MedIQ

Nyenyec kolléga felhívta a figyelmemet arra, hogy ideje lenne, hűen a blog alcíméhez, a web 2.0-nek az orvoslásban betöltött szerepéről is írnom. Ígyhát következzenek az orvosi metakeresők. 3 site-ról szólnék, kettő magyarról és egy angol megfelelőjükről.

Manapság, gondolom mind tapasztaltunk már ilyet, a páciensek a neten keresnek rá a kórházukra, a klinikára vagy orvosukra. Egyre többször keresünk egészségügyi információt a neten. A keresők, mint a Google, Yahoo, stb. habár relevancia alapján osztályozzák a találatokat, de a forrásban nem válogatnak. A dokim.hu csak válogatott forrásokban, megbízható orvosi oldalakról keres. Tegyünk egy próbát, keressünk rá a szívbetegség szóra:

  • Google eredmény: saját megítélésem szerint az első 20 találatból kb. 10 tartalmaz releváns információt, de nem tudjuk, ezek közül melyek számítanak enciklopédikus bejegyzéseknek, és melyek csupán hírek
  • Dokim.hu eredmény: tünetek, radiológiai vizsgálatok külön csoportosítva; az eredmények alatt a forrás pontosan megjelölve, így megítélhető, hogy hírről vagy leírásról, definícióról van szó. Lehetőséget ad arra, hogy a keresett kifejezéshez hasonló témában tovább is keressünk: magas vérnyomás, szív, érrendszer...
De egyéb hasznosságokkal is szolgál az oldaluk:

  • Népszerű kereső témák összeválogatva
  • Hírek, érdekességek box, melyben a legismertebb és legmegbízhatóbb orvosi hírekkel szolgáló oldalak cikkei olvashatók
  • Blogok doboz, ahol a válogatott egészségügyi, orosi blogok új belejegyzései láthatók (köztük a MedIQ is)
E két utóbbi boxot saját szájunk íze szerint szabhatjuk át. Be-, illetve kikapcsolhatunk forrásokat.

És ha nem tűnt volna fel eddig, a MedIQ jobb oldali oszlopában van egy dokim.hu keresőbox, amin keresztül gyorsan rá lehet találni a kívánt információra.

Van olyan magyar kereső, mely kizárólag orvosoknak készült, ez az orvosoknak.hu, ahová csak pecsétszámmal lehet regisztrálni. Jelenleg kb. 3000 felhasználója van. A világháló válogatott magyar és nemzetközi orvosszakmai tartalmai között keres.

Mindezek angol megfelelője pedig a Healthline, saját tartalommal feltöltött népszerű témákkal, tünetkeresővel és orvosi szótárral.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr8542602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóföldi Endre 2007.03.05. 22:07:25

A Google egyik "legérdekesebb" találata a szívbetegség szóra a 12.:
"Nancy’s Fiery Fare: High Heat But No MeatNancy Gerlach. Recipes in this Issue:. Mongolian Asian Noodle Salad. Cuban Beans and Rice. Green Chile Artichoke Hearts and Pasta. Three-Chile Tamale Pie ...
www.fiery-foods.com/dave/nancy0401.html - 21k - Cached - Similar pages "

Nem hogy a szívbetegség szó nem szerepel sehol sem a lapon, de nem is magyar nyelvű. Elég érdekes. Természetesen jó kereső a Google, de azért ne legyünk már szemellenzősek, bizony vannak vele bőven problémák.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.03.05. 22:27:56

Igen, az a legrelevánsabb információ: a mongol ázsiai nudlisaláta... :)

Palavics József 2007.04.26. 14:02:06

Gratulálok Berci, Endrétől halottam Rólad, most láttam a riportot. Ügyes vagy, ha web2.0-n is így kell ezt mondani:)

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.04.26. 18:03:28

Kedves József! Köszönöm a gratulációt, próbálkozom. :)

sarkiroka77 2007.04.26. 23:12:23

SZAVAZZATOK BERCI ANGOL NYELVÚ BLOGJÁRA > www.bloggerschoiceawards.com/blogs/show/5633 > Ha erre ráklikkelsz, megjelenik egy kis sarga tábla VOTE, > erre klikkelsz, megjelenik a két téglalap felett jobbra > Create one now , erre klikkelve regisztrálsz, a megadott > email cimedre megérkezik az üzenet do - not reply bl oggers > feladóju levél , ezt OTT megnyitod, a küldött sorra > ráklikkelsz a bal oldalon a blogok sorában megkeresed Best > Health Blog-ot , egyet ráklikkelsz és ott elöl megtalálod > SCIENCEROLL.com az ő blogja, teljesen jobb oldalt a > szavazatszám alatt látható kis sárga tábla VOTE, erre kell > klikkelni és már láthatod is alul. hogy szavaztál név szerint
süti beállítások módosítása