MedIQ

Számomra elég meglepően, sok levelet kapok, melyekben orvosi tanácsért folyamodnak hozzám. Orvostanhallgatói mivoltomból és az orvosi bloggerek etikai kódexéből adódóan tanácsot sosem adhatok, de mindig igyekszem azokat a megbízható forrásból származó orvosi cikkeket megosztani a levélírókkal, melyek hasznos információval szolgálhatnak.

Mostanában többen is rákérdeztek a mellrák genetikai hátterére, így gondoltam, röviden összefoglalom a dolgot és egy olyan eszközt is bemutatok, mellyel megbecsülhetjük mellrákkal kapcsolatos esélyeinket.



A mellrák kialakulásában számtalan más faktor mellett néhány gén is szerepet játszik. A BRCA1, a BRCA2 és a p53 gének szerepe mindenképpen bizonyított. Az algoritmus leegyszerűsítve a következő:

  • Azoknak a nőknek, akiknek családjában nem fordult elő mellrák, a genetikai teszt ellenjavallt.
  • Azoknak, akik családjában volt mellrákos eset, azoknak a genetikai teszt elvégzése ajánlott.

A mellrákos esetek 5-10%-a jelentkezik öröklődő formaként. De ezt is érdemes pontosítani.

A BRCA 1 génnek például több mint 600 mutációját ismerik, azonban a genetikai tesztek sem hoznak tökéletes eredményt. Egy negatív eredmény nem azt jelenti, hogy a mellrák meg fog jelenni, hanem azt, hogy az egyén rizikója megegyezik a populációs átlagéval. Míg a pozitív teszteredmény sem feltétlenül vezet mellrákhoz. Ha meg tudják pontosan határozni a génhiba helyét, azaz ismert mutációról van szó, még akkor sem 100%, hogy tovább fog öröklődni a betegség. Mégis közelebb visz a teszt a megfelelő rizikó megbecsléséhez.

Mindezt miért? A teljesség igénye nélkül a megelőzésnek számtalan formája ismert:

  • szorosabb követés, ami korai felismerést tesz lehetővé
  • megelőző műtét: magas rizikó esetén akár a mellszövet eltávolítása
  • gyógyszer: a tamoxifen hatásosnak bizonyult a kockázat csökkentésében


És végül, amit ígértem. Íme egy eszköz, mellyel megbecsülhetjük a mellrákra való hajlamunkat a családi anamnézis és életkorunk, illetve egyéb adataink alapján. A BOADICEA a University of Cambridge ötletéből jött létre.

Legvégül pedig az Eye on DNA bloggere néhány hasznos tanáccsal szolgál, melyeket egy genetikai teszt elvégzése előtt érdemes átgondolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr96282541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2008.01.02. 23:19:32

Szorosabb követés mellett,gondolom az önvizsgálatot érted.Amit nem nehéz elvégezni,és hamar jelez,ha van valami gond.Sajnos gyakorlatban mégsem teszik meg elegen.10 nőből 1,aki havi rendszerességgel ellenőrzi magát,pedig egy góc felfedezése után már nem nehéz megtenni a következő lépéseket a diagnózis és az eltávolítás irányába.

De ha tapintható is csomó nem kell azonnal pánikba esni,számos más oka is lehet,de a kivizsgálás mindig kötelező.Menstruáció előtt pedig nem érdemes elvégezni,mert ilyenkor a hormonhatások miatt eleve tömöttebb mellet nem lehet jól betapintani.

Szóval,tudom,hogy nem szokás tanácsokat osztogatni,de csajok önvizsgálat,önvizsgálat,önvizsgálat vagy a párotok :),akkor is ha nem fordult elő a családban ilyen betegség!!

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.01.02. 23:45:30

Teljesen igazad van. Pozitív teszt esetén azért mégis inkább mammográfiára gondolnék, mert mégiscsak biztosabb, mint az önvizsgálat. Persze akkor is nagyon nagy jelentősége van.

robina 2008.01.03. 04:13:37

nem fordult elő, és saját hibámból nem vágom hogy mennyi esélyem van rá a post alapján.
mindenesetre nem dohányzom, nem eszem gáz kajákat, viszont sok zöld teát igen, és próbálok a tőlem telhető lehető legegészségesebben élni...
ha csak az esélyét is csökkentettem a leendő rákomnak, már megérte... ami nem konkrétan a betegség miatt, hanem a procedúra miatt gáz.
néhány héten belül amúgy is életemben először komolyabb beavatkozást végeznek rajtam egy tumor miatt... ami még mindig eléggé komolytalan, de engem előre elgondolkodtat a szike meg a varrat...

zebi 2008.01.03. 09:40:03

"megelőző műtét: magas rizikó esetén akár a mellszövet eltávolítása"
Ez nagyon durván hangzik. Jól értem, hogy valakinek ajánlatos egészségesen kés alá feküdni csak azért, mert matematikailag jó eséllyel lesz mellrákja?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.01.03. 09:45:37

robina: A Boadicea nevű, linkelt, eszközzel lehet esélyt számolgatni.

zebi: Jól érted. BRCA pozitivitás esetén megfontolandó, mert jelentősen csökenti a rák megjelenését: www.medscape.com/viewarticle/470788

aszfaltbetyár 2008.01.03. 12:37:36

igaz, hogy a hónaljstiftben lévő aluminium növeli a mellrák kockázatát?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.01.03. 13:24:41

Az Egyesült Királyság Cancer Research oldala szerint 17 mellrákos nőnél magasabb alumíniumszintet mutattak ki a bőr körül, ami felvetette izzadásgátlók szerepét, hiszen azok alumíniumot tartalmaznak, de egyértelmű bizonyíték a rákot fokozó hatásra nincs (bármit is állítanak a nem orvosi források).

Ennek ellenére a rákcentrumok óva intik ilyen szerek használatától a mellrákkal küzdőket.

info.cancerresearchuk.org/healthyliving/cancercontroversies/deodorants/

Tilcsák Bea (törölt) 2008.01.04. 10:07:49

ez a téma mindig felbosszant.
ugyanis az istennek sem lehet időpontot kapni mammográfiára....


szorosnyuszitappancs.blogol.hu/?perm=1334614

terko 2008.01.12. 19:19:57

kedves sortársak!
ne haragudjatok, hogy én is bekapcsolodom a levelezésetekbe, de valakinek el kell mondanom sajnos 2007 dec végén pont karácsony előtt tudtuk meg, hogy anyukámnak a bal mellében van egy 2cm rosszindulatu daganat ami sajnos rosszindulatu. Hát elég nehezen bírtuk elviselni a tényeket. De mindent megpróbáltunk rengeteg zöltséget, medvehagymacseppet és búzacsíra olajat is , valamint CULEVIT kapszulát. Ma már tulvagyunk a műtéten (2008 01.09.)ami szépen levált igaz voltak kis daganat sejtek már nyírokcsomóban. De még ezután következik a neheze a sugár30-40 és a kemó. Ettől nagyon félek de anyunak nem mutatom csak azt mondom neki, hogy nagyon erős és mindent kibír. Nem tudtok-e abban segíteni, hogy a sugár égése ellen van e valmilyen megelőző módszer. Köszi, hogy elmondhatam nektek bánatom, hisz ezt jó kiírni magamból. Én ugy gondolom nem szabad feladni a reményt és mindent megteszek annak érdekében, hogy édesanyám aki csak 57-éves még sokáig éljen közöttünk mivel nekünk és édesapámnak akivel mindig boldog házaságban éltek, nem engedjük el ilyen könnyen. A sorsát mindenki magának alakitja és én ugyérzem, hogy anyu jól veszi az akdályokat.

snufi1 2008.12.27. 20:18:09

Tudom, hogy ez egy régi bejegyzés, de nem évül el. A p53 nem egy tumor szupresszor protein?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.12.28. 09:54:45

A p53-at a genom őrzőjének is nevezik. Éppen ezért ha csökken az aktivitása, akkor viszont betegséghez vezethet.
süti beállítások módosítása