MedIQ

Nemrég nyílt kiállítása Márkus Róbert kutatónak a debreceni Élettudományi Központban és napokig csodálhattuk a lenyűgöző alkotásait. Azonnal megkerestem és ő készséggel válaszolt néhány kérdésemre.

Fotó: Márkus Róbert, Pollenszületés; a csodatölcsér porzójának a felnyílása (Mirabilis jalapa - 100x, konfokális; 11. díj Nikon Small World; 2007, New York)

  •  Kérlek mondd el, milyen tudományterületen dolgozol és mi a főbb kutatási célpontod.

 

        MTA-Szegedi Biológiai Központban Genetikai Intézetében dolgozom, dr Andó István csoportjában. A kutatócsoportban a veleszületett immunitás sejt közvetítette részével foglalkozunk, Drosophila állatmodellben. A veleszületett immunitás látja el szervezetünk elsődleges védelmi feladatát, ez a rendszer perceken belül felismeri az idegen természetű anyagokat és mind sejtek által közvetített, mind pedig oldott (humorális) anyagok révén válaszol. A sejt közvetítette válaszok a bekebelezés illetve a tokképzés. Munkánk során e két folyamat molekuláris és genetikai elemeit derítjük fel valamint vizsgáljuk a vérsejtek kialakulását is. Kísérleteinket Drosophilán végezzük, ugyanis genetikai szempontból ez a többsejtű szervezet az egyik legjobban jellemzett élőlény.

Fotó: Márkus Róbert

  • Hogyan került a képbe a művészet? Belefér ez egy kutató életébe?

 

      Gyerekkorom óta érdekelt a világ élő és élettelen része, főleg azok a dolgok amelyek szabad szemmel nem láthatóak. Így mindig is vonzottak a távcsövek mikroszkópok és azok a dolgok amelyeket ezekkel látni lehet. Amint megépítettem saját mikroszkópomat 1995-ben, egy kölcsön fényképezőgéppel le is fotóztam a benne látottakat. Erdély csodás tájain kirándulva pedig hajtott a vágy, hogy megörökítsem az élményt. Így a fotózás és a kísérletezgetés lassan egybefonódott, és a mikrovilág színes csodái hamarosan "celluloid" filmen végezték. Végül biológia egyetemre jelentkeztem, mert vonzott a tudomány a kutatás jobban mint az orvoslás, így utólag látom hogy jól választottam, mert biológusként kizárólag a kutatásra koncentrálhatok. A fotózás végig kísér utamon. A tudományos fotózás dokumentálás a munkám része. Az egyetemi évek alatt részt vettem egy növényanatómia jegyzet elkészítésében, már ekkor arra törekedtem hogy művész értékű alkotások szülessenek, ezek közül a hagyma oxalát kristályai szerepelnek az állandó kiállítási anyagomban, és a úgy látom hogy e festők egyik kedvence.

Az egyéb témák fényképezése a gyerekkori kíváncsiság öröksége, szabad időmben így lassan lassan felderítem a körülöttem lévő mikrovilágot a legmodernebb mikroszkópokkal. Így születtek meg a végül díjazott/publikált képek is (Pitypang bibéje, Szőrszál szőrtelenítő habban, Porzófelnyílás, Levéltetű kitinváz - hogy csak a legkedvesebbeket mondjam.)

A kutatásban születő képek ugyan tudományos szempontból rendkívül érdekesek, ritkán tudnak olyan látványosak lenni, hogy díjakat nyerjenek. Értem ez alatt hogy negyvenezer fotóból alig egy tucat olyan, hogy kiállításra vagy absztrakt képi alkotásként is megállja a helyét.

  • Most nyílt kiállításod a Debreceni Egyetemen. Hol tekinthetők meg a munkáid, tervezel-e külföldi kiállítást?

 

       Az állandó képanyag a Szegedi Biológiai Központ falait díszíti, szerencsés esetben Cambridge-ben lesz kiállításom tavasszal. Egyelőre a honlapom kialakítás alatt van de a Google jóvoltából a képeim nagy része itt látható. Sajnos bizonyos finom részletek elvesznek ezért a nagyméretű kiállításra kinyomtatott képek adják vissza azt az élményt amin megosztani kívántam.

Fotó: Márkus Róbert, Harangállatkák (Vorticella nebulifera - 100x, UV és fáziskontraszt; II. díj, EMBO címlapfotóverseny, 2006, Heidelberg)

  • Melyik a kedvenc képed?

Pollenszületés.

  • Ha valaki többet szeretne olvasni a műveidről, hol érdeklődhet?

       Nemrég írtam egy cikket a mikroszkópos fotózásról a Digitális Fotómagazinban, sajnos csak nyomtatott sajtóban érhető el ezért javasolom, hogy a kiadótól rendelje meg. Markus R Csodálatos apróságok a mikroszkóp alatt. Digitalis Fotomagazin 9:(5)80-93 (2009) vagy kérdezzen tőlem a csigaforgato [at] gmail.com címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr761463844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bélabácsi2 2009.10.22. 13:32:30

Nagyon érdekes.
Szívesen megnézném a debreceni kiállítást, de pontosan hol is és meddig látható, nyitvatartás van-e?
Leghamarabb sajnos csak november 7-én szombaton járok arra a DOTE-n.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2009.10.29. 19:39:05

Szia!

Köszönöm türelmet. A kiállítás hetekkel ezelőtt véget ért Debrecenben.
süti beállítások módosítása