MedIQ

Mozi- és sci-fi rajongóként gondoltam összegyűjtök 10 olyan hibát, amit filmekben vétettek, de nehezen lehet őket észrevenni. Jöhetnek a kommentek és a még nagyobb hibák.

1) Különvélemény

2) Mátrix – Újratöltve

3) Árnyék nélkül

4) Star Trek: Kapcsolatfelvétel

5) Fantasztikus utazás

6) A majmok bolygója

7) Eredet

8) A vörös bolygó

9) A dolog

10) Vissza a jövőbe: 2. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr687559076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.20. 12:46:25

Én csak filmcímeket látok. Hol vannak a hibák?
Egyébként az elmúlt 15-20 év termését tekintve egy nagy hibát látok: a "sci"-t a műfaj meghatározásában.

Feribácsi650427 2015.06.20. 15:34:19

Azt meg lehet tudni, hogy egy magyar blogger miért angolul beszél angol felirattal?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2015.06.20. 15:39:56

A videok az angol blogomra keszulnek, de szoktak kerni, hogy osszam meg itt is. Azert.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.20. 15:48:43

1) A különvélemény dátumhibája mióta jellegzetes sci-fi hiba?

2) Sokféle fegyver képes használni ugyanazt a lőszert. A Mátrixban van egy sor hiba - a legsúlyosabb talán az egész film (első rész) alapvetése, hogy energiaforrásként használják az embert, amikor rengeteg egyéb, sokkal kevésbé körülményes módja lenne az energianyerésnek -, ám neked sikerült kipécézned a talán legkisebbet. Ami megint csak nem jellegzetes sci-fi hiba.

4) Új-Zélandot kitakarja a viewport széle. Ám ha hiba lenne is, mitől lenne jellegzetes sci-fi hiba?

5) Ez megint csak nem jellegzetes sci-fi hiba. A Fantastic Voyage-ban szintén már az alapvetés hibás, az atomokat nem lehet lekicsinyíteni, így az egész eljárás úgy, ahogy van, lehetetlen. Ehhez képest a steril kesztyű hiánya semmiség.

6) Ez mitől jellegzetes sci-fi hiba? Krimikben is számtalanszor látni, hogy a hulla mellkasa mozog. Nyilván jóval drágább lett volna próbababákkal vagy hasonlókkal megoldani.

7) Jellegezetes continuity hiba. Nem csak sci-fikben fordul elő.

8) Nyilván nem biológusok írták a scriptet. De ha már: A bázispárok sorrendje nem AGTC, hanem AT és GC.

9) Biztos, hogy ez a legsúlyosabb hiba a filmben, ami ráadásul jellegzetes sci-fi hiba?

10) Ez lenne a legsúlyosabb hiba egy olyan filmben, amely meg sem érdemli a sci-fi besorolást? :)

Összességében elég gyenge próbálkozás, szerintem érdemesebb lenne jobban ráállnod a tudományos hibák kipécézésére.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.20. 15:55:35

@pythonozok:

"Egyébként az elmúlt 15-20 év termését tekintve egy nagy hibát látok: a "sci"-t a műfaj meghatározásában."

Egyetértek, ez sajnos így van.

Nagyon dicsérték pl. az Interstellart, hogy tudományosan mennyire precíz. Miközben alapvető fizikai hülyeségeket tartalmaz. Valahol már leírtam a legszörnyűbbet:

Az űrhajót egy többfokozatú rakéta viszi Föld körüli pályára, nyilván azért, mert önmagában nem lenne képes kilépni a Föld gravitációs teréből. Ezzel szemben saját erőből képes megközelíteni egy bolygót, amely olyan közel kering egy fekete lyukhoz, hogy ott az idő sokszorosan lelassul. Ez iszonyúan erős gravitációs teret feltételez, az űrhajónak (pontosabban az embereket szállító járműnek) mégsem okoz semmi gondot visszajönni onnan.

Arról már ne is beszéljünk, hogy egy fekete lyuk körül még ekkora távolságban is olyan erős a sugárzás, hogy bármiféle életet lehetetlenné tenne.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.20. 15:58:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hogy egy fekete lyuk körül mekkora a sugárzás, azt honnan lehet tudni? :)

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2015.06.20. 16:04:15

Mar a kommentedert megerte megcsinalni ☺

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.20. 16:10:00

@pythonozok:

Erre csillagászok tudnának korrekt választ adni. Én nem vagyok az, de annyit tudok, hogy az iszonyú gravitációs erő miatt rengeteg anyag hull a fekete lyukba (akkréciós korong). Az ütközések miatt ezek a részecskék iszonyúan felhevülnek (vagyis megnő a sebességük), ennek következtében ionizálódnak. Ez gammasugárzással jár, hiszen az ütközések során gyorsulnak-lassulnak, márpedig a töltött részecskék gammasugárzást bocsájtanak ki gyorsuláskor.

Hasonló elven, csak persze kicsiben működnek a gázkisüléses lámpák is, csak ezekben nem röntgensugárzás, hanem "csak" ultraibolya sugárzás keletkezik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.20. 16:16:06

A röntgensugárzás és az ultraibolya sugárzás lényegében ugyanaz (töltés nélküli fotonokból áll), csak a hullámhosszuk, vagyis a fotonok energiája eltérő.

teddybear01 2015.06.20. 16:58:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az űrhajót egy többfokozatú rakéta viszi Föld körüli pályára, nyilván azért, mert önmagában nem lenne képes kilépni a Föld gravitációs teréből. Ezzel szemben saját erőből képes megközelíteni egy bolygót, amely olyan közel kering egy fekete lyukhoz, hogy ott az idő sokszorosan lelassul. Ez iszonyúan erős gravitációs teret feltételez, az űrhajónak (pontosabban az embereket szállító járműnek) mégsem okoz semmi gondot visszajönni onnan. "

Ha van dugaszban egy rakétád, akkor úgy tudod felvinni vele a komplett űrhajót, hogy megtakaríthatsz egy űrbeli utántöltést, illetve megtakarítasz némi üzemidőt az az űrhajó hajtóműveiből. Szóval ez nem hiba.
Amúgy meg a feltöltéshez szükséges üzemanyagot is fel kellene juttatni valahogy, szóval nincs ingyenebéd.

teddybear01 2015.06.20. 17:02:58

Sokkal nagyobb hiba az, amikor halljuk az űrben a bőgő motorzajjal elhúzó űrhajókat, meg a robbanások zaját.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.20. 18:02:46

@teddybear01:

Nem te vagy az első, aki ezt felhozza. Ha akár csak alapszintű fizikai és csillagszáati ismereteid lennének, akkor ezt te sem írtad volna.

El tudod képzelni, hány nagyságrend a különbség a Föld körüli pályára vitel és a fekete lyuk közeléből való visszatérés energiaigénye között? Szerintem fogalmad sincs, miről beszélsz.

Sajnos pontosan nem számítható ki a film alapján, hiszen nem tudjuk a fekete lyuk adatait. (Ahhoz sincs most kedvem, hogy kiszámoljam, mekkora gravitációs erő kell a filmben megadott idődilatációhoz.) Azonos gravitációs erő kisebb fekete lyuk esetén a lyuktól kisebb, nagyobb esetén nagyobb távolságra van. Viszont a nagyobb fekete lyuk esetén sokkal nagyobb úton kell kifejteni azonos gyorsító erőt, plusz a gravitáció lassabban csökken. Mindenesetre a filmben nem tesznek említést árapályerőkről.

Mivel azonban itt naprendszerekről van szó, óriásiak a távolságok. A Föld körüli pálya keringési időtől függően pár száz vagy pár ezer kilométeres magasságával szemben százmillió kilométerekről (a Föld 150 millió km-re kering a Naptól, de pl. a Szaturnusz kb. másfél milliárd km). Plusz a milliárdszoros távolságon ex has milliószoros gravitációs erőt kell legyőzni. Ez kb. 15 nagyságrend.

Summa summarum, a fekete lyuk elhagyásához minimum 10^15-szer több energia kell, mint a Föld körüli pályára álláshoz. Szóval a teljes energia 10^-15 részét takarították meg a többfokozatú rakétával. :D

Nem akarlak bántani, de tanulj egy kis fizikát és gondolkozz, mielőtt ilyeneket írsz.

"Sokkal nagyobb hiba az, amikor halljuk az űrben a bőgő motorzajjal elhúzó űrhajókat, meg a robbanások zaját."

Az Interstellart hoztam fel példának, emlékeim szerint abban nem hallasz ilyet.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.20. 19:04:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: azért valahol úgy érzem, te meg túlságosan átesel a ló túloldalára. Azért a sci-fi nem attól sci-fi, hogy 100%-ig az ismert fizikai, kémiai, biológiai stb. törvényeknek megfelelően írja le a történetet.
Ha így lenne, akkor a -fi-t simán el lehetne hagyni belőle.
Ilyen alapon sem Asimov, sem Arthur C. Clarke (pedig ő fizikus, mi több, csillagász volt, ha jól tudom) regényei sem férnek bele a műfajba (mást ne mondjak, csillagközi utazás, atommeghajtással), de talán még Botond-Bolics György - ha emlékszik még valaki a nevére - regényei sem igazán felelnek meg az elvárásoknak...
(hogy Frederik Pohl Átjáró sorozatát ne is említsem :) )

teddybear01 2015.06.20. 20:15:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem te vagy az első, aki ezt felhozza. Ha akár csak alapszintű fizikai és csillagszáati ismereteid lennének, akkor ezt te sem írtad volna."

Talán emlékezz a legutóbbi összeröffenésünkre. A végén halálosan megsértődtél, mert bebizonyosodott, hogy nem én vagyok az, aki csak érintőlegesen ismeri az adott műszaki problémát. Erről ennyit.

Ami az adott űrhajót illeti, nem részletezték pontosan a hajtóművének a működési elvét. Az biztos, hogy nem hagyományos kémiai rakéta, de van fúvókája, ha különleges is. Talán ion, vagy atomhajtómű, viszont ezek nagyon is szennyezik a környezetet. Ezért is nem használjuk az atomhajtóművet. A fenének hiányzik az a masszív sugárzás, ami kijön belőle, és az se lenne jó, ha egy balesetben szennyezne össze mindent.
Kombinált sugár és rakétahajtóművel kísérleteznek az angolok, de nem tudom, hogy mikorra lesz belőle valami.
Egy olyan lepusztult, pocsék helyzetben lévő Földet meg nem kéne tovább taszítani a szakadékba.

A másik, hogy ha felszáll a saját hajtóművével, csak a körpályán van. Akkor még újra kell tölteni, mielőtt továbbindul az űrállomás felé. Az újratöltéshez szükséges üzemanyagot meg megint fel kéne vinni utána valahogy, az újratöltés is idő, abból meg nem sok volt a film szerint. Sietni kellett.

Alick 2015.06.20. 20:19:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a fekete lyuk is lehet kicsi, akár a napunknál jóval kisebb tömegű... viszont a filmbeli mértékű idődilatációhoz a bolygón alaposan benne kéne lenni a gravitációs kútban. Hacsak a gravitáció extrém körülmények között teljesen máshogy viselkedik, mint ahogy most gondoljuk... :) és erre alapoznak egy sci-fi mesét. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.20. 21:09:17

@pythonozok:

"Azért a sci-fi nem attól sci-fi, hogy 100%-ig az ismert fizikai, kémiai, biológiai stb. törvényeknek megfelelően írja le a történetet."

Természetesen igazad van, én sem azt várom el, hogy a sci-fi egyfajta olvasmányos fizikatanfolyam legyen. Na de a poszt témája a sci-fikben fellelhető hibák, így értelemszerűen ezekről írtam én is.

Az már az én egyéni szoc. problémám, hogy a filmekben állandóan kiszúrom az ilyen hibákat. Szokták is kérdezni tőlem, hogy vagyok képes élvezni a filmet, ha mindig a hibákat keresem. Hát nem keresem őket, na de ha kiszúrják az ember szemét? Ettől még igenis tudom élvezni őket. Valahogy úgy, ahogy egy regényt is élvez az ember annak ellenére, hogy tudja, kitalált történetet olvas.

"Ilyen alapon sem Asimov, sem Arthur C. Clarke (pedig ő fizikus, mi több, csillagász volt, ha jól tudom) regényei sem férnek bele a műfajba"

Asimovéi semmiképpen nem férnének bele, HA így definiálnánk a sci-fit, de Arthur C. Clarke könyvei mindenképp. Az összes.

Én Arthur C. Clarke minden könyvét olvastam, és egyetlen, de valóban EGYETLEN fizikai hibát nem találtam bennük. Ettől még lehetnek, hiszen csak a fizika iránt erősen érdeklődő bölcsész vagyok, nem pedig szakértő fizikus, de azért teljesen tájékozatlan sem vagyok.

"de talán még Botond-Bolics György - ha emlékszik még valaki a nevére - regényei sem igazán felelnek meg az elvárásoknak..."

Ismerem a könyveit, olvastam is őket, pedig már gyerekkoromban is nehezen lehetett fellelni őket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.20. 21:30:09

@teddybear01:

"Talán emlékezz a legutóbbi összeröffenésünkre. A végén halálosan megsértődtél, mert bebizonyosodott, hogy nem én vagyok az, aki csak érintőlegesen ismeri az adott műszaki problémát. Erről ennyit."

Nem emlékszem rá. De tegyük fel, hogy akkor neked volt igazad (gyanítom, hogy csak te látod így, de ezen nem veszünk össze). Ebből már következik, hogy most is?

Értsd már meg, hogy az energiaigényeket mindenképp fedezni kell, függetlenül a hajtómű működési elvétől.

De ha szerinted egy űrhajónak épp az a 10^-15 résznyi energia hiányzik ahhoz, hogy visszatérjen a fekete lyuk vonzásából (ismétlem, sokszoros idődilatációból, ami elképzelhetetlenül hatalmas gravitációt feltételez), akkor lelked rajta.

"Talán ion, vagy atomhajtómű, viszont ezek nagyon is szennyezik a környezetet."

Vagy talán valami egészen más, mert ezek hatásfoka igen rossz. Most komolyan egy még a tervasztalon sem létező technológiáról akarsz értekezni?

"Egy olyan lepusztult, pocsék helyzetben lévő Földet meg nem kéne tovább taszítani a szakadékba."

A Föld a filmben már úgyis menthetetlen volt, bár a néző ezt csak később tudja meg - az expedíció tervezői ellenben elejétől tudták.

Na de itt is logikai hibát követsz el. Az amúgy is menthetetlen Földet nem akarják tovább szennyezni a hajtómű feltételezett sugárzásával, de az emberiség végső menedékének remélt bolygót minden lelkifurdalás nélkül???

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.20. 21:44:32

@Alick:

Ha kicsi a fekete lyuk, akkor az extrém gravitációs mezejében nem fér el egy vagy több teljes naprendszer.

bloglegelő 2015.06.20. 22:14:05

Vérszegény, ötlettelen poszt.

Netuddki. 2015.06.20. 22:36:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "(Ahhoz sincs most kedvem, hogy kiszámoljam, mekkora gravitációs erő kell a filmben megadott idődilatációhoz.)"

Kiszámolni? Egy fideszes meg a matek? Na ez lenne csak az igazi Sci-Fi.

Netuddki. 2015.06.20. 22:36:54

@bloglegelő: Tipikus, dolgozzanak a hozzászólók...

0x000132f 2015.06.20. 22:54:31

Vannak még hibák bőven.
Pl:
Feledés - Oblivion
A felsőbbredű civilizáció képtelen a bolygó takarásában rádiókapcsolatra az állomásokkal, és egyéb eszközeivel.
Prométeusz
1. Az űrhajó úgy fékez mint egy vonat, a bögre elindul az asztalon.
2. Dramaturgiailag elég béna, hogy pont a geológus téved el.
3. Kisszörny bezár szobába, fél nap múlva kisszörny megnő egy mázsásra. Mit evett? Orvosi műszert, gézlapot?
4. 2000 év elteltével is működnek az elektromos eszközök. Na ez a sci-fi, nem a lézerpiszotly.
5. furulyás jelszó. Nem tartom túl fejlett civilizációnak azt ahol egy 2000 éves password-el be tudsz lépni. Minimum egy jelszó változtatást kérhetett volna."Kérem furulyázza el az új jelszót, de legyen benne fisz, és legalább két szinkópa"

bloglegelő 2015.06.21. 00:23:13

@bértrollbosszantó_kovi1970: dolgozzanak ?

és min ?

egy vérszegény, ötlettelen vacakon ?

Anna Sussoger 2015.06.21. 00:32:25

fur nem [fjúr], hanem [főr], Matrix nem [mȧtriksz], hanem [mejtriksz]

szoja122 2015.06.21. 06:05:08

Én sokkal megengedőbb vagyok. A Sci-Fi nem ismeretterjesztő film. Nem azért szeretjük. Inkább a fiction-ért, a hangsúly azon van. Annál is inkább, mert ezeket a filmeket nem real tudományokon felnőtt rendezők készítik. Persze lehet, lehetne szakértőket fogadni, hogy azokat a hibákat kijavítsák, amiket már biztosan tudunk. Másrészt sok esetben ezek a hibák elhagyása csökkentené a látványt, ezért is ragaszkodnak hozzá.

A Sci-Fi igazi, legnagyobb hibájának a "NAGYÍTÁST" tartom. Azt, hogy a jövőt a jelen eszközök felturbózásával képzelik el. A nagyítás szót a Sci-Fi általam legnagyobb alakjától Stanislaw Lemtől származik a Summa Technologiae-ból. Kevesen tudják róla, hogy egyben jövőkutató is volt. Nem is akármilyen. Mindenkinek ajánlom ezt a művét, még ma is sokat lehet belőle tanulni.

Pipas 2015.06.21. 07:11:01

@Anna Sussoger: "fur nem [fjúr], hanem [főr]"

A fur nekem is nagyon feltűnő volt. Még a "syringe" szó volt teljesen érthetetlen kiejtésű, azt hiszen "szirindzs" vagy valami hasonló.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.21. 08:00:56

@szoja122:

"Másrészt sok esetben ezek a hibák elhagyása csökkentené a látványt, ezért is ragaszkodnak hozzá."

Ez így van, szerintem pont ezért hallod az űrbéli robbanásokat, pont ezért dől be az űrhajó az űrbéli kanyarban és hasonlók.

Más esetben nehéz és drága lenne a valósághű kivitelezés, pl. a kisebb gravitációban való mozgás, bár erre már a filmkészítők is kitalálták a mesterséges gravitációt.

"Azt, hogy a jövőt a jelen eszközök felturbózásával képzelik el."

Igen, az extrapoláció ált. nagy hiba. Az egyik legszebb példa erre az, hogy állítólag anno utánaszámoltak, hogy ha a korábbi ütemben nő London lovaskocsi-forgalma, akkor 40 év múlva térdig fognak járni a lószarban.

Aztán jött a gépkocsi. Az ezzel kapcsolatos extrapolációk sajnos már közelebb járnak a valósághoz, de itt is látható már a változás.

"Stanislaw Lemtől származik a Summa Technologiae-ból"

Hatalmas mű, én többször végigolvastam.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2015.06.21. 08:17:38

Mindig öröm a főoldalra kerülni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.21. 08:20:24

@0x000132f:

"3. Kisszörny bezár szobába, fél nap múlva kisszörny megnő egy mázsásra. Mit evett? Orvosi műszert, gézlapot?"

Már az Aliennél is azon csodálkoztamm vajon mitől nőtt meg akkorára.

"4. 2000 év elteltével is működnek az elektromos eszközök. Na ez a sci-fi, nem a lézerpiszotly."

Ebben nem látok akkora csodát. A jelenlegi eszközeink olyanok, hogy egyetlen tranzisztor tönkremenetele hazavágja az egész eszközt. Többszörösen redundáns megoldásokkal (a jövőben inkább inherens redundancia) ez megoldható, és példa is van erre, mert az egész élővilág így működik.

Emlékszem, a Project Longshotnál 100 éves időtartamra kellett (volna) tervezni az elektronikát. Erre a problémára a projekt kidolgozói is felhívták a figyelmet, de komolyabb kihívást nem láttak benne. Főleg úgy nem, hogy kb. 2020 tájára tervezték az indítást.

Dr_utcai_arcos 2015.06.21. 11:20:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Amikor arról beszélnek, hogy a lyuk gravitációja a fényt meghajlítja, ami azért elég gyors ahhoz, hogy elinaljon, akkor egy űrhajónak nem sok esélyt adnék egy hasonló menekülésre. Jól összefoglaltad -szerintem! (y)

Dr_utcai_arcos 2015.06.21. 11:20:45

Ja, és a top 1 hiba, ami után nem is kell a maradék 9: nem tudnak még az emberek ilyen űrhajókat csinálni.

anyadmajma 2015.06.21. 12:10:01

@bértrollbosszantó_kovi1970: hehe, na az tényleg sci-fi lenne a javából!
:)
2010 óta leszokta a "nekem a 9 is páros" mondásról, nehogy megvádoljanak hazaárulással:)
süti beállítások módosítása