MedIQ

Az IBM olyan bejelentést tett, mellyel a személyre szabott orvoslás alapjainak megteremtésében valószínűleg kulcsszerephez fog jutni. Egy szoftver fejlesztésén dolgoznak, mely lehetővé teszi majd az orvosok számára, hogy virtuális avatarok segítségével gyorsan kapjanak információt egy akár távol élő páciens betegségéről, panaszairól, orvosi papírjairól.



Az IBM kutatói bemutatták azt a szoftvert, amely egy virtuális modell (avatar) segítségével lehetővé teszi, hogy az orvosok olyan módon érjék el a paciensek egészségügyi adatait, mintha csak élőben vizsgálnák őket. Az avatarok közel sem csak a szórakoztatás területén tehetnek jó szolgálatot: a szoftver használatával az orvosnak nem kell kartotékok mélyére ásnia, vagy számítógépes könyvtárak között keresgélnie, ha egy beteg kórtörténetét szeretné megismerni. A doktor egerével a pácienst megszemélyesítő avatar valamelyik testrészére kattintva lehívhatja a testtájékhoz tartozó valamennyi információt.

A jelenleg az egészségügyben általában használt, az adatokat őrző és menedzselő megoldások nem használják ki a rendelkezésre álló információtömegben rejlő lehetőséget. A papíron, vagy különböző adatbázisokban töredékesen tárolt zárójelentések, képi felvételek, leletek együttes, strukturált kezelésével a gyógyítók sokkal jobban ráláthatnak pácienseik egészségügyi állapotára, hamar szembeszökővé válnak az összefüggések, sőt több idő maradhat a beteggel foglalkozni.


Sikerült elérnem az IBM zürichi kutatólaboratóriumának munkatársát, aki a szoftver fejlesztését is vezeti. Andre Elisseeff válaszolt kérdéseimre:

  • A szoftver jelenleg a béta tesztelés stádiumában van vagy már hivatalosan is kiadták?
A szoftver béta tesztelése van jelenleg folyamatban és a kiadását jövő év végére tervezzük. Dán kutatókkal együttműködve dolgozunk a felhasználhatóságán.


Az alapötlet az, hogy a páciens orvosi adatai között böngészhessünk. Az emberi testre kattintva olyan adatokat, kórtörténeteket lehet lekérni, mely az adott testterülettel van kapcsolatban. A felhasználó majd az emberi test 3D-s modelljét fogja látni (arra ráközelíteni, stb.). Az alábbi képen bemutatott modell sokkal egyszerűbb, mint amilyennek a végleges változatot tervezzük.




  • Mi a helyzet a biztonsággal? Hogyan lehet tárolni egy páciens egészségügyi adatait?
Az IBM Health Information Exchange rendszerét használjuk, mely lehetővé teszi, hogy orvosi adatokat osszunk meg különböző informatikai rendszereken. Emellett rugalmas biztonsági szabályok és irányelvek teszik lehetővé az elektronikus hozzájárulást. Így a páciens döntheti el, kinek mutat meg és mit.


  • A páciens hozzáadhat információt az adatbázisához? Azaz a páciens elküldheti tüneteit orvosának?
Habár ez is egy lehetőség, de jelenleg nem dolgozunk és nem is tervezünk hasonlót, hiszen a klinikusokra koncentrálunk. Műszaki korlátja nincs annak, amit mondasz, de most azon dolgozunk, hogy minél egyszerűbben létre lehessen hozni egy bejegyzést, így mindenki könnyen megtanulhatja majd.

Az egyik cél az, hogy megkönnyítsük a páciens és az orvos közötti párbeszédet az informatika eszközeinek segítségével. Egyszerűbbé lehetne tenni a párbeszédet, ha még a kivizsgálás előtt a páciens például láthatóvá tenné azokat a területeket, ahol fájdalmat érez.


  • Tudjuk jól, milyen nehéz új technológiákat bemutatni az orvosoknak. Milyenek az első visszajelzések?
Pozitív visszajelzéseket kaptunk azoktól az orvosoktól, akiknek eddig megmutattuk. Nagyon gyorsan megértették, miért fogja ez segíteni a munkájukat. Sokan egyetértenek abban, hogy használniuk kell majd az informatika eszközeit. A társadalmi nyomás pedig kiszámíthatóbb egészségügyet kíván. Az esetek többségében a klinikus kénytelen szinte irodai munkát végezni, hiszen formanyomtatványokkal, excel táblázatokkal kell dolgoznia. Orvosokkal beszélgetve kiderült, hogy inkább az emberi testet szeretnék látni. Olyan projekt ez, ahol az ő véleményük, ötleteik alapján dolgozunk, de az elsődleges cél, hogy elektronikusan is elérhető orvosi adathálózatot hozzunk létre.

Megjegyzem, hogy a klinikusok, akikkel dolgozunk, dánok, és az orvosok véleménye országról országra különbözhet.




Ha bármit még megtudok erről a futurisztikus, de hasznosnak tűnő szoftverről, a MedIQ-en beszámolok majd róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr50187480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása