MedIQ

Vajon hányan kommunikálnak orvosukkal e-mailen keresztül? Merthogy köztudottan gyors és hatékony módszer, bár megvannak a maga veszélyei. A Medipress jelentette a napokban:

 

A Manhattan Research által végzett közvélemény kutatás szerint 2007 első negyedében az orvosok 31 százaléka használt e-mailt a betegekkel való kommunikációhoz. Egyes orvosok aggodalmukat fejezték ki az e-mail használatával kapcsolatban, például, hogy több munkát jelentene, a betegekkel kapcsolatos titoktartás megsérülhet, perek fordulhatnak elő, és olyan sürgősségi üzeneteket kaphatnak, amelyekre nem tudnak azonnal válaszolni.

Az e-maillel történő orvosi kommunikációval kapcsolatban végzett legtöbb vizsgálat szerint a betegek nem élnek vissza az e-mail adta lehetőségekkel és nem árasztják el az orvosokat kósza üzenetekkel. Emellett a vizsgálatok azt találták, hogy az e-maillel történő kommunikáció segítheti az orvosok teljesítményét és csökkenti a rendelésre érkező betegek számát.


 

Egyik kedvenc bloggerem, Joshua Schwimmer, összeszedte, milyen szempontok miatt érdemes az e-mailhez fordulni, és milyen veszélyek állhatnak amögött, hogy az orvostársadalom nehezen hajlik az ilyen jellegű kommunikációra.

Mire lehet használni az e-mailt?

  • Laboreredmények közlésére
  • Gyógyszerek mellékhatásainak leírására
  • A páciens egészségmenedzselésének adatait elküldeni az orvosnak (vérnyomás, vércukor, stb.)
  • A visszajelzés, akár pozitív, akár negatív, értékes.
  • Új tünetek jelzésére többek között.



Az okok, amiért az orvosok nem feltétlenül támogatják az e-mail használatát:

  • Például nem használnak e-mailt. Sok orvost ismerek, akik egyáltalán nem fogadnak/küldenek e-mailt.
  • Féltik a doktorok a személyes szférájukat.
  • Nem mernek orvosi információt kiadni elektronikus úton.

Ez utóbbi talán a legfontosabb szempont, amire viszont megoldást jelenthet egy biztonságos rendszer alkalmazása, mely jelszót igényelve tenné lehetővé a biztonságos és követhető e-mailezést.

De valószínűleg mindez igény kérdése. Nekem alapkövetelmény, hogy ne kelljen minden aprósággal telefonon vagy élőben zaklatnom orvosomat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr58450204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása