, lakóhelyét, stb.

Tudtok Magyarországon hasonló szabályozásról?  Vajon meddig kell várnunk az első magyar orvosblogger perig? Az USA-ban már folynak ilyenek, mint látjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr1683556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zslog · http://lata.blog.hu 2007.05.19. 16:49:46

Pótoltam a "hiányosságot".

wegazzo · http://www.mdah.blog.hu 2007.05.23. 09:19:20

A blog nem a szabadságról szól?
Hogy mindenki azt ír amit akar?
Hogy lehet beperelni?
És a sok jobbos kretént miért nem perelhetik be?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.05.23. 18:41:33

Dehogynem, mindaddig, amíg nem sért az orvos betegjogokat.

Sztem te sem örülnél neki, ha az orvosod úgy blogolna a te esetedről, hogy rád lehetne ismerni belőle.

Az utolsó kérdést nem értem...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.05.23. 23:55:08

wegazzo, te balos kretén vagy. Azokat kéne beperelni.

sarkiroka77 2007.05.28. 18:12:25

mi ez a balos, meg jobbos, meg kretén, kicsit emeljétek fel a saját szinvonalatokat!!!
süti beállítások módosítása