MedIQ

A gyógyszeripar egy sokat kritizált, kemény, drága, de nagyon konzervatív ipar. Szeretjük támadni a gyógyszercégeket az üzleti szemlélet miatt, ami az egészséggel kapcsolatban mindig rossz fénybe kerül, viszont ritkán látjuk a valós értékét a betegségeket eltörlő és karbantartó gyógyszereknek, találmányoknak és innovációknak. 

Az iparág óriási változások előtt áll, ami nagyban köszönhető új vagy most feltörekvő technológiáknak és új trendeknek. Íme ebből 10 példa.

1) E-páciensek: az orvossal partneri viszonyba kerülő páciens teljesen új képet teremt az egészségügyben, amire a legkevésbé a gyógyszeripar van felkészülve. Az e-páciensek informáltan szeretnének részt venni klinikai vizsgálatokban, sőt, ha ellenállást éreznek, felvásárolnak biotech cégeket, hogy maguk folytassák le a vizsgálatot. Volt már rá példa. 

2) Gamifikáció: ezzel a módszerrel motiváltan lehet tartani a pácienst a kezelésben, de akár az orvosát is. A gyógyszercégek mai módszerei elavultak. Személyesen keresik fel az orvost, alig kommunikálnak a beteggel. Ehelyett digitális eszközökkel egy kis játékos motivációnövelést beleszőve tudnának jobb kapcsolatot kialakítani az ügyfeleikkel vagy jobb képet kialakítani magukról. Egy mobilalkalmazás, egy jó online ötlet is megteszi.

3) Kiterjesztett és virtuális valóság: aki használt már Oculus Rift-et vagy Google Glass-t, tudja, mekkora élmény megváltoztatni látványban a valóságot. Száraz információkkal teli weboldalak helyett megmutathatnák a cégek, hogyan működik a szer 3D-ben. 

1_6.jpg

4) Genomika: amint tényleg olcsóvá válik a DNS megszekvenálása és elérhetővé is populációs szinten, személyre szabott gyógyszereket és dózisokat fognak követelni a páciensek. Miért kapja ugyanazt, mint milliónyi más beteg, amikor genetikailag ő rosszabbul dolgozza fel a szert? Ezzel az információval fogunk menni orvoshoz és várjuk majd a megoldásokat a gyógyszeripartól.

5) Szenzorok: testszerte elhelyezett szenzorokkal egyre több paramétert tudunk magunkról mérni. A klinikai vizsgálatok sikere nagyban függ a begyűjtött adatok mennyiségétől és minőségétől. Ezt fogja automatikussá, gyorssá és olcsóvá tenni a szenzorok forradalma. Sőt már gyógyszerekbe is lehet tenni szenzort, hogy lehessen látni és mérni, hogyan szívódnak fel.

2_1.png

6) Csináld magad biotechnológia: vannak olyan laborok, ahol hozzá lehet férni profi felszerelésekhez egy biotechnológiai kísérlet kapcsán. A kutatók új generációja már digitális eszközökkel sajátítja el a tudományos módszert amilyen gyorsan csak lehet. Jack Andraka sztoriját érdemes megismerni. Elképzelhető, hogy a jövő gyógyszeripari felfedezései nem szabadalmi biztosok szobájában lesznek bemutatva, hanem a Reddit-en.

7) 3D nyomtatók: egy skót csoport azon dolgozik, hogy gyógyszert lehessen nyomtatni olcsón és bárhol. Az egész iparágat át kell formálni, amint elkészülnek egy működő verzióval. Egyelőre csak egy összetevőt tartalmazó kapszulát sikerült nyomtatni.

3_2.jpg

8) A klinikai vizsgálatok vége: ahelyett, hogy embereken tesztelünk új szereket, embermodellek milliárdjain fogunk tesztelni több ezer gyógyszerjelöltet szuperszámítógépekkel. 

9) Mesterséges intelligencia: amikor az IBM Watson-hoz hasonló gépek elkezdik elemezni a temérdek adatot gyógyszerekről, klinikai vizsgálatokról, mellékhatásokról, olyan összefüggéseket fogunk tanulni, amikhez eddig évtizedek kellettek volna.

10) Nanorobotok: rég rebesgetik, hogy olyan mikrorobot már van, ami testfolyadékokban tud úszni. Egy lépték és kész a nanorobot. Vannak már viszont ma is olyan nanorácsok, amik elviszik a gyógyszermolekulát a célsejtekhez, ezzel teljesen kizárva a mellékhatás lehetőségét.

4_2.jpg

A Nestlé már rendelkezik ételnyomtatásra koncentráló részleggel. Még nem nyomtatunk ételt otthon, de amint egyre többen fognak, nekik kész üzleti modelljük, szakértőik, termékeik lesznek. Ilyen előrelátó gondolkodás kellene a legkonzervatívabb iparágtól. Bár nehezen hajlanak efelé, a kockázat most nem a profit csökkenése, hanem hogy a váltás nélkül iparáguk sem lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr417665714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vbn 2015.08.04. 11:00:36

Én már nagyon várom, h otthon hidrálhassam a pizzát! :-)

Kopasz Szuzukis 2015.08.04. 11:34:11

1., 2., és 3. pont a tipikus parasztvakítás! Semmi köze a gyógyszeriparhoz, gyógyszer előállításhoz, vizsgálathoz. Inkább bullshit-marketing. Szükséges hozzá egy kellően primitív, irányítható digitális konzumidióta réteg kinevelése. Ami már erőteljesen zajlik.

6., 7., 8., 9. ezek meg a gyógyszergyártók kedvenc álmodozásai. Kikerülni a költséges, hosszadalmas klinikai vizsgálatokat. Rengetegszer megpróbálták, szinte mindíg bukás volt a vége. Ugyanígy a tömeggyártás kiváltása valami egyszerű, "személyreszabottal".

A fenti 7 pont nagyon szép, és jó, míg bele nem ér a keze a bilibe!

Az egyéni, személyre szabott gyógyszer, kezelés lenne az igazi! De ez még nagyon sokáig horribilis költséget jelent. Sajnos még a fatális kimenetelű betegségek esetén sem megfizethető, kizárólag a hipergazdagoknak. A genetikai elemzés is még csak a sötétben tapogatózásnál tart, így ne is reménykedjünk, hogy 15-20 éven belül személyes genom elemzés alapján megy a kemikáliás "gyógyítás".

Mindazonáltal ezen technológiák kutatásába ölt pénzek tizedéből olyan programokat lehetne sikeresen működtetni, amelyeknek célja az egészségmegőrzés.

2015.08.04. 11:48:34

Ez a blog lassan teljesen a bulvár szintjére süllyed. Ehhez komolyan nem kell orvosnak lenni, ilyeneket össze lehet ollózni bulvárlapokból. Egy orvostól sokkal tudományosabb megközelítést várnék. Bár már korábbi poszt kapcsán is említettem, ezek teljesen értelmetlen kisszínesek, amiknek a relevanciája a napi gyógyításhoz kereken nulla.

Egy betegnek kizárólag az a gyógymód számít, amihez ténylegesen hozzáfér, lehetőleg a TB keretei között. Sokkal izgalmasabb lenne erről blogolni. A tényleges haladásról, amit az orvostudomány fel tud mutatni — és nem a scifibe illő ötletekről — érdekes módon nagyon keveset hallunk. Vajon miért?

És még azok az ágak is, amelyek látványosan fejlődnek, pl. a képalkotó diagnisztika, nagyrészt a számítástechnika fejlődésének köszönhetik a fejlődésüket. Mikor hallunk mondjuk a neurológia ugrásszerű fejlődéséről, vagy a krónikus betegségek újszerű gyógyításáról? Mikor lesz az, hogy elkezdi sejteni az orvostudomány a diabétesz vagy a magas vérnyomás mibenlétét? Gyanítom, az ükunokáink unokái is csak ilyen bullshitet fognak olvasni az akkori blogokon.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2015.08.04. 11:55:04

@retrovírus: Csak nem jó itt semmise :)

Ha a döntéshozásnak nem mutatunk kicsit távolabbi fejlődési utakat, a mostani problémákkal sem fognak tudni mit kezdeni, ahogy most sem tudnak. Negyvenegyedszer nem szívesen írom le, milyen jó lenne az elektronikus receptfelírást megvalósítani. Kicsit távolabb is kell néha nézni.

fidesz a mutyipárt 2015.08.04. 11:57:41

Azt hittem valami valós változásról firkálsz, de ez csak annak összefoglalása, hogyan akarja a gyógyszeripar full függővé tenni a teljes emberiséget. Mindegy, hogy beteg vagy nem, a lényeg az, hogy szedjen valamit, amitől aztán úgyis beteg lesz, és igazolható végre a pirula.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2015.08.04. 11:58:26

Ha továbbra is nulla prevenció és nulla egészségmegőrzés lesz az emberek többségének életében, akkor bizony ez fog történni.

Nbl 2015.08.04. 12:01:21

A 7-es pontra kíváncsi lennék ... ugye a 3d nyomtatás nagy vívmánya, h vmilyen térbeli alakzatot tudsz házilag, olcsón előállítani, de a gyógyszer nem attól hat, hogy milyen kapszulában van, hanem h mi a hatóanyaga ... nem nagyon tudom elképzelni, hogy fog egy 3d nyomtató pl rákgyógyszert nyomtatni.

midnight coder 2015.08.04. 12:13:28

4..8 elképzelhető záros határidőn belül. Leginkább azért mert az informatika a gyógyszeriparral ellentétben fejlődik, és nem érdeke a fejlődés ütemének lassítása. Ma egy kemoterápiás szereket gyártó cégnek kész anyagi csőd lenne egy olcsó és hatékony rákgyógyszer kifejlesztése.
A fizetőképes kereslet adott, innentől kezdve a legtöbb pénzt akkor lehet kiszedni a rendszerből ha nem adunk olcsóbb alternatívát. Igazából a hatékonyság sem az érdekük: a beteg pénztárcája a fenyegetettség arányában hajlamos megnyílni. Sokkal inkább vagy hajlandó fizetni milliókat egy olyan szerért ami mondjuk 30% túlélési esélyt biztosít, mint egy olyanért ahol 100% a túlélési esély. Ha kisebb a fenyegetés, akkor sokkal inkább számolnak a népek hogy miért is annyi az annyi.

Alick 2015.08.04. 12:35:26

8. pont: jópár esetben a klinikai vizsgálatok eredményei is parasztvakítóak (ld. alacsony NNT ráta), a szimulációs helyettesítés esélytelen... és nem a számítógépek teljesítményén múlik.

Alick 2015.08.04. 12:36:49

Általában véve elég lehervasztó, hogy még mindig ennyire a kémiai segédletekre épít a gyógyítás.

HgGina 2015.08.04. 13:04:02

Majd nyomtatok a konyhaasztalon egy keménytojást, természetesen héjával együtt.
Aztán, amikor kész, veszek egy kiskanalat, feltöröm, és megeszem.

Nyáron meg majd görögdinnyét nyomtatok.
Fröccsöt 3-fejes nyomtatóval. Egyikből a bor, másikból a víz, harmadikból a buborék jön ki.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.08.04. 13:07:29

"Szeretjük támadni a gyógyszercégeket az üzleti szemlélet miatt"...
csak valahogy ezek a kritikák sosem kerülnek index, vagy akár egy rendes újság címlapjára sem...

míg az eladjuk a szines rajzokkal "igazolt" nem létező semmit, a szent tudomány nevében, az valahogy mindig kikerül az ilyen propaganda portálok címlapjára...
,,,ahogy most is....

MI, meg szimulált tesztelés....
muhaha, mintha a tudománynak akár halvány kis lövese is lenne arról, hogy hogyan müködik az intelligencia, vagy az emberi szervezet....

pneumónia 2015.08.04. 13:10:16

Aha 10 éve is ezt ígérték, semmi nem lesz belőle max, a dúsgazdag nyugaton.
Itt még a szennyvíz, fűrészpor vegyszereket a falig elviszik, nem kell izgulni...
Ja és nincs már normális orvos aki, merje megkérni, beadni felírni, akinek esze volt
már kinn van...

HgGina 2015.08.04. 13:12:40

@Kopasz Szuzukis: Az 1. és 5. se nem parasztvakítás, se nem vágyálom.
Itt van egy halom olyan, házi kis eszköz, amivel az orvos munkáját webes/felhős megoldáson keresztül is segítheted: www.scander.hu/egeszsegmegorzes
Sokkal nagyobb probléma, hogy maguk az orvosok nem nyitottak rá. Pedig nyilván a leterheltségük is jelentősen csökkenne.

sdani 2015.08.04. 14:09:59

A sok hülyeségre már mások reagáltak én csak egyre térnék ki: " Jack Andraka sztoriját érdemes megismerni. "

Jaja, érdemes megismerni, ha éppen a fél viágot szándékozol átejteni a palánkon. Jó lenne, ha te is megismernéd a történetet. A gyerek nem fedezett fel semmit, a technológiáról, amit állítólag kifejlesztett, nincs más adat, mint amit ő bemondott, évek óta semmi hiteles adat nem jelent meg. De ha tényleg annyira jó is lenne az a teszt, amit kifejlesztett, akkor se lenne használható, mert az a marker nem jó prognózisa a daganatos elvált ozásoknak. Ez az egész történet semmi másra nem jó, minthogy bemutassa, hogy orvosbiológiai kutatást/fejlesztést így pont nem lehet csinálni. Ez egy olyan történet, amit az amerikaiak hallani szeretnének, és egy csöppet sem érdekli őket, hogy a sztori igaz-e. Ez az egész DIY biológia egy rakás bullshit.

"Elképzelhető, hogy a jövő gyógyszeripari felfedezései nem szabadalmi biztosok szobájában lesznek bemutatva, hanem a Reddit-en."
Ilyet ki tud leírni röhögés nélkül???

megettem az aranybornyút 2015.08.04. 14:13:45

A gyógyszeripar egy véres kezű rablógyilkos.

midnight coder 2015.08.04. 14:31:16

@wmiki: A te vakbeledet nyilván az ukrán csodadoktor veszi majd ki kézrátétellel...

midnight coder 2015.08.04. 14:32:41

@Alick: Mivel az emberi szervezet alapvetően egy biokémiai rendszer, így bizony a káros folyamatokkal szembeni beavatkozás is kémiai vagy rosszabb esetben fizikai módszerekkel történik. Ez bizony egy darabig még így is marad.

Nbl 2015.08.04. 14:47:18

@Meskó Berci: De ez csak a pontosabb porciózásban, meg ha jól olvastam, a jobb oldódásban segít ... a hatóanyag előállításához semmi köze...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.08.04. 15:23:54

@midnight coder: tudom, tudom, a tudomány bizonyítékokon alapul, és ezért sosem téved, a kórházakban pedig mindenki meggyógyul, ezzel minden index olvasó tisztában van, ezen nem is akarok vitatkozni

mindazonáltal tájékoztatnálak, hogy levágni egy szervet, még egy hentes is tud...
aztán azt mégsem nevezik gyógyításnak... talán mert nem is az...

Alick 2015.08.04. 15:48:02

@midnight coder: vannak másféle ígéretes technológiák/kutatások is:

www.youtube.com/watch?v=QOXqXIG_WVM

úgy tűnik, hogy a biológiának több köze van a modern fizikához, mintsem azt gondolnánk:

arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0905/0905.3787v2.pdf

Alick 2015.08.04. 15:51:10

@wmiki: a valódi probléma inkább az,, amikor a tünetet kezelik és nem a kiváltó okot.

2015.08.04. 21:21:31

@Meskó Berci: nem az a baj, hogy kicsit távolabb nézel, hanem hogy a valódi, jelenkori problémákat ignorálod. Úgy csinálsz, mintha nem léteznének, csak a kellemetlenkedő kommentelők fejében.

A valóság ezzel szemben az, hogy az elektronikus receptírás nem ad megoldást olyan alapvető betegségekre, amikkel az orvostudomány évszázadok óta — a létezése óta — nem tud mit kezdeni. Az ideggyógyászat csak kicsivel tud többet, mint a középkorban, arra pedig remény sincs, hogy az általam feljebb említett krónikus betegségekkel valamit kezdjen az orvoslás, és ne a tüneteire írjon fel kártékony gyógyszereket. Az is rossz válasz, hogy a betegek maguk tehetnek róla az életmódjuk miatt, hiszen ettől még a tudomány semmivel sincs közelebb a betegség mechanizmusához.

Hát ezek helyett írsz mindenféle gagyi, bulváros dolgokról, ahelyett, hogy komoly, érdemi eredményekről írnál, amik már bekerültek a klinikai ellátásba. Ha úgy gondolod, hogy ez a szakmai hiteledet növeli, a te dolgod, de szólok, hogy nem mindenki gondolja így.
süti beállítások módosítása