MedIQ

Kipróbáltam a Second Life-ot, a virtuális világot, melynek ma már 5 és fél millió felhasználója, ha úgy tetszik, lakója van. Azt szerettem volna kideríteni, mennyire van jelen a genetika és az orvostudomány ebben a mű világban. Nem vártam igazi eredményt, de néhány dolgon igencsak meglepődtem. Rengeteg képet csináltam, ezekből teszek közzé egy válogatást.


A leghihetetlenebb ötlet, amivel a keresésem során talákoztam, az Dr. Ann Buchanantől, a valóságban több szakvizsgával is rendelkező doktornőtől származik. Az Ann Myers Medical Center egy olyan orvosi központ, mely majd kiképzőterepként szolgálhatna a medikusok és nővérek számára. Itt a hangsúly nem az orvosi eljárásokon van, hanem a szervezésen. Nem azt tanulhatnák meg a medikusok, hogy hogyan kell műteni, hanem azt, hogyan jut el egy sürgősségi ellátásban részesült beteg a felvételtől a műtőig. Éppen azt gyakorolhatnánk, amire az életben nincs lehetőségünk egészen rezidens korunkig.



Az orvosi központ egyik építője magyarázta el, hogy ők mind önkéntes alapon dolgoznak a doktornőnek és isszák szavait, illetve azt is elmondta, a Second Life-ban akár meg is lehet halni, de azonnal készíthetsz új felhasználót, így mindent kezdhetsz előlről, tehát a kórházaknak olyan kivételes jelentőségük nincs, viszont az orvosi oktatásban kulcsszerepet kaphatnak. Lentebb látkép az álomkórházról, melyet vízesések és szirtek tarkítanak:



Egyébként a napokban beálltam dolgozni a Second Life-ban, hogy szerezzek néhány Lindeni dollárt, amiből tudok venni medikus ruházatot, szeretnék beállni segíteni nekik, ezzel közelebb is kerülni a projekthez. Így tudok majd később még több részletet elárulni arról, hogyan halad a medikusok képzése.

Már az első alkalommal találtam virtuális doktort, aki saját virtuális kórházat is üzemeltet. A Lundquist Hospital egészségügyi tanácsokkal látja el a pácienseket méghozzá ingyen. Az alapító állítása és profilja szerint a valóságban is orvos és az Egyesült Királyságban dolgozik. Elmondása szerint semmi kivetnivaló nincs ebben, mivel nem ad más tanácsokat, csak amit a valóságban is. Íme a felhasználói lapja:



Mint bármely nem természetes világ, itt is találunk bugyuta helyeket, mint azt a múzeumot, ahol az orvostudományt egy más szemszögből mutatják be:



De az építészek fantasztikus munkát végeznek, habár egy lélek sincs egyelőre a kórházakban, de a felszereltséget sok intézet megirigyelné (mágneses rezonancia gépek mindenütt, még be is lehet feküdni akár előjegyzés nélkül):





A legismertebb egészségüggyel foglalkozó hely, a Health Info Island saját bloggal és ingyen körbevezetéssel próbál segíteni az egészségügyi információkat kereső lakóknak.  Nemzetközi konferenciákat szerveznek és folyamatos interaktivitással teszik különleges szigetté a Health Info Island-et.



És végül csak annyit, hogy emelem kalapom az olyan szervezetek, mint az amerikai  Centers for Disease Control előtt, mivel az elsők között csatlakozott a Second Life világához, mondván hatalmas oktatási lehetőségeket rejt magában. Aki ellátogat helyszínükre, először a csinos szóvivővel, Hygeia Philo-val találkozik. Bárcsak számos más orvosi szervezet is nyitna az ilyen lehetőségek felé:



Aki a hétvégén a MedIQ-kel marad, azt a Second Life-ban a genetika világába is elkalauzolom.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr257372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

8ender 2007.04.13. 17:54:48

Ha vki regisztrálja magát, akkor beteg is lehet vagy ez alapvetően csak leendő és jelenlegi orvosoknak készített világ?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.04.13. 18:30:44

Jogos kérdés. Ennek a virtuális világnak az orvostudomány kb. a 0.0001 %-át teszi ki. Tehát ez a világ alapvetően a kaszinókból, ingatlanspekulánsokból és a szórakozásból áll. Az orvoslást úgy kell keresni. :)

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.04.13. 22:09:25

Online Sims Grand Theft Auto-val keverve és valósággal meghintve. :)

TH-love 2007.07.07. 13:29:20

És tudok valshol ilyennel ingyen játszani???

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.07.07. 14:47:33

Sztem ez nem teljesen játék, de amúgy a Second Life ingyenes: secondlife.com
süti beállítások módosítása