MedIQ

Amikor előadok a web 2.0 által nyújtott lehetőségekről, melyek segíthetik az orvosok mindennapjait, mindig jó visszhang fogad, viszont egyrészt lassúnak látom az átállást, másrészt sokszor kérdeznek olyat orvosok/klinikusok, ami azt mutatja, több negatívumot látnak az internetben úgy általában, mint előnyt. Ezért igyekszem nekik kontrasztosan bemutatni az internetes eszközöket, hogy lássák, eddig nehézkesen megoldható feladatokat ma másodpercek alatt végezhetünk el.

Mit csinálnék, ha2000-ben2010-ben
Klinikai válaszra van szükgésemMegpróbálom megkeresni azt, aki tudja a választTwitteren rákérdezek orvos követőimtől
Egy betegségről szeretnék olvasniPróbálok találni a környékemen ilyen betegetOlvasok blogokat, nézek Youtube videósztorikat
Naprakész akarok lenniBeülök a könyvtárba áolvasni néhány szaklapotRSS-sel naponta követek több száz szaklapot pár perc alatt
Egy cikken dolgozom a csapatommalÖsszeülünk egy asztal körülGoogle Docs-on dolgozunk, határok és hibák nélkül

 

És még lehetne órákig sorolni, mennyivel könnyebb most. Persze, a veszélyek száma is ennek megfelelően megtöbbszöröződött (privát szféra megszűnése; kommunikáció betegekkel közösségi oldalakon; a Googler betegek kezelése; visszakövethetőség, minden archivált; tweetek, e-mailek felhasználása perekben, stb.).

De csak hogy lássuk, mennyit fejlődtünk, íme néhány előtte-utána különbség.

Web, MD 2000-ben:

Most:

 

A neves British Medical Journal 2000-ben:

És most:

 

CNN.com 2002-ben:

CNN most:

 

Sermo.com, az orvosközösség 2006-ban:

Sermo.com most:

 

Healthline, egészségügyi oldal 2000-ben:

Healthline.com most:

 

Mayo Clinic, a legwebkettesebb klinikai oldal 2000-ben:

Mayo Clinic most:

 

Hosszú át áll már mögöttünk, de még sokkal hosszabb, ami előttünk van. Elértük már azt, hogy egyértelműen látszanak az előnyök, de az akadályokat, veszélyeket az orvoslásban még nem sikerült leküzdeni. A maradéktalan sikerhez sok változásra, átláthatóságra és egyértelmű szabályokra van szükség. Mit tehet egy orvos online és mit nem. Ezt pedig, mármint a "digitális írástudást" bele kell vonni az orvosi oktatásba.

Lényegében ez az, ami Debrecenben már megtörtént a világon elsőként.

Gondoljunk csak bele, milyen fontos szerepet fog játszani a web az orvosi kommunikációban, az egészségügyben 10 év múlva...

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr992413979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OlcsoJanos 2010.11.04. 11:23:38

Uhh, elvileg igen, aztan gyakorlatilag ma magyarorszagon valahogy megsem megy ez.
Meg nekem sem, pedig nekem van egeszsegugyi elokepzettsegem, es sok nyelven tudok.
De az orvos miutan a TB fele kiszamlaz egy vagyont egy vizsgalatert, nekem csak egy semmitmondo jelentest ir, dokumentacio gyanant egy sajtpapirt ad, amit kikopott a gep. Nincs rajta se mertekegyseg, se a meres parameterei. Rakerdezek, nem tudja oket, nem is erdekli, "ezt adja ki a gep". A meres nevet is harapofogoval kell kihuzni, utana orakig probalgatni, mibol magyarithattak.

Hogy mi a normalis ertek az azonos koru, nemu, testfelepitesu egeszsegesekben? Nyilvan kotetszamra porosodik rola publikacio, de en egyszeruen nem ferek hozza.

Koncsag 2010.11.07. 21:02:42

Kedves Bertalan, elismerésem jeléül Kreatív Blogger díjban részesítelek! Részletek itt:
koncsag.blogspot.com/2010/11/kreativ-blogger-dij.html

Olikincs · http://onlinepszichologia.hu 2011.02.07. 23:57:50

tény hogy az internet rengeteg falat lerombolt és nagyban megkönnyítette az életünket, persze emellett hátrányai is akadnak
süti beállítások módosítása