MedIQ

Egy éve olvastam egy cikket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tervéről, miszerint a Wikipédiához hasonló rendszert szeretne bevezetni a betegségkódok megreformálásához. Akkor jelentkeztem önkéntesnek, mint Wikipedia adminisztrátor és az orvosi projektek fenntartója. Viszonylag gyorsan, 10 hónap múlva kaptam egy levelet a projekt vezetőjétől, hogy beszéljünk Skype-n. Kifejthettem, mit gondolok az ötletről és meghívott Genfbe a WHO központjába az ötletek, elképzelések egyeztetése végett.

A WHO épülete

Így e hét elejét a világ egyik legnemzetközibb városában tölthettem. Nade miról is szól ez a kódrendszer. A BNO (betegségek nemzetközi osztályozása) kódokról van szó, melyek lehetővé teszik, hogy különböző országok egészségügyi statisztikáit össze lehessen hasonlítani. Globális egészségügyi döntések és a finanszírozás alapját is képezik. 10-15 évente ezeket a betegségekhez kapcsolt kódokat átnézik a változtatások végett. Viszont csak egy szűk kör tud ezek alakításában tevékenyen részt venni.

Belülről.

Éppen emiatt fordul a WHO a web 2.0 kollaboratív módszeréhez, a wikihez. Így bárki tehet javaslatot a kódok átalakítását illetően. Azaz egy eddig szorosan zárt rendszer válik nyílttá.

A wiki kiépítésében, illetve annak orvosi szempontból való felhasználóbarátabb kialakításában próbálták hasznomat venni. Remélem, sikeresen.

Genf talán leglátványosabb pontja. 500 liter víz kerül 140 magasra másodpercenként...

Ezentúl természetesen a MedIQ-en is követni fogom a WHO nagyszerű kezdeményezésének történetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr20596747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zslog 2008.08.03. 13:58:10

Gratulálok az újabb "munkádnak". Nekem mindennapi kapcsolatom van a BNO használatával. Sajna. A betege adminiszrációjának jó részét a diganózisok felállítása és az "BNOzása" képezi. A jelenlegi kódok kb. 15%-ának állandó használójaként nap-mint nap szembesülök azzal, hogy a kódrendszert nem gyakorló orvosok állították össze. Remélem ezzel az új kezdeményezéssel a gyakorlati oldal is több szerepet kap. Jó munkát. Ha nem tűnik szerénytelenségnek, gyakorlati kérdésekben szívesen felajánlom a segítségem.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.08.04. 12:43:28

Nagyon örülök, hogy tetszik a kezdeményezés. Éppen erről kell, hogy szóljon! Szólok, amint élesben van a projekt.
süti beállítások módosítása